Jeg mener fortsatt at over 100.000 unge uten jobb og utdanning er for mange

1 week ago 10



 Vi vil inkludere flere unge i arbeidslivet, skriver arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap). Foto: Rodrigo Freitas, NTB

Jeg mener fortsatt at over 100.000 unge uten jobb og utdanning er for mange.

Publisert: 14.11.2024 21:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Det er ikke flere unge nå enn før som står utenfor arbeid og utdanning, men det bør ikke bekymre oss mindre av den grunn. Antallet er for høyt, og andelen unge uføre har doblet seg de siste ti årene.

Stipendiat Mari Amdahl Heglum fra AFI (Arbeidsforskningsinstituttet) har rett. Det er ikke flere unge utenfor arbeid og utdanning nå enn før. Det er litt færre.

Det er positivt at Heglum bidrar til å nyansere debatten og får frem at det tross alt ikke står så verst til med våre unge. Det har jeg også sagt tidligere, når politiske motstandere har hevdet det motsatte.

Men det betyr ikke at vi ikke trenger å gjøre noe. Jeg mener fortsatt at over 100.000 unge uten jobb og utdanning er for mange.

En av hovedbekymringene mine er at andelen unge uføre har doblet seg de siste tiårene. Det er en viktig forskjell, som Heglum også påpeker, mellom dem som er midlertidig uten jobb og de som er langvarig utenfor arbeidslivet. Unge som blir stående utenfor arbeid og utdanning, har ofte sammensatte utfordringer og et omfattende behov for hjelp. Vi må gjøre mer for å hjelpe denne gruppen.

Mange av de unge kan bidra i arbeidslivet selv om de ikke kan jobbe fullt. Flere jeg har møtt, har sagt at det å få en jobb har gjort dem friskere og fått livet deres på rett kjøl. For unge med psykiske lidelser kan det å være i jobb være det som redder dem fra langvarige problemer.

Å være i jobb kan gi både inntekt, tilhørighet og helsegevinster for den enkelte. Samtidig er budskapet fra Perspektivmeldingen tydelig: Vi som samfunn trenger flere i arbeid for å opprettholde velferden.

Derfor har regjeringen satt et mål om å få 150.000 flere i jobb innen 2030. Vi trenger flere i arbeid og færre på trygd. Det er særlig viktig at de unge kommer godt i gang med utdanning og arbeid. Denne gruppen har potensielt et langt arbeidsliv foran seg.

Regjeringen har nylig foreslått flere tiltak som kan hjelpe unge som står utenfor arbeidslivet. Vi har blant annet foreslått et ungdomsprogram som gir inntekt knyttet til aktivitet fremfor helse. Vi vil også at flere unge på uføretrygd skal få hjelp til å komme i jobb hvis de ønsker å prøve igjen. I tillegg er ungdomsgarantien allerede på plass for å gi unge under 30 år tett oppfølging og støtte fra Nav for å komme i arbeid.

Selv om trenden ikke gir uttrykk for en forverring, er målet vårt tydelig: Vi vil inkludere flere unge i arbeidslivet. Vi har ikke råd til at de blir stående utenfor.

Read Entire Article