Jeg fristes til å korrigere noen av ordførerens påstander

1 month ago 21



Jeg registrerer at ordføreren definerer seg som byens fremste forkjemper. Denne rollen kan han oppfylle uten å sende sleivspark mot Nord-Norge og andre landsdeler som regjeringen har valgt å prioritere.

Foto: Tore-Andr e Baardsen

Da må han heller legge frem argumenter for at Kristiansand burde vært valgt. Slike argumenter har jeg sett lite til.

Jeg fristes til å korrigere noen av ordførerens påstander. Han sier blant annet «Barnefattigdom og sosiale utfordringer er størst i de store byene. Innføring av gratis barnehager og ferjer i Finnmark hjelper ikke de over 10 prosent av barna som vokser opp i norske byer». Jeg gjør oppmerksom på at det ikke er noen ferjer hverken i Finnmark eller Troms som kommer inn under ordningen med gratis ferje. Derimot er det 14 i Nordland, 12 i Vestland, 6 i Møre og Romsdal, og 1 i hver av fylkene Rogaland, Agder og Trøndelag. Dessuten har regjeringen redusert prisen på barnehageplasser som også kommer fattige familier i Agder til gode.

Ordføreren nevner også den urimelig høye strømprisen i Agder. Dette fenomenet har også sjokkert meg, men det er et resultat av den hemningsløse markedsstyringen som synes å være akseptert av alle de større partiene, ikke minst Høyre.

Så var det dette ekstremværet som medførte 35 Mkr i ekstrakostnader for Kristiansand. Så vidt jeg vet, budsjetteres brøyteutgiftene i Kristiansand slik at det skal være akkurat nok til et normalår og at unormalt store utgifter gir tilleggsbevilgning. Å betegne vinterens snøvær som en krise kan friste innbyggere i andre landsdeler – ikke minst i nord – til overbærende å trekke på smilebåndet.

At kommunene er mer tvangsforet nå enn under tidligere regjeringer, er tvilsomt. Jeg opplevde perioden med Erna Solberg som kommunalminister som et mareritt.

At det ikke finnes representanter for Sørlandet i regjeringen, er vel ikke noe nytt fenomen. Dette må politikerne selv finne ut av. Uansett bør det være en forutsetning at regjeringsmedlemmene er opptatt av helheten og ikke bare representerer sin egen landsdel.

Read Entire Article