Ungdom som raner andre:
«Isak» er under 18 år og har vært med på flere ran og voldshendelser. Han mener særlig én faktor gjør det vanskelig for ham og andre jevnaldrende å slutte.
Publisert 07.12.2024 10:12 Sist oppdatert 7 minutter siden
– Du ser en person. La oss si han går med dyre klær. Du vet han har penger på kontoen. Det frister å få de pengene. Så du tenker; jeg tar pengene hans, da tjener jeg også. Du tenker ikke på konsekvensene bak det, du tenker du kan slippe unna de konsekvensene, sier «Isak».
– Hva med han som blir rana da? Tenker du på han?
– Noen ganger i livet man må bare gå videre med seg selv. Du vet man tenker ikke på andre personer. Hvis du skal være ute i gata, må du bare tenke på deg selv, sier han.
«Isak» er en av flere ungdommer i Drammens-området som har ranet andre.
Når Åsted Norge møter ham, virker han som ungdommer flest. Han tuller og tøyser og er vennlig når politiet kommer bort til ham og vennene.
Samtidig er han en del av en dyster statistikk.
For selv om ungdomskriminaliteten generelt har gått ned, har andelen alvorlige lovbrudd blant ungdom økt over hele landet. I Oslo har antall ran utført av ungdom nesten doblet seg på ett år, viser tall NRK har fått tilgang til.
I Sør-Øst politidistrikt har antall ungdomsran tidoblet seg på fem år, skriver Drammens Tidende. I Drammen merker de økningen. Bare siden jul har fire gutter under 18 år blitt fengslet.
– Å selge er den eneste løsningen
Åsted Norge har snakket med flere ungdommer i Drammens-området som har vært involvert i kriminelle handlinger som ran, vold og narkotikasalg. Flere av guttene er fra familier med dårlig råd.
– Mange ungdommer mener salg er bra. De forteller meg at de tjener bra. De mener at å selge er den eneste løsningen, fordi foreldrene ikke får gitt dem nok penger til å gjøre ting de ønsker med vennene sine, sier «Isak».
Han forstår at ranene fører til uro blant folk.
– Det kan sikkert skape frykt. Jeg har ikke noe imot at folk er redd for meg. Hvis de er redde for meg, er de redde for meg. Hvis de liker meg, jeg liker dem. Jeg er rolig i hvert fall. Men så fort en person er aggressiv mot meg, jeg er aggressiv, sier han, og legger til:
– Målet til en person er å være på topp. Det vil si, han vil at alle skal ha frykt for han da.
Mangel på penger, steder å være og hvem vennene dine er, er faktorer som spiller inn når ungdom begår kriminalitet, mener «Isak».
Han sier det er vanskelig å slutte med de kriminelle handlingene, selv om han vet at han burde.
– Du er med de samme gamle vennene dine. De gjør det samme som du gjør. Trekker du deg vekk, må du gå hjem, og det er ikke mye å gjøre hjemme, sier han.
Ranet i stillhet
På videoen under raner en 15 år gammel gutt en 14-åring i Drammen sentrum. 14-åringen blir tatt med vekk fra vennene sine, så blir han truet til å gi fra seg skoene sine.
Ranet foregår helt stille, mens et sykkelbud sykler forbi. Etter å ha tatt av seg skoene, må 14-åringen legge ranerens sko i sekken hans og selv gå hjem i sokkelesten.
Den 15 år gamle raneren ble pågrepet og dømt til betinget fengsel i seks måneder. Han ble i tillegg til ranet dømt for en annen voldshendelse.
Tall fra politiet i Drammen viser at det i sommer ble begått 14 ran av ungdom under 18 år. I 2023 var tallet seks, under halvparten så mange.
– Det var en tøff sommer i Drammen, mens høsten har vært roligere, sier Geir Oustorp, leder for forebyggende seksjon i Drammen.
