I desember har vi i Fædrelandsvennen kunnet lese om opprettelsen av et hurtigspor for behandling av straffesaker begått av ungdom, og at kriminalomsorgen er styrket. Dette er positivt.
Å straffe lovbrudd er viktig og riktig. Men forutsetningen for å få en lovbryter dømt, er en forsvarlig rustet påtalemyndighet. Det har vi ikke i Agder, og som tillitsvalgt politijurist i Agder mener jeg å være vitne til en urett som begås mot Agders befolkning.
Det er påtalemyndigheten som beslutter etterforsking av mulige straffbare forhold, som leder politiets etterforsking og fører det vi mener er en straffbar handling for retten.
Påtalemyndigheten i Agder politidistrikt er lavest bemannet nasjonalt i forhold til antall straffesaker, med høyest antall straffesaker per påtalejurist. Tall fra 2023 viser at mens påtalejuristen i Agder politidistrikt hadde 449 saker, hadde påtalejuristen i Møre og Romsdal 274 saker per jurist.
Oslo politidistrikt hadde 376 saker per påtalejurist, mens landsgjennomsnittet var 328 saker per jurist. Når det gjelder tildeling av påtalemidler i politiNorge, er det svært skjevt fordelt. Agder politidistrikt er lavest i landet med 2879 kroner disponibelt per sak, mens eksempelvis Møre og Romsdal har 4621 kroner og Sør-Vest politidistrikt har 3829 kroner.
Hva betyr dette for deg som innbygger i Agder? Som fornærmet eller mistenkt som er bosatt i Agder, må du vente lenger på svar enn andre steder i landet. Dette er en betydelig merbelastning om du er involvert. I tillegg vil det kunne gå lengre tid før saken din havner i retten, og bevis kan forvitre. I ytterste konsekvens kan vi i Agder risikere at flere saker blir henlagt, eller at saken din ikke får den oppmerksomhet den fortjener. Det gjør meg bekymret for rettsikkerheten din.
Vi som er påtalejurister i Agder ønsker genuint å gjøre en god jobb for innbyggerne i Agder og å levere på samfunnsoppdraget vårt. Vi gjør virkelig så godt vi kan med de rammene som er, men den krevende situasjonen gjør dessverre også at sykefraværet i påtalemyndigheten i Agder er betydelig – og økende. Det gjør vondt verre.
Det er en fullstendig uforståelig budsjettmessige skjevfordelingen av påtalejurister i politiNorge. Det er ingenting i saksmengden eller sakstype i Agder politidistrikt som kan begrunne at det er så skjevt fordelt knyttet til bemanningen av påtalejurister i politi-Norge. Vi mener at dette er en urett som begås mot Agders befolkning som står i svært sårbare situasjoner. Vår klare oppfatning er at dette bør bekymre og engasjere flere enn profesjonelle aktører innen strafferettspleien i Agder.