Kan en bygdeinfluenser hjelpe ordføreren å bryte gjennom lydmuren?

1 month ago 16



Kommunen med rett over 1000 innbyggere har satt av 250.000 kroner for å ansette en kommunal bygdeinfluenser.

Natur som dette er noe av det ordføreren mener kan friste en influenser til å jobbe for Beiarn kommune i Nordland. – Beiarelva er en av, om ikke den beste, elven for laksefiske, hevder ordfører André Kristoffersen. Foto: Jan T. Espedal

Publisert: 26.07.2024 14:46 | Oppdatert: 26.07.2024 14:58

Kortversjonen

Den lille kommunen Beiarn i Nordland har 1064 innbyggere og er nok for de fleste ikke kjent for så veldig mye.

Kommunen har heller ikke fostret så mange mennesker som er så veldig kjente. Det er noe kommunen ønsker å gjøre noe med.

For hva gjør man om man vil sette søkelyset på Beiarn? Man ansetter selvsagt en influenser.

– I Beiarn har vi fjell, fjord, lakseelv, grotter, nasjonalparker, stavkirke og alt man kan ønske seg. Kommunen vår er som en oase, og det må vi synliggjøre, sier ordfører i Beiarn, André Kristoffersen (Sp), til Aftenposten.

Det som kanskje vil bli en av Norges første kommunalt ansatte bygdeinfluensere, skal dele historier fra Beiarn og samtidig bidra til at folk utenfor kommunegrensene får øynene opp for hva som rører seg innenfor.

Beiarn-ordfører André Kristoffersen demonstrer hvor glad man kan bli av å være i Beiarn på vinterstid – og understreker at det gjelder alle andre årstider også. Foto: Privat

Trenger folk

Frem mot 2050 vil folketallet krympe i mange distriktskommuner, ifølge SSB. Det vil skje over det ganske land i 40 prosent av landets kommuner.

Årsaken til at Beiarn kommunen tar dette influenser-grepet, er at de sårt trenger oppmerksomheten de tror en influenser kan bringe.

Kommunen med drøyt 1000 innbyggere har behov for mange kommunalt ansatte, mellom 40 og 50, de neste årene. Årsaken er hovedsakelig pensjonsavganger.

– Vi har demografiske utfordringer, og det ser vi også inn i fremtiden. Vi trenger derfor veldig mye folk inn i kommunal sektor, sier Kristoffersen om kommunen som tradisjonelt sett er en landbruks- og kraftkommune.

Selv mener ordføreren at kommunen er i en utvikling som er positiv for både eldre og yngre.

– Her er det plenty av muligheter for alle. Influenseren må sette søkelyset på hvilken fantastisk plass Beiarn er. Det er en trygg plass med et lite miljø hvor alle kjenner alle – på godt og vondt, sier Kristoffersen.

Lokalavisen Saltenposten var først med å melde om saken.

Unner andre drømmejobben

Drømmescenarioet til Kristoffersen er naturligvis at folk skal sperre øynene opp for den lille kommunen, men han vil at det skal skje på en genuin, naturlig og ærlig måte.

– Det beste hadde vært å finne en som selv ønsker å bli kjent med Beiarn og alt det vi har å by på.

Han følger opp:

– Vi ønsker at vedkommende som blir kommunens bygdeinfluenser, bruker sine egne kanaler og plattformer. Vi ønsker at dette skal nå ut til flest mulig.

Prosjektet skal være en blanding av å skape blest i lokalmiljøet og å appellere til turister og andre slik at folk kommer til nettopp Beiarn – enten som tilflyttere eller besøkende.

– Vi skal ikke ta regien her, men den som føler seg kallet, skal ta ansvaret for å fremme den fantastiske kommunen vår. Vedkommende kommer også selv til å få seg et eventyr, nærmest garanterer ordføreren.

Det er en dårlig skjult hemmelighet at Kristoffersen, som er født og oppvokst i Beiarn, er svært glad og stolt av kommunen sin.

– Vurderer du ikke å ta jobben i egne hender, slik som blant annet din egen partilederdin egen partilederPartileder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, har selv kommet seg på Tiktok. ?

– Nei, jeg føler at min jobb som ordfører allerede er verdens mest privilegerte jobb. Jeg snakker for bygda i et annet forum, så jeg unner virkelig noen andre denne drømmejobben.

Les også

De fikk seg en helt spesiell sommerjobb: Kommuneinfluenser.

Satt av penger

Stillingsannonsen som ble vedtatt av formannskapet i Beiarn kommune, ligger ute på kommunens hjemmesider. Der lokker de med følgende:

«Beiarn kommune søker en influenser som har lyst til å bo i bygda og oppleve hverdagen, folkene, næringslivet og naturen. Er du klar for å skrive det neste kapittelet i historien om ditt eget eventyr?»

– Har noen interessante influensere meldt interesse?

– Ja, vi har fått to konkrete søkere, og så er det andre som har gitt oss en lyd som ønsker å promotere kommunen. Det er interesse både fra Beiarn og utenfor, så vi har truffet noen med denne stillingsannonsen.

Av hensyn til ansettelsesprosessen vil han ikke gå ut med hvem som har søkt, men letter likevel litt på sløret.

– Han har flere tusen følgere på sosiale medier.

Beiarværinger er et eget folkeslag, ifølge ordføreren. Nå ønsker han at flere skal få øynene opp for nettopp dette folkeslaget og alt det kommunen har å by på. Foto: Randulf Valle

Kommunen har satt av 250.000 kroner til prosjektet, og ordføreren forsikrer at prosjektet følger alle lover og regler og sier det skal bli en ryddig prosess.

– Det blir enten et engasjement i kommunal regi eller i form av en selvstendig næringsdrivende, som jeg har forstått at mange av disse influenserne er. Det kan også være et tilskudd, forklarer ordføreren.

Read Entire Article