Kaller inn «vitner» til ulykke: – Alvorlig

3 hours ago 4



Advarer mot ny svindelmetode:

Dersom du har fått epost fra «Statens vegvesen» om å møte opp som vitne i en trafikkulykke, bør alarmen gå.

 Truls Aagedal / TV 2.
RØDT FLAGG: Dersom du har mottatt en epost som starter med «Kjære borger», så har du mest sannsynlig blitt utsatt for et svindelforsøk. Foto: Truls Aagedal / TV 2.

Publisert 15.01.2025 14:06

«Kjære borger. Vi kontakter deg på vegne av Statens vegvesen angående en trafikkulykke som fant sted i ditt nærområde». 

Slik starter eposten med tittelen «Innkalling som vitne i trafikkulykke». 

Språket er noenlunde korrekt, og vedlagt er det flere opplysninger om den såkalte trafikkulykken med både tidspunkt og dato. 

Men avsender bak eposten er ikke Statens vegvesen, og det å trykke på linken kan få store økonomiske konsekvenser. 

– Dette er alvorlig. Særlig siden dette involverer BankID, sier analytiker Gjermund Skotte i krimenheten i Statens vegvesen. 

 Gorm Kallestad / NTB.
SKUMLE METODER: Politiet opplyser om at svindlerne ofte utgir seg for å være aktører med høy troverdighet, som for eksempel Statens vegvesen. Foto: Gorm Kallestad / NTB.

Klar oppfordring

Sent tirsdag kveld begynte meldingene å tikke inn hos Skotte. 

Siden har krimavdelingen til Statens vegvesen fått rundt 30 rapporter fra mottakere av epostene, og det er ventet at tallet vil stige. 

– Vi har ennå ikke fått inn noen som har fortalt oss at de har blitt svindlet for penger, men dette er rykende ferskt, sier Skotte til TV 2. 

Nå advarer de alle som har fått en slik epost, om å ikke trykke på linken. 

– Vi vil aldri kalle inn vitner i forbindelse med trafikkulykker på epost. Det er en sak for rettsvesenet, sier Skotte, og påpeker: 

– Vi vet ikke helt hva de ønsker å oppnå her, men svindel er det i hvert fall.

 Skjermdump / Statens vegvesen.
STOR PÅGANG: På kort tid har Statens vegvesen fått inn flere rapporter om den nye svindelmetoden. Foto: Skjermdump / Statens vegvesen.

Dette bør du gjøre

«Dersom du ønsker mer informasjon om saken eller din rolle som vitne, kan du besøke vår nettside. Her kan du logge inn med ditt personnummer for tilgang til spesifikke detaljer», står det videre i svindelmailen.

Vedlagt er det en lenke til nettadressen «www.vegvesen.no», hvor man blir sendt videre til innlogging med BankID. 

Selv om nettadressen tilsynelatende er identisk med hjemmesiden til Statens vegvesen, så blir man videresendt til en helt annen side. 

Skotte oppfordrer alle til å heller benytte seg av hjemmesidene til vegvesenet, og logge seg inn på «Min side» der. 

– Det er helt trygt. Da vil man kunne se om tilsvarende melding ligger der inne, for det skal den normalt gjøre. Og da vil man se at den i dette tilfellet ikke gjør det, forklarer han. 

Dersom man er usikker på om man har mottatt en svindelmail, så er det flere ting man kan se etter.

 Truls Aagedal / TV 2.
FLERE DETALJER: Svindelmailen inneholder flere detaljer for å se mest mulig autentisk ut. Foto: Truls Aagedal / TV 2.

Dette bør du se etter

– Det første budskapet mitt når det gjelder svindel generelt, er at man vet jo aldri helt hva svindlerne gjør. Selv om vi har gode råd som gjelder i dag, så kan det være at de finner på noe nytt i morgen, sier Skotte.

Likevel er det flere detaljer som burde få varsellampene til å lyse. 

– Det første man skal gjøre er å se på avsender. I dette tilfellet er epostadressen toll@toll-norge.com, så der ser man at den ikke kommer fra vegvesenet, forklarer analytikeren. 

Selv om denne eposten hadde få skrivefeil, så er det andre ting med språket som skiller seg ut. 

– Her står det «kjære borger», og det skriver man ikke om man kommer fra Norge. Det er en litt gammelmodig måte å formulere seg på. Det burde også være et rødt flagg, sier Skotte, og legger til: 

– Når det er sagt, blir synderne stadig mer sofistikerte med bruken av kunstig intelligens. Det er viktig å få frem. 

Disse blir ofte rammet

Analytikeren påpeker at det ikke bare er eldre og ukyndige som rammes av denne typen svindel. 

– Min erfaring fra ulike type svindelsaker, er at de ofte er situasjonsavhengige. Det er ofte folk som er stresset, som blir rammet. 

Dersom man er usikker på om man har mottatt en svindelmail, ta kontakt med Statens vegvesen via krimtips@vegvesen.no, eller ring sentralbordet på telefonnummer: 22 07 30 00.

TV 2 har vært i kontakt med Politidirektoratet og Oslo politidistrikt, som opplyser om at de enn så lenge ikke er kjent med at noen skal ha blitt lurt av den nye svindelmetoden. 

Politiet utelukker likevel ikke at flere kan ha blitt rammet. 

– Det kommer stadig vekk nye forsøk på svindel via epost, telefon, SMS og andre kanaler. Svindlerne utgir seg ofte for å være aktører med høy troverdighet, som for eksempel politiet eller banken, sier kommunikasjonsrådgiver i Oslo politidistrikt Kamilla Karlsholmen Hauge. 

De oppfordrer alle om å aldri gi fra seg BankID-informasjon til politiet, banken, eller i dette tilfellet, til Statens vegvesen. 

– De vil aldri be deg om dette. Det samme gjelder forespørsler om overføring av penger på oppfordring fra andre, sier Hauge til TV 2. 

Read Entire Article