Norsk Flygerforbund har i lang tid jobbet for å få på plass systemet på norske flyplasser. Foreløpig er det kun å finne ett sted.
Publisert 21.12.2024 00:39
Torsdag kveld havnet et Norwegian-fly av rullebanen da det skulle lande på Molde lufthavn.
Passasjerene ble evakuert ut av flyet, og ingen ble fysisk skadet i hendelsen.
Som mange flyplasser i Norge ender rullebanen i vann, og flyet var ifølge vitner på stedet bare meter unna vannkanten.
Ifølge Havarikommisjonen opplevde piloten etter landing at rullebanen var glatt og at flyet hadde dårlig bremseeffekt fram til det stanset omtrent 10 meter etter rullebanens asfaltkant.
Ett system finnes for å kunne hindre at fly havner av rullebanen, og Norsk Flygerforbund mener dette bør installeres på flere norske flyplasser.
Bremser flyene
Systemet kalles EMAS, og består av lettbetongklosser som bremser flyet dersom det er på vei av rullebanen.
I dag finnes dette kun på en flyplass i Norge – Kjevik lufthavn i Kristiansand.
– I Norge har vi mange flyplasser med rullebaner som ender i vannet. Vi er veldig opptatt av EMAS-systemet fordi det er en enkel og grei forsikring mot at fly havner av rullebanen og for eksempel i vann, sier John Kristoffersen, leder for flysikkerhetskommisjonen i Norsk Flygerforbund.
Han er også opptatt av at et fly som havner i vann, får store skader. Dersom det blir stanset på kanten, vil flyet kunne brukes igjen etter kort tid.
– Sikkerheten ved norske flyplasser er god, men i de tilfellene der ting går galt, så har man noe som kan hjelpe, sier han.
Ser klimaforandringer
Kristoffersen forteller at livet som flyver er blitt noe mer krevende de siste årene.
Klimaforandringer fører til mer uforutsigbart og annerledes vær.
– Norske piloter melder tilbake at forholdene endrer seg hurtig, og endringene gjør at man kanskje ikke kjenner værforholdene ved hver enkelt flyplass like godt som man gjorde før, sier han.
Han forteller at flyplassene 20 år tilbake i tid hadde enda flere virkemilder de kunne ta i bruk.
– Da var det kjemikalier, som viste seg å være miljøfarlige og som vi selvfølgelig ikke skal bruke i dag, som kunne brukes på rullebanene. Vi hadde da mer å spille på. Nå har vi ikke så mange verktøy igjen i verktøykassa, sier han.
Ingen planer
TV 2 har vært i kontakt med Avinor, som sier de ikke har planer om å utvide med EMAS til flere flyplasser.
– EMAS ved Kjevik er installert som et kompenserende tiltak for manglende lengde på tradisjonelt sikkerhetsområde som har en lengre utstrekning i meter, sier Øystein Løwer, pressevakt i Avinor, til TV 2.
Han sier det finnes en rekke barrierer som fungerer som sikkerhetssystemer for flyene.
– Det er en mengde barrierer, der mange av dem er før flyet lander. Belysning, elektroniske og visuelle hjelpemidler skal bidra til landing på riktig sted. I tillegg opplyses det om vind og baneforhold. Rullebanene har riller i asfalten for å sikre rask avrenning av vann, og vi har temperaturmålere i bakken på rullebanen, sier Løwer.
Han opplyser også at sikkerhetsområdet har en viss bredde, i tilfelle luftfartøyet skulle skjene ut til siden.
– Alle våre lufthavner og sikkerhetsområder er utformet i henhold til standarder satt av EASA, og sertifikatene revideres jevnlig ved fysisk inspeksjon fra Luftfartstilsynet. Disse standarder og krav ligger åpent på EASAs nettsider, sier han.
– Ikke minst: Vi brøyter selvfølgelig og sørger for at det er god friksjon i banen, med mekanisk fjerning (brøyting, sweeping, bortblåsing av snø) og bruk av sand eller kjemikalier alt etter hvilke værforhold som gjelder, opplyser han.