Kamala Harris’ viktigste valg

1 month ago 30



Sittende visepresident Harris teller ned mot hennes største beslutning siden hun ble klar som demokratenes presidentkandidat:

Hun må velge sin kandidat til å bli visepresident. Det er ventet at Harris kunngjør valget i løpet av det kommende døgnet.

I amerikansk politikk er det et kjent ordtak om at en visepresidentkandidat ikke kan vinne deg et valg, men kan sørge for å tape det.

For Harris står enda mer på spill:

Som den første kvinnelige presidentkandidaten med minoritetsbakgrunn, trenger hun en kandidat som både kan hjelpe henne vinne de avgjørende vippestatene og som komplimenterer henne – eller «completes the ticket», som man sier i USA.

HER BOR HUN: Kamala Harris’ embetsbolig i Number One Observatory Circle. Foto: Susan Walsh / AP / NTB

Samlet kandidatene

Søndag kveld skal Harris ha samlet toppkandidatene i sin embetsbolig i det amerikanske marineobservatoriet i Washington D.C.

Der holdt hun ifølge flere amerikanske medier, deriblant The Washington Post, personlige intervjuer for å klare å bestemme seg.

Det haster, for allerede tirsdag kveld amerikansk tid går Harris på scenen i den viktige i vippestaten Pennsylvanias største by Philadelphia.

Der skal hun ifølge reiseplanen ha med seg sin running mate, altså visepresidentkandidaten.

Eksperter på amerikansk politikk har påpekt til VG at Harris neppe vil velge en annen kvinne, og neppe en annen afroamerikaner.

Det utelukket to av de mest fremtredende demokratiske guvernørene Gretchen Whitmer (Michigan) og Wes Moore (Maryland).

Det er enighet om at hun trenger en hvit mann som kandidat, men den mest profilerte, guvernør Gavin Newsom, er som henne fra delstaten California – og har trukket sitt navn.

Turneen Harris skal på kan gi klare hint om hvem hun velger.

For etter Pennsylvania skal Harris og visepresidentkandidaten til andre avgjørende delstater som Wisconsin, Michigan, Nord-Carolina, Georgia, Arizona og Nevada.

To av destinasjonene peker mot de to heteste favorittene akkurat nå:

GUVERNØR: Josh Shapiro fra Pennsylvania er manges favoritt til jobben som visepresident. Foto: Bastiaan Slabbers / Reuters / NTB

JOSH SHAPIRO (51)

Guvernøren i Pennsylvania blir ansett som et perfekt valg å annonsere nettopp i delstaten som kan avgjøre hele valget.

Pennsylvania er en delstat tallknusere mener Harris vinne.

Her har det vippet mellom demokratene og republikanerne de siste valgene, og det ble tungen på vektskålen da Biden vant de 19 valgmennene fra delstaten i 2020.

Men til tross for at Biden er født i Pennsylvania, lå han klart bak Trump på hjemmebane.

Nå håper mange demokrater at populære Shapiro kan vinne Pennsylvania for Harris.

Han er (relativt) ung, kjent som en svært effektiv guvernør, en glimrende taler, og han har beseiret en kandidat støttet av Donald Trump.

I tillegg har han et godt forhold til Harris.

Ifølge kilder til Reuters står valget mellom Shapiro og Minnesota-guvernør Tim Walz (mer om ham lenger ned).

Foto: Kevin Mohatt / Reuters / NTB

Dette taler imot Shapiro:

Han er jødisk, og selv amerikanske jøder i Det demokratiske partiet har uttrykt skepsis til om velgere i USA er klare for en jødisk visepresident.

Shapiro har kritisert de propalestinske demonstrantene ved amerikanske universiteter, og en gammel college-oppgave der han argumenterte mot at palestinerne kunne styre sin egen stat er blitt trukket frem.

I det kommende valget er amerikanske arabere en avgjørende velgergruppe som har vendt seg imot Biden-regjeringen grunnet krigen i Gaza.

