Jeg er en transberte på 80 år. Her er mitt svar på Jim Swanns komikerkronikk.

1 month ago 49



Pubertetsutsettende medisinering virker og resulterer i vellykkede og lykkelige liv, skriver Ine Harsten. Foto: Privat

Ekspert på andres liv?

Publisert: 09.08.2024 13:51

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

I sin kronikk i Aftenposten 5. august bidrar komiker Jim Swann til den såkalte transdebatten med å fastslå: «Det ser ut som Norge går i samme retning som Sverige, Finland og England og strammer inn på medikalisering av barn og unge. Det er bra.»

Medisineringen Swann skriver om, er ikke kirurgiske inngrep, heller ikke hormoner for å få i gang utvikling mot et annet kjønn enn det man ble tildelt ved fødselen.

Dette er pubertetsutsettende medisiner som gjør at kjønnsinkongruent ungdom unngår en pubertet vedkommende på ingen måte ønsker, for eventuelt ved myndighetsalder eller senere fortsette med kjønnsbekreftende behandling.

Å slippe uønsket pubertet er ingen uvesentlig detalj i et kjønnsinkongruent menneskes liv. Det er for transmenn å unngå såkalt toppkirurgi, for transkvinner stemmeskifte, uønsket hårvekst på alle mulige og umulige steder. Og for eventuelle fremtidige toppidrettskvinner ikke å bli hengt ut som menn som urettmessig sikrer seg topplasseringer i kvinneidrett.

For Swann er dette bra. Uten annen begrunnelse enn at dette er bra.

Det underlige med debatten om pubertetsutsettende medisin er at forskning viser at dette er helt usedvanlig vellykket. De fleste har et lykkeligere og mer harmonisk liv etter å ha unngått en pubertet de ikke ønsker. Og praktisk talt alle fortsetter i tidens fylde med kjønnsbekreftende behandling. For selvoppnevnte eksperter er dette i seg selv mistenkelig. Det må være noe galt med en behandling som er så vellykket.

Vi lever i en underlig verden der den absolutte fornuft ser ut til å ha avgått ved døden. Ikke bare i transmedisinen, men også der.

For øvrig kan jeg avslutte med å vise til et eksempel på at pubertetsutsettende medisinering virker og resulterer i vellykkede og lykkelige liv: Skuespilleren Nicole Maines, den første transkjønnede superhelten på TV, legger på ingen måte skjul på behandlingen hun har vært gjennom. Den gjorde det mulig for henne å bli den hun er.

Read Entire Article