– Jeg er veldig stolt

4 hours ago 2



Fra bilselger til sykepleier:

BODØ (TV 2) 14.000 studenter har sykepleie som sitt førstevalg til høyere utdanning. Julian (27) har en helt spesiell historie bak sitt yrkesvalg.

 Run Gyllander/ TV 2
KLASSENS KLOVN: – Det var nok ikke mange av vennene eller mine tidligere lærere som hadde trodd at jeg skulle bli sykepleier, sier Julian Hillestad Haga. Foto: Run Gyllander/ TV 2

Publisert 28.04.2025 23:44

– Opprinnelig så jobbet jeg i bilbransjen. Jeg har fagbrev som bilselger. Da pandemien kom, ble jeg permittert. Det førte til at jeg tok noen vakter på et sykehjem der jeg hadde hatt sommerjobb i ungdommen, forteller Julian Hillestad Haga.

Nå er han tredjeårsstudent ved Nord Universitet og 95 prosent sykepleier.

– Det er nok ingen som hadde trodd at jeg skulle bli sykepleier. Det er sikkert mange som blir litt sjokkerte nå, forteller han med et smil om munnen.

I ungdommen var han klassens klovn og hadde dårlige karakterer. Det kuleste var friminuttene. Han slet med dysleksi. Lærerne hadde langt på vei gitt han opp. 

Men de ansatte på sykehjemmet fikk han til å tenke annerledes. 

 Run Gyllander/ TV 2
FIKK JOBB: Når Julian Hillestad Haga nå er ferdig utdannet sykepleier, venter jobb ved Nordlandssykehuset i Bodø. Foto: Run Gyllander/ TV 2

– Det har vært tre tøffe år. Jeg innrømmer det. Det er en studievei med mye testing, eksamener og press. Men jeg klarte det. For meg betyr arbeidsstolthet mye. 

– Jeg er stolt over å ha blitt sykepleier. Det er et yrke der du får veldig mye mestring. Samtidig gir det også mye tilbake, forteller han.

Helse- og sosialfagutdanninger er det største utdanningsområdet i Norge. Over 35.000 har satt en av disse utdanningene på topp viser tall fra samordnet opptak til høyere utdanning.

Kraftig økning

I år er det sykepleie som har den klart største søkeroppgangen.

Nesten 14.000 har sykepleie som førstevalg. Det er 4000 flere enn i fjor, og en økning på 40 prosent.

Noe av årsaken til den sterke økningen og den positive trenden er at regjeringen fjernet karakterkravene i norsk og matte.

 Nina Kjeøy/Nord universitet
PRAKSIS: I ferdighetslabben ved Nord universitet i Levanger, får studentene øvd seg på blant annet ferdigheter og kommunikasjon. Kaja Stokke (i midten), Line Rønning Nordberg (t.h) og Ingela Skjæret. Foto: Nina Kjeøy/Nord universitet

– Vi vet at vi kommer til å trenge mange flere sykepleiere i årene som kommer. Derfor er det veldig positivt at vi ser et hopp i søkingen til denne utdanningen, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland i en pressemelding.

Økningen i studieplasser på medisinutdanningene fortsetter. I år er det 856 studieplasser i medisin.

Da tallene for samordnet opptak til høyere utdanning kom i dag, hadde rektoren ved Nord Universitet grunn til å juble. 

Fantastisk artig

Studiestedet har en økning i søkertallene på hele 18 prosent.

Nord Universitet har 916 søkere til sykepleierutdanningene, mot 416 i fjor. Det er mer enn en dobling.

– Det er helt fantastisk artig. Det som har slått veldig godt an i år er altså sykepleie og helseutdanningene. Det er veldig gledelig. Dette trenger virkelig hele nasjonen. Helse er viktig, sier Hanne Solheim Hansen, rektor ved Nord Universitet, til TV 2.

 Ryn Gyllander/ TV 2
JUBEL: Nord Universitet har en økning i søkertallene på på hele 18 prosent, forteller rektor Hanne Solheim Hansen. Foto: Ryn Gyllander/ TV 2

Til høsten kan det bli kamp om studieplassene i enkelte fag.

– Det er trist for de som ikke kommer inn, men det øker nivået på studentene og motivasjonen hos de som kommer inn, sier Hansen.

Flere vil bli lærer

Også flere studenter vil bli grunnskolelærer. 

3200 har dette yrket som sitt førstevalg. Det er en økning på 15 prosent.

Det studiet som har færre søkere er IKT-utdanning. Her er nedgangen på 22 prosent.

Det er nesten 65.000 studieplasser på universiteter og høyskoler i hele landet. Det er det største studietilbudet enn noen gang.

Sykepleierstudenten i Bodø er glad for at flere nå velger den samme studieretningen som det han gjorde.

– Det er et kjempebehov. Jeg skriver en bachelor om blant annet tidspress og hvordan det er å jobbe på akuttmottak. En av hovedfaktorene er at det ikke er nok bemanning. 

– Det går ut over kvalitet og pasientsikkerhet. Det at studenter har lyst til å bli sykepleiere er veldig bra, forteller Hillestad Haga.

Han har allerede fått seg jobb ved Nordlandssykehuset i Bodø og begynner der om kort tid.

Det er ikke lønna som er drivkraften for at han ble sykepleier.

– For min del handler det ikke om lønn. Det viktigste er å få jobbe med mennesker som kanskje har en kronisk sykdom. Det å kunne utgjøre den lille forskjellen. Det er drivkraften, og det skal jeg gjøre i minst 40 år, forteller han.

Read Entire Article