Chioma og andre kvinner ble lurt til å tro at de er gravide i opptil 15 måneder. Barna de fikk, var stjålet fra andre mødre.
Publisert: 07.12.2024 19:01
Kortversjonen
- Kjøp og salg av nyfødte er en omfattende og brutal industri i Nigeria, hvor kvinner holdes fanget og voldtas.
- Journalister har avdekket svindel der kvinner lures til å tro de er gravide. De får barn som er stjålet fra andre.
- Nigerianske myndigheter lover å ta grep, ettersom avsløringene har vakt internasjonal bekymring, inkludert fra USA.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Nylig utga to journalister fra BBC seg for å være et ufrivillig barnløst par. De tok kontakt med en klinikk sørøst i Nigeria som lovet hjelp. Den kvinnelige journalisten fikk piller som skulle gjøre henne gravid. De to kunne velge barnets kjønn.
Journalistene gjennomførte ikke behandlingen. Men senere fikk de hjelp av myndighetene for å kunne rapportere mer om denne typen svindel. De var fluer på veggen da et annet par, Chioma og Ike, ble innkalt til avhør med etterforskeren Ify Obinabo. Var ekteparet ofre for nigerianske «svangerskapssvindlere»?
Desperate barnløse
Chioma hadde gjennomført «behandlingen» og betalt 3000–4000 kroner for å få sønnen Hope. Kvinnene som går gjennom dette, får «medisiner» og beskjed om at de er gravide. Svangerskapet kan vare i opptil 15 måneder, blir de fortalt. Det skal det ha gjort for Chioma, forklarer hun til etterforskeren.
Kundene får ordre om ikke å snakke med andre leger eller sykepleiere. Når det nærmer seg slutten av svangerskapet, blir kvinnen bedøvet. Noen av dem våkner med arr som tyder på keisersnitt. Det alle har felles, er at de har fått en sønn eller datter.
Ifølge BBC-journalistene fikk de mye informasjon de aller fleste burde vite at er løgn. Men for nigerianere kan barnløshet være et enormt problem. Chioma fortalte at svigerfamilien snakket om at Ike burde finne seg en ny kone hvis ikke hun fikk barn.
Løgnhistoriene om «mirakelbabyene» blir spredt i mange grupper på sosiale medier. For desperate mennesker kan det virke som en bekreftelse.
Fikk beholde barnet
Chioma og Ike fikk beholde barnet sitt.
Det samme fikk et nigeriansk par bosatt i Storbritannia. For 12 år siden måtte de møte i retten etter at DNA-analyse viste at de ikke var foreldre til barnet sitt. Moren hadde vært i Nigeria for å få hjelp med å bli gravid.
Noen måneder etter den første behandlingen, reiste hun tilbake til klinikken. Der ble hun bedøvet. Da hun våknet, var det med en baby personalet sa var hennes.
Hjemme i Storbritannia slo fastlegen alarm. Derfor ble saken etterforsket. Dommeren kom til at det beste var at foreldrene fikk beholde barnet. Samtidig sa han at det var flere like saker i rettssystemet, skrev BBC.
Men hvor kommer barna fra?
Kjøpte et barn
Historien om svangerskapssvindelen blir enda mer ubehagelig når journalister og politi går videre for å finne ut hvor barna virkelig kommer fra.
Fisayo Soyombo ved Foundation for Investigative Journalism fikk et tips i desember 2021. Det tok halvannet år å jobbe med saken. Sammen med en kvinnelig kollega oppsøkte han en kvinne som skulle hjelpe dem med å bli foreldre.
Det skjedde ved hva Soyombo beskriver som et «påstått kristent barnehjem», kalt Arrows of God. De to hadde en bunke falske attester og andre dokumenter. Han hevder at papirene aldri ble kontrollert, og referansene deres fikk aldri telefon.
De to reiste til barnehjemmet i Anambra og møtte bestyrerinnen, en eldre kvinne som var både pensjonert oberstløytnant og ordinert prest. For 3000–4000 kroner kjøpte de en baby.
Med skjult kamera filmet de selve overleveringen.
Den gamle damen ba en bønn for de nybakte foreldrene. Så sa hun at de ikke måtte finne på å fly tilbake til storbyen Lagos. Hun insisterte på at de skulle kjøre.
Grunnen viste seg å være at flyselskapet er pålagt å sjekke små barns identitet. Det ville avslørt at de to hadde med seg falske papirer.
Bestyrerinnen og organisasjonen bak barnehjemmet benekter alt. Hun sitter i fengsel i påvente av at saken skal opp for retten.
Journalistene overlot babyen til myndighetene.
Begynte som skole og barnehjem
I tilknytning til barnehjemmet ble det drevet en skole som også underviste lokale barn. En tidligere elev fortalte journalistene om en utvikling der virksomheten ble stadig mer suspekt.
Det begynte som en veldrevet institusjon. Etter hvert forsto elevens far at ikke alt var som det skulle. For eksempel ble elevene fra landsbyen fremstilt som foreldreløse, slik at barnehjemmet kunne få støtte for dem også.
Politikerne vil rydde opp
I mars i år diskuterte guvernørene fra de nigerianske delstatene at USA bekymrer seg over avsløringer om salg av barn til adopsjon. De oppsummerer at det dreier seg om «svindel, korrupsjon, kjøp av barn, innestenging av gravide kvinner, og utilstrekkelig eller fraværende dokumentasjon».
Guvernørene lover å ta tak i dette, ifølge referatet i Peoples Gazette Nigeria.
De siste årene har nigerianske aviser skrevet om flere politirazziaer mot «babyfabrikker»:
- I mars fant politiet 16 gravide kvinner. Alderen deres varierte fra 17 til 27 år, forteller Premium Times. I tillegg fant politiet åtte barn.
- I august frigjorde politiet 35 jenter, alderen varierte fra 14 til 17. De ble holdt som sexslaver og barna deres ble solgt til adoptivforeldre, skriver Africa News.
«Babyfabrikkene»
De siste årene har nigeriansk politi avslørt flere «babyfabrikker». Noen ganger er det snakk om tilbud som lokker unge gravide kvinner. Å få barn utenfor ekteskap kan være en stor belastning i Nigeria. Derfor takker kvinnene ja til «hjelpetilbud».
Men de får ikke vite at barnet tas fra dem med en gang det er født.
Politiet har også avslørt «fabrikker» der kvinner holdes som slaver. Det er eksempler på at de voldtas for å bli gravide.
For fire år siden intervjuet Al Jazeera jenter som hadde flyktet fra hjemstedene i frykt for å bli kidnappet av den islamistiske terrororganisasjonen Boko Haram. I flyktningleiren ble de lokket med jobb som hushjelper. Det viste seg å være «babyfabrikker».
I tillegg til å levere barn til «fødselsklinikkene» selges barn til adoptivforeldre i utlandet, skrev Deutsche Welle i april. De siste fem årene har over 200 slike fabrikker blitt avslørt.
I første halvår i år ble det avsagt 30 dommer for menneskehandel i Nigeria, ifølge myndighetene.