Kampen for selvbestemt abort og kvinnehelse er viktigere enn noensinne

1 month ago 28



AFTENBLADET MENER: Kampen for selvbestemt abort og kvinnehelse er viktigere enn noensinne.

Protester i Polen etter at et forslag om å la være å straffe de som hjelper en kvinne med å ta abort kan straffes ble stemt ned. Foto: Konrad Kozlowski / Reuters / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

I Polen har det den siste uken vært store protester etter at regjeringen, ledet av statsminister Donald Tusk, ikke klarte å få gjennom en av de viktigste sakene han vant valget på i fjor høst: Å lette på de strenge abortlovene i landet.

Polen har en av de mest restriktive abortlovene i Europa. Denne uken stemte landets parlament, med et knapt flertall, ned et forslag som skulle sørge for at de som hjelper kvinner å ta abort ikke skulle bli straffet.

Mens norske politikere diskuterer å utvide retten til selvbestemt abort, er retten til abort blitt strammet inn i flere vestlige land som tidligere har hatt disse rettighetene.

Ikke bare i Polen, men også i USA.

Det er nå to år siden kvinner i USA mistet sin grunnlovsfestede rett til abort, da den føderale høyesteretten opphevet Roe v. Wade. Denne kjennelsen hadde i nesten 50 år gitt kvinner i hele landet retten til selvbestemt abort.

Nå er det opp til den enkelte delstaten om de vil forby eller tillate abort, og over 20 delstater i USA har innskrenket eller forbudt abort etter 2022.

Vilde Lid Aavitsland, som jobber som assisterende professor ved universitetet i Louisville i USA, skriver i Klassekampen at kvinner ikke bare har mistet retten til selvbestemt abort, men også sin status som personer med fulle rettigheter når de er gravide.

«Roe v. Wade sørget for at kvinner som opplevde svangerskapskomplikasjoner mens fosteret fremdeles var i live, hadde tilgang til umiddelbar behandling, også når det innebar at fosteret kom til å dø. Kvinner står nå uten denne beskyttelsen,» skrev Aavitsland.

Dette vil også være tilfellet i alle land der retten til selvbestemt abort er innskrenket eller forbudt.

I USA kan skiftet av presidentkandidat for Demokratene nå være med på å gjøre abortkampen til en svært viktig valgkampsak.

For mens Joe Biden i liten grad har kommentert abortspørsmålet, har Kamala Harris vært veldig tydelig for selvbestemt abort. I mars i år besøkte hun, som den første visepresidenten, en abortklinikk i Minnesota. Da kalte hun det som hadde skjedd etter opphevingen av Roe v. Wade for en «helsekrise».

Kampen mot abort har i mange tiår vært en fanesak for republikanerne.

Nå kan kampen for rett til selvbestemt abort og for økt fokus på kvinnehelse bli en vanskelig sak for Donald Trump og hans tidligere uttalte abortfiendtlige visepresidentkandidat J.D. Vance.

Publisert:

Publisert: 28. juli 2024 21:52

Read Entire Article