Kan man slippe dokumentavgiften?

1 week ago 9



Tinglysing av skjøte ved eiendomsoverdragelse utløser som hovedregel dokumentavgift. Et praktisk viktig unntak fra plikten til å betale dokumentavgift gjelder eiendomsoverdragelse ved arv.

Dersom man arver en eiendom er det viktig å vite hvilke regler som gjelder. Foto: Shutterstock

Dokumentavgiftsfritaket ved arv gjelder likevel ikke i alle tilfeller og har flere viktige begrensninger.

Dokumentavgiften utgjør 2,5 prosent av markedsverdien og kan utgjøre store beløp ved overdragelse av verdifulle eiendommer.

Den som har krav på arv etter arvelovens bestemmelser, såkalte livsarvinger, må ikke betale dokumentavgift ved eiendomsoverdragelse etter arvelaters død. Dersom det er flere arvinger har imidlertid den enkelte bare fritak for sin «ideelle arveandel». Dersom det eksempelvis er to arvinger og de på skiftet blir enige om at hele eiendommen skal overtas av den ene, vil vedkommende måtte svare dokumentavgift for den ideelle andelen han mottar fra sin medarving.

Avkall på arv

Videre er det viktig å være oppmerksom på at dersom den som er direkte arving etter loven har gitt avkall på arv, så vil ikke den arving som «rykker opp» i arverekkefølgen ha krav på fritak fra dokumentavgift.

En arving som «rykker opp» i arverekkefølgen har ikke krav på fritak fra dokumentavgift.

Dokumentavgiftsfritaket gjelder heller ikke for den som arver etter testament. Testamentsarvinger må betale full dokumentavgift, men likevel slik at testamentsarvinger som også er direkte livsarvinger etter loven kan gjøre fratrekk for den ideelle arveandelen.

Sommerhus med historisk sus

Forskudd på arv

Praktisk viktig er det at dokumentavgiftsfritaket bare gjelder arv ved død og ikke ved forskudd på arv. Forskudd på arv regnes likt som en gave og ved tinglysing av eiendomsoverdragelse som følge av forskudd på arv eller gave må det betales full dokumentavgift.

Gard Erik Garlie er advokat og partner hos Advokatfirma Wigemyr & co. Han arbeider i hovedsak med eiendomsjus. I denne spalten tar han for seg praktiske og nyttige temaer innenfor dette feltet. Har du forslag til temaer? Send en mail til geg@wigemyr.no. Foto: Liv-Unni Tveitane

Når det gjelder ektefeller så er regelen at eiendom kan overdras mellom disse uten at det utløser dokumentavgift. Det vil også gjelde dersom den ene ektefellen dør og gjenlevende ektefelle blir enig med øvrige medarvinger om overskjøting av deres andel.

Uskiftet bo

Ofte vil det være slik at den gjenlevende ektefelle sitter i såkalt uskiftet bo med felles bolig. Dersom gjenlevende ektefelle overskjøter eiendommen til avdødes arving, typisk et barn, vil arvingen ha krav på dokumentavgiftsfritak, men begrenset til den ideelle arveandel etter avdøde.

Selge, leie eller flytte inn?

Også en samboer vil ha fritak fra dokumentavgift ved overskjøting av felles bolig ved sin samboers død, forutsatt at samboerne på dødsfallstidspunktet var folkeregistrert på samme adresse.

I motsetning til for ektefeller gjelder dokumentavgiftsfritaket bare felles bolig og ikke andre eiendommer som for eksempel en hytte.

Dersom man arver en eiendom og er usikker på hva som skal føres opp som grunnlag for dokumentavgift kan det være fornuftig å søke råd slik at man fører opp riktig avgiftsgrunnlag i dokumentene som sendes til kartverket for tinglysing.

Read Entire Article