Kan bli norsk gullrush: – Potensielt en veldig god lørdag

1 month ago 21



Etter et tungt norsk OL til nå: Gled deg til en mulig «superlørdag» i Paris.

FIKSER DE GULLET? Håndballjentene er et av Norges store gullhåp lørdag. Her jubler spillerne etter seieren over Danmark i semifinalen. Fra venstre  Thale Rushfeldt Deila, Kristine Breistøl, Camilla Herrem og Stine Skogrand. Foto: Aaron Favila / AP / NTB

Publisert: 10.08.2024 04:56

Det kan bli tre norske OL-gull – og to bronse. På én og samme dag kan mye av den norske æren altså reddes.

– En potensielt veldig god lørdag. Vi kommer til å gjøre alt vi kan, og så får vi se om det holder, sier Stine Bredal Oftedal.

Hun er kaptein for de norske håndballjentene. De er en av Norges store gullfavoritter denne lørdagen.

Men de er slett ikke alene.

For i vektløfting (Solfrid Kouanda) og friidrett (5000 meter) kan det bli gulljubel. I sandvolleyball (Mol og Sørum) og bryting (Grace Bullen) blir det bronsefinale på Norge lørdag.

Tre OL-gull på én dag: Det er faktisk mulig.

– Jeg går ikke rundt og drømmer om masse medaljer på én og samme dag. Hadde vi gjort det, så hadde fokuset forsvunnet. Og da hadde vi blitt dårligere, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø til VG.

  • Alt fra OL i Paris ser du på Max!

Toppsjefen for Olympiatoppen definerte et mål om åtte norske medaljer før lekene i Paris. Det er det samme som i Tokyo-OL for tre år siden.

Tore Øvrebø

Toppidrettssjef

Med få dager igjen har det bare blitt et gull til tikjemperen Markus Rooth, sølv til Karsten Warholm og en bronsemedalje til seileren Line Flem Høst.

Håndballjentene sikret seg dessuten minst sølv med seieren over Danmark fredag.

– Vi teller heller opp etterpå. Så slikt forholder vi oss rolig til, selv om dere i media må ha en annen innfallsvinkel, smiler Øvrebø.

Bredal Oftedal og håndballjentene får med seg andre øvelser mens de bor i utøverlandsbyen i St. Denis, nord i Paris.

– Legger det noe press på dere at Norge ikke har tatt mange OL-medaljer?

– Det tror jeg både vi og jeg tenker veldig lite på. Selvfølgelig ønsker vi at Norge som nasjon skal gjøre det bra. Men det presset vi legger på oss selv, det trumfer det som måtte komme fra andre steder, sier hun.

Slik kan den norske OL-lørdagen bli:

Kl. 15.00: De norske håndballjentene er klare for OL-finale etter seier over Danmark torsdag kveld. Forventningene er som vanlig enorme til mannskapet til Thorir Hergeirsson. Motstander: Vertsnasjonen Frankrike.

Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Kl. 16.00: Solfrid Koanda, 81-kilosklassen i vektløfting: Klar gullkandidat etter VM-gull i september i fjor, og tre EM-gull tidligere i år.

Foto: VASSIL DONEV / EPA / NTB

Kl. 20.00: Jakob Ingebrigtsen løper 5000 meter i friidrett på Stade de France. Får han revansje etter fiaskoen på 1500 meter? Mange tror det.

Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Foreløpig ukjent klokkeslett: Grace Bullen fra Fredrikstad håpet på et OL-gull i 62-kilosklassen. Det endte med en enorm skuffelse i går, fredag. Nå venter kampen om bronse. Bullen fikk seg en solid smell i den ene fingeren i fredagens siste kamp.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Kl. 21.00: Anders Mol og Christian Sørum er regjerenede OL-mestere i sandvolleyball. Duoen tapte for Tyskland på torsdag. Dermed røk sjansen til en olympisk dobbel. Men lørdag venter bronsefinale på de to nordmennene. Motstander: Qatar.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Ifølge nettsiden Olympedia har Norge ni ulike datoer med to norske sommer-gull i historien. Det skjedde i både 1904, 1920 (to ganger), 1924, 1952, 2000, 2004, 2008 og de utsatte 2021-lekene i Tokyo.

Men alle får juling av én dato: 9. juli i 1920.

Da tok Norge ikke mindre enn syv gull i seiling i Antwerpen. Så får det heller være at motstanden var liten eller ingen. I fem av klassene stilte kun en norsk båt til start...

Det året tok Norge 13 gull i sommer-OL.

Utrolige 51 nordmenn reiste hjem med den aller gjeveste medaljen i bagasjen fra Antwerpen.

PS! Richard Ordemann skal også i aksjon i taekwondo lørdag. Han regnes ikke som en gullfavoritt. Men søndag er banesyklist Anita Yvonne Stenberg en medaljekandidat for Norge.

Vil du lese mer om de olympiske leker? VGs magasin Sommer-OL tar for seg norske høydepunkter og prestasjoner gjennom historien, og kan kjøpes i vår nettbutikk (gratis frakt!)

Read Entire Article