Kan ha sikret seg russisk territorium tilsvarende fire mindre europeiske land – men sier de ikke vil holde på det

1 month ago 38



Ukraina er ikke interesserte i å holde på områdene de har tatt kontroll over i den russiske grenseregionen Kursk, opplyser ukrainske myndigheter ifølge AFP.

Ukrainske soldater fotografert ved grenseområdene mellom Kursk og Sumy 11. august. Foto: Viacheslav Ratynskyi / Reuters / NTB

Publisert: 13.08.2024 13:22

Kortversjonen

Ukraina innledet i forrige uke en overraskende offensiv mot Kursk fylke i Russland.

Det veksler ulike anslag på hvor store områder ukrainerne har tatt kontroll over.

Ukrainske myndigheter hevder det dreier seg om minst 1000 kvadratkilometer, mens russiske myndigheter hevder det dreier seg om mindre enn halvparten av dette.

Institute for the Study of War (ISW) melder at ukrainske styrker virker til å avansere inne i Russland, på tross av påstander om at russiske styrker skal ha stabilisert fronten i Kursk fylke.

Dersom det stemmer at Ukraina har klart å sikre seg kontroll over 1000 kvadratkilometer, tilsvarer dette det samlede arealet til de europeiske landene Liechtenstein, Malta, Andorra og San Marino.

En analyse AFP har gjort av data fra tankesmia The Institute for the Study of War (ISW), konkluderer med at det er snakk om rundt 800 kvadratkilometer.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier operasjonen dreier seg om ukrainsk sikkerhet, og at Russland jevnlig gjennomfører luftangrep mot Ukraina fra regionen. I en uttalelse tirsdag omtaler landets myndigheter offensiven som «fullstendig legitim».

Ifølge russiske myndigheter er 121.000 sivile evakuert.

FNs menneskerettighetskontor uttrykker bekymring for hvordan Ukrainas offensiv vil ramme sivile i Russland.

– I militæroperasjoner, uavhengig av hvilken part som står bak, må beskyttelse av sivile være øverste prioritet, sier en talsperson for FNs menneskerettighetskontor.

Read Entire Article