Jeg anser ordførerens gjentatte sleivspark mot Nord-Norge som usaklig og uverdig

1 month ago 23



Ordføreren i Kristiansand har flere ganger kommet med utfall mot regjeringens tiltak i utkant-Norge.

Foto: Lena Lislevand

Siste gang i Fe-vennen 31.juli, side 4-5, der regjeringen kritiseres for å ha prioritert gratis ferje og gratis barnehage i Finnmark i stedet for å styrke kommuneøkonomien.

Dette med barnehagene har også vært nevnt tidligere minst en gang. Da striden om sammenslåingen av Søgne, Songdalen og Kristiansand var intens og det ble spådd at det ville være en enkeltstemme i Stortinget som kunne avgjøre saken, betegnet ordføreren det som beklagelig at denne stemmen var Pasientfokus sin eneste representant og at denne var fra Finnmark. Akkurat som at det skulle være diskvalifiserende i en sak som angikk Kristiansand. Som opprinnelig nordlending undres jeg over hva som er årsaken til denne motviljen mot Nord-Norge.

Mange småsteder på kysten som har fordel av gratis ferje, har opplevd at arbeidsplassene har forflyttet seg til mer sentrale strøk slik at folk er blitt nødt til å enten flytte eller dagpendle til jobb. Flytting medfører salg av tidligere bolig som er vanskelig salgbar og har lav pris (du kan kjøpe en romslig enebolig for ca 0,5 Mkr) og kjøp av ny bolig til det mangedobbelte. Alternativt kan en dagpendle og pådra seg ferjeutgifter på flere tusen kroner pr mnd. Beboerne i ferjefylkene setter selvsagt stor pris på regjeringens tiltak. Det burde heller ikke være vanskelig å akseptere for folk som bor i andre deler av kongeriket.

Gratis barnehage i Finnmark er ett av mange tiltak for å opprettholde bosettingen i denne landsdelen som har stor strategisk betydning. Om gratis barnehage er et egnet tiltak, kan diskuteres, men det er en annen sak.

For øvrig står de 3 nordligste fylkene for storparten av fiskeriene som tradisjonelt har vært Norges største eksportvare inntil oljen overtok førsteplassen. Oljealderen går mot slutten mens fiskeriene forhåpentligvis vil leve videre hvis ikke klimaendringene setter en stopper.

Flere nord-norske aviser bringer stoff med kritikk av pengebruken sørpå. Som eksempel kan nevnes at pengene som ble brukt på Follobanen «for å forkorte reisetiden med 10 minutter» tilsvarte alle veikrav i Nordland fylke der fylkesveiene er i begredelig forfatning, eller at milliarder som staten øser ut på kulturinstitusjoner sørpå ikke kommer den nord-norske befolkning til gode, eller at lakseskatten var et ran av penger fra kystfylkene til sløseforbruk på østlandet/Oslo.

Usakligheten i debatten mellom nord og sør er kanskje noenlunde jevnt fordelt, men det er ingen unnskyldning. Som opprinnelig nordlending, men med mesteparten av livet tilbragt i Trøndelag og på Sørlandet har jeg et bein i hver landsdel og anser meg selv for å være mer nøytral. Prinsipielt er det uheldig at landsdeler eller befolkningsgrupper settes opp mot hverandre, enten det gjelder etniske nordmenn – innvandrere, nordmenn – samer, nordlendinger – søringer osv.

Jeg anser ordførerens gjentatte sleivspark mot Nord-Norge som usaklig og uverdig. Det er et uønsket bidrag til polarisering av debatten som Norge som nasjon ikke er tjent med.

Read Entire Article