Han mener en av hovedårsakene til det er at to av de mest aktive ungdommene er varetektsfengslet, i tillegg til at to andre ungdommer er plassert på barnevernsinstitusjoner av barnevernet.
Veldig få gjør mye galt
På politistasjonen i Drammen har politiet en egen oversikt over ungdommene under 18 som begår kriminalitet.
– Øverst har vi, jeg vil ikke kalle dem lederskikkelser, men gutter som vi har mest med å gjøre og som drar med seg flest ungdommer, sier politibetjent Singh.
Han jobber ved forebyggende seksjon i Drammen og har spesielt fokus på ungdommer under 18 år.
Politiet har god kontroll på hvem som er involvert, og mener det er snakk om en gruppe på mellom 15–20 ungdommer som står bak de fleste hendelsene.
Av de er det kun noen få som står for de mest alvorlige.
– Det er en liten gruppe som gjør mye galt, sier Singh.
Ute på patrulje oppsøker han ofte ungdommene i løpet av vakta.
– Bare det å se hverandre «face to face» og høre at det går bra, det er viktig. Da kommer det gjerne ny informasjon. Ting de sliter med eller ting de trenger hjelp med, som de ikke gidder å ringe for, sier han.
– Ordentlige gutter
Politibetjenten forsøker å bygge relasjoner og vise at han er en de kan stole på. Han har flere ganger opplevd å bli kontaktet av ungdom når en situasjon er i ferd med å bli alvorlig. Det fordi ungdommen selv ikke ønsker at den skal eskalere.
– De fleste vil jo ut av det her, de fleste vet jo at det ikke er bra for dem. Men når du står i en gruppe, så er det vanskelig å være den ene som stikker seg ut, som sier «nei, nå er jeg ferdig», sier Singh.
Ifølge ham er ungdommene ofte ruset og i større grupper når de begår kriminalitet.
– Men når man får dem på tomannshånd og de vet at her er det ingenting de skal bevise … Det er i disse øyeblikkene det er viktig at vi er til stede og viser at vi faktisk bryr oss og lytter til det dem sier, mener Singh.
– Dette er ordentlige gutter, og så må vi behandle dem som det. Selv om det er vanskelig iblant, sier han.
Mener media overdriver
Flere av ungdommene Åsted Norge prater med, er i utgangspunktet skeptiske til å snakke med media. De mener mye av det som omtales i nyhetene er feil og at det ofte er en foranledning til hendelsene som ikke nevnes. Det kan være trusler, en konflikt, handel av e-sigaretter eller narkotika.
– Det er ikke så ille i Drammen, faktisk. Det er ille, men det er ikke så ille som de sier i nyhetene, sier en.
Ungdommene mener media framstiller dem som onde, når de ikke omtaler foranledningene. Selv mener de volden sjeldent er uprovosert.
– De overdriver for å gjøre saken mer populær.
Politiet bekrefter at det ofte kan være en foranledning til ungdomsran eller vold, men ikke alltid.
Vanskelig å slutte
«Isak» følges opp av kommunen og barnevernet. De har også skaffet ham jobb.
– Det er egentlig bedre, men det er vanskelig å bruke penger man har jobbet for. Du har slitt for de pengene, så skal du kaste de bort bare for å være med venner og på unødvendige ting, sier han.
– Men er det mindre fristende å rane noen?
– Ja, det er det.
Han sier han håper han klarer å komme seg ut av kriminaliteten en dag.
– Politiet har mange saker på meg. Plutselig får jeg ikke jobb en dag og ender opp som en hjemløs person. Det skremmer meg, sier han.
Noen uker etter intervjuet med Åsted Norge ble fristelsen likevel for stor for den unge gutten. Han er nå siktet for et nytt ran.
Ranet skal ha skjedd mens han var arbeidsledig og ventet på å starte i en ny jobb.
Se Åsted Norge på TV 2 mandager klokken 21.40, og når som helst på TV 2 Play