Kampen om vippestatene

1 month ago 30



I en hangar ved flyplassen i Detroit, Michigan, er tusenvis av mobiler vendt mot et fly som sakte nærmer seg på rullebanen.

Air Force Two, flyet til den amerikanske visepresidenten, demokratenes presidentkandidat Kamala Harris, tas imot til øredøvende strofer fra Beyoncé-hitten «Freedom».

Og da hun stiger ut av flyet tirsdag kveld, med sin kandidat til visepresident, Tim Walz, ved sin side tas hun imot som en rockestjerne av sine egne.

– Vi skal kjempe for et Amerika preget av håp, ikke av frykt. Et som ser fremover, ikke bakover, sier Harris da hun går på scenen.

– Og når vi kjemper, så vinner vi, sier hun til øredøvende jubel.

Både Harris og hennes tilhengere vet betydningen av dette valgmøtet: Dette er en delstat Harris ikke har råd til å tape.

For noen uker siden så slaget ut til å være tapt for demokratene. Donald Trump ledet på målingene nasjonalt, og ledet i alle de avgjørende vippestatene.

Men nye målinger kan tyde på at Harris er i ferd med å vippe flere av dem tilbake.

– Jeg er så glad for å være her. Veien til Det hvite hus går gjennom Michigan, sier Harris.

Harris kunne like gjerne sagt Wisconsin eller Pennsylvania, de to andre delstatene hun har besøkt på en lynturné gjennom det såkalte «rustbeltet» denne uken.

Tallknusere i New York Times har tidligere påpekt at demokratene vinne alle de tre delstatene.

Derfor snakker Harris-kampanjen nå om Michigan, Wisconsin og Pennsylvania som sin «blå vegg» – ettersom blått er demokratenes farge.

Som «oppvarmer» i Detroit hadde Harris med seg en av de aller største stjernene i Det demokratiske partiet:

Guvernøren i nettopp Michigan, Gretchen Whitmer.

– Her i Michigan har vi beskyttet kvinners rettigheter, vi har beskyttet arbeideres rettigheter, og har innført fornuftige våpenlover. Vi trenger ledere i Det hvite hus som vil gjøre det samme, sier hun.

– Hvis vi i Michigan velger Kamala Harris i november, så kan vi våkne opp og for første gang si «Madame president»! La oss sørge for at jobben blir gjort, sier Whitmer fra scenen.

Det er særlig to velgergrupper som er helt avgjørende om demokratene skal ha en sjanse mot Donald Trump: Svarte velgere og kvinnelige velgere.

Syv kvinner om Kamala: – Gamle, hvite menn, deres tid er forbi

Begge grupper stemte på Biden med meget klar margin i 2020, men var i ferd med å bli lunkne, helt frem til 81-åringen trakk seg.

Men Kamala har satt fyr på begge velgergruppene igjen.

– Jeg tror absolutt at Kamala Harris vinner Michigan og dermed får en sjanse til å vinne i hele landet. For meg er det historisk hvis det blir en svart kvinne, sier Shiridonna Lawrence (34).

– Å beskytte kvinners reproduktive helse, retten til abort, blir kanskje den avgjørende saken, tror hun.

David Mack (27), fra Lancing Michigan, ble sikker på seier etter å ha hørt Harris live.

– Jeg synes hun har masse energi, og det er utrolig spennende å være her, sier han.

– Det er litt rart med det amerikanske valget at bare en håndfull delstater blir avgjørende, men Michigan er én av dem, så det er viktig at vi går ut og stemmer.

Han skal stemme for en bedre fremtid for sin datter Har’money (5), forklarer han.

Vennene James Shanek (35) og Stephen Lovett (48) har også stor tro på seier.

– Det var utrolig å være her – en veldig imponerende entré da hun landet i flyet her. Jeg tror hun har stor sjanse til å vinne, sier James.

– Vi kan avgjøre valget i hennes favør her i Michigan. Vi vil ikke lenger være en vippestat, jeg håper vi blir en helt blå stat, legger Stephen til.

Om velgerne får rett, gjenstår å se, men mye tyder på at Kamala i hvert fall kan vinne i Michigan.

Trump ledet i hele «rustbeltet» for bare noen uker siden. Nå leder Harris, riktignok med svært knapp margin.

Det viser tall fra et gjennomsnitt av de siste målingene, samlet av nettstedet fivethirtyeight, som VG har gått gjennom:

Dersom Harris faktisk klarer å vinne disse tre delstatene, og samtidig beholder alle delstatene som Joe Biden vant med minst seks prosentpoeng sist, når hun den «magiske grensen» på akkurat 270 valgmenn.

For Biden var det motsatt så kort tid tilbake som i juni.

Da lå presidenten bak utfordrer Trump både i fødestaten Pennsylvania, og i de andre vippestatene han vant med knapp margin sist.

Slik så det ut i de tre avgjørende «rustbelte»-delstatene for Biden på tampen:

Det er to store utfordringer for Harris i de tre avgjørende vippestatene, og begge er knyttet til krigen i Gaza:

Det ene er hvor mange velgere hun taper på at hun ikke valgte forhåndsfavoritt Josh Shapiro, guvernøren i Pennsylvania, til visepresidentkandidat.

Det antas at Shapiro ble droppet fordi han er jødisk og oppfattes som for Israel-vennlig av venstresiden blant demokratene.

Det andre store problemet er at også Harris oppfattes som for Israel-vennlig.

Arabiske velgere i Michigan, en potensielt avgjørende velgergruppe, straffet Joe Biden ved primærvalget, og under Harris’ tale brøt det ut en Gaza-protest i går:

Demonstrantene ble fjernet fra lokalet før VG rakk å få snakket med dem, men Imad Hamad, en av lederne i «Abandon Biden»-bevegelsen, skriver til VG at man ikke har bestemt seg for om man vil støtte Harris eller Trump.

– Vi har ikke tatt en beslutning, men følger begge valgkampene tett, og ønsker dialog med dem. Vi setter pris på at Harris anerkjenner katastrofen i Gaza, men det er ikke nok til å stanse folkemordet, skriver han.

Gaza-protesten til tross – det overveldende flertallet av de oppmøte var omtrent euforiske:

Det eneste andre valgmøtet VG har dekket som har hatt noe lignende i oppmøtte og entusiasme, var Donald Trumps «mega-MAGA-møte» i New Jersey i vår.

Harris-kampanjen skulle egentlig dratt videre til to andre vippestater, Georgia og Nord-Carolina, men der er arrangementene avlyst grunnet storm.

Harris ligger bak Trump i de to sørstatene, som også anses som vippestater.

Turneen fortsetter videre til den andre siden av USA, til vippestatene Arizona og Nevada – to delstater Biden overraskende vant sist.

Harris ligger bak i Arizona, mens det er helt jevnt i Nevada:

Kamala-feber i Philadelphia: – Jeg fikk tårer i øynene

Read Entire Article