Shapiro har forsøkt å moderere seg ved å påpeke at han støtter en to-stats løsning og kritisere Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Men kritikken kan åpne døren for mannen stadig flere peker mot:

SENATOR: Mark Kelly fra Arizona er det andre store navnet som eksperter i USA peker mot. Foto: KEVIN DIETSCH / AFP / NTB

MARK KELLY (60)

Senatoren fra Arizona kan i likhet med Shapiro bidra til seier i en viktig vippestat.

Men, Arizona er ikke like viktig som Pennsylvania, og dessuten har Trump en mye klarere ledelse der.

Likevel er Kelly manges favoritt.

Kelly er sønnen til to politifolk, han er en veteran fra den amerikanske hæren, noe som er svært betydningsfullt i USA. Han har vært pilot og astronaut med fire romferder.

I grensestaten Arizona, der mange migranter tar seg inn i USA, har Kelly mer troverdighet enn mange andre demokrater for å argumentere for strengere grensekontroll.

Kelly har klart å beseire republikanere og har også en personlig historie med gjennomslag: Hans kone Gabrielle Giffords var en kjent politiker da hun i 2011 ble skutt i hodet under et attentat.

Hun overlevde, og er siden blitt en sterk talskvinne for strengere våpenlover, noe hennes mann også er.

Foto: ANNA MONEYMAKER / AFP / NTB

Men Kellys styrke er samtidig hans svakhet:

Dersom Kelly blir kandidat som visepresident, så må hans sete i senatet åpnes for nyvalg, og kan dermed gå til en republikaner.

Det betyr at han vil være et kostbart valg for Det demokratiske partiet.

Dermed er det fortsatt en åpning for mindre kjente navn:

OUTSIDER: Av de tre favorittene som nevnes i amerikanske medier, er Tim Walz den minst kjente. Foto: STEPHEN MATUREN / AFP / NTB

RESTEN AV FELTET

Guvernør Tim Walz (60) fra Minnesota, skal være den tredje mest aktuelle kandidaten. Ifølge flere medier skal også han ha hatt en personlig samtale med Harris.

Waltz anses som en effektiv kritiker av Trump og hans bevegelse. I tillegg er han fra den politisk viktige Midtvesten, men han representerer ikke selv en vippestat – Minnesota er så godt som vunnet for demokratene.

En annen som nevnes er guvernør Andy Beshear (46) fra Kentucky. Den delstaten kommer uansett til å gå til Trump, men Beshear kan skaffe demokratene velgere blant den rurale arbeiderklassen i andre deler av USA.

Sist, men ikke minst, er Pete Buttigieg (42).

Bilde av Transportminister Pete ButtigiegTransportminister Pete Buttigieg

Han er transportminister i Biden-regjeringen, tidligere presidentkandidat og den mest kjente av dem alle sammen.

Han anses som en av Det demokratiske partiets største stjerner.

Det eksperter her trekker frem, er om USA er liberalt nok til at Harris tar sjansen på Buttigieg, siden han er landets mest kjente homofile politiker.

I tillegg står han til venstre for Harris, og hun må bevege seg mot midten for å vinne.

Ekspertens vurdering

VG har bedt den amerikanske professoren Todd Landman, Insituttleder ved University of Nottingham, om å vurdere kandidatene.

Han holder en knapp på Mark Kelly:

– Kelly er en sterk kandidat. Tidligere astronaut, ikke spesielt radikal, fra en sentral vippestat og ektemann til et offer for våpenvold, sier Landman til VG.

– Han er den minst risikable kandidaten etter mitt syn.

Bilde av Todd Landman Todd Landman

Instituttleder ved University of Nottingham

– Shapiro er skarp, en god taler og forsvarte Pennsylvanias valgsystem. Walz har en folkelig vennlighet, men er ikke like kjent som de to beste, utdyper han, og legger til:

– Buttigieg er veldig smart, urokkelig, og kan kabinettsoppgaven sin. Newsom og Whitmer har utelukket seg selv.

Read Entire Article