Jakten på visepresidentkandidat har startet – En som har en appell i den hvite arbeiderklassen.

1 month ago 23



– Hvis det viser seg at de trenger en 49 år gammel skallet og homofil jøde fra Boulder, Colorado, så har de nummeret, sier en av guvernørene som er med i visepresident-spekulasjonene.

Kamala Harris blir trolig demokratenes presidentkandidat. Da må hun i så fall finne seg en visepresident hun selv kan klemme. Foto: Matt Kelley, AP / NTB

Publisert: 23.07.2024 11:07

Kortversjonen

Hvem blir visepresidentkandidat om Kamala Harris blir demokratenes presidentkandidat? Bare timer etter Biden sa han trakk seg, var diskusjonen i gang. For det er ikke bare politikken som betyr noe. Kjønn, alder, hudfarge og hvor du kommer fra er avgjørende.

Hvem passer best ved siden av Harris? Dette tror ekspertene.

Hvit arbeidsklasse

USA-ekspert Sofie Høgestøl tror Harris har noen egenskaper som kan appellere til unge, minoriteter og kvinner – velgergrupper som få andre kandidater når ut til.

Derfor bør hun ha en visepresidentkandidat som kan fenge den typiske hvite arbeiderklassen.

Geografien spiller også inn. Harris selv er fra California, en stat hvor demokratene «alltid» vinner. I vippestatene Michigan, Wisconsin og Pennsylvania har ikke Harris den samme appellen. Hun kan dermed måtte finne seg en visepresidentkandidat som kan fenge innbyggerne i disse statene, mener Høgestøl.

Se til vippestatene

USA-ekspert og rådgiver i tenketanken Civita, Eirik Løkke, tror Harris leter etter en som kan utfylle Harris’ politikk.

– De tingene Kamala Harris vil se etter er en som er klar for å overta fra dag en. Og en som kan utfylle Harris politisk, en som har en appell i den hvite arbeiderklassen.

Løkke peker også på at det burde være noen som kan bidra med å vinne viktige stater for demokratene, som for eksempel Michigan og Pennsylvania.

Amerikanske medier har brukt natten på å peke ut mulige kandidater for Harris. CNN fikk dette svaret da de spurte Colorado-guvernør Jared Polis:

– Hvis det viser seg at de trenger en 49 år gammel skallet og homofil jøde fra Boulder, Colorado, så har de nummeret.

Her er noen av de mulige kandidatene som trekkes frem som favoritter til å bli Harris’ visepresidentkandidat:

Les også

Hun kan bli USAs første kvinnelige president. Hvem er Kamala Harris?

Gretchen Whitmer

Michigan-guvernøren Gretchen Whitmer (52) blir utpekt som en mulig visepresident om Kamala Harris skulle bli valgt til presidentkandidat, ifølge Politico.

Gretchen Whitmer

Guvernør i Michigan.

Whitmer er advokat, og har vært guvernør siden 2019. Hun har over tid blitt peilet ut som en sterk kandidat til neste valg i 2028, skriver Politico.

– Gretchen Whitmer er aktuell. Men da vil spørsmålet være om demokratene tørr å gå inn med to kvinner, sier Løkke.

Gretchen Whitmer gikk mandag ettermiddag offisielt ut med støtte til Kamala Harris som Demokratenes presidentkandidat. Michigan blir ansett som en veldig viktig stat å vinne for Demokratene.

Men hun har tilsynelatende også avvist at hun er visepresidentkandidat.

– Jeg forlater ikke Michigan.

Josh Shapiro

Guvernøren i Pennsylvania blir også pekt på. Hvis Harris skulle velge Shapiro, kan det få inn noen ekstra stemmer fra en vippestat som demokratene sårt trenger å beholde hvis de vil fortsette å regjere i Det hvite hus.

Josh Shapiro

Guvernør i Pennsylvania.

Shapiro har kun vært guvernør siden 2023. Før det var han delstatsjustisminister i seks år.

– Jeg tror Josh Shapiro er et godt navn, sier Løkke.

Han kjenner også godt til Harris fra før, siden begge har samme bakgrunn som delstatsjustisministere for hver sin stat. Om dette vil gagne Shapiro er foreløpig ukjent, men selv har han sagt at de deler de samme verdiene.

Pete Buttigieg

Nåværende transportminister i Biden-administrasjonen. Harris har allerede fått sin støtte fra Buttigieg, og er et av navnene det spekuleres i.

Pete Buttigieg

Transportminister.

Den åpent homofile krigsveteranen, som har norsk blant de åtte språkene han snakker, utfordret før sist valg Joe Biden. Han ble omtalt som en mulig kandidat til å ta over kandidaturet.

Mark Kelly

Kelly er fra Arizona. Han er senator, veteran og tidligere astronaut. Fordelt på flere turer har han tilbrakt 54 dager i verdensrommet.

Mark Kelly

Senator fra Arizona

Han er gift med den tidligere kongresskvinnen Gabby Giffords. Både Kelly og Giffords er begge tydelige stemmer mot amerikansk våpenpolitikk etter at Giffords i 2011 ble utsatt for et attentat. Hun ble skutt i hodet og overlevde med nød og neppe.

Politisk er Kelly betegnet som en moderat politiker, som i valgkampen 2020 tok til orde for tverrpolitisk samarbeid. Arizona var lenge tradisjonelt en republikansk stat, men vippet med knapp margin til Bidens favør i sist valg.

Andy Beshear

46-år gamle Beshear er guvernør fra Kentucky. Historisk er staten klart republikansk. De har ved tre anledninger stemt frem en presidentkandidat fra demokratene i moderne tid, alle disse kandidatene har vært fra sørstatene.

Andy Beshear

Guvernør fra Kentucky

Beshear har allerede erklært sin støtte til Harris, og sier til Politico at han er «klar for å lytte» hvis Harris ringer. Han har vunnet guvernørvalget i den delstaten to ganger, noe som er oppsiktsvekkende for en demokratisk politiker. Trump vant Kentucky med margin på nesten 30 prosentpoeng i 2020.

Harris leter antagelig allerede

Løkke fra Civita tror at man i løpet av de neste dagene får vite helt sikkert om vi får Kamala Harris som demokratenes visepresidentkandidat, siden nesten alle tidligere navn som er nevnt har stilt seg bak henne.

– Hun er nok allerede i gang med å se på aktuelle kandidater, sier Løkke.

Den formelle nominasjonen skjer under demokratenes landsmøte mellom den 19. til 22. august i Chicago. Delegatene som tidligere var nær forpliktet til å stemme frem Biden, er nå fristilt.

Hør «Forklart» om Harris vei til Det hvite hus:

Read Entire Article