Det er lite snø på Sjusjøen, men det går fortsatt an å gå på langrenn takket være Dr. Skispor – eller Åsmund Berntsen – og kollegaene hans.
VG rapporterer fra Midtfjellet/Sjusjøen Tirsdag 15. april kl. 16:0351-åringen mottas som en rockestjerne der han prepper løypene med sin 12 tonn flunkende nye italienske tråkkemaskin som det står Åsmund på. Folk smiler, hilser og tar bilder av ham der han sitter høyt oppe i den skinnende blå doningen.
– Ser gleden
– Det er en motiverende jobb, du ser gleden du sprer, sier Åsmund og legger til at alle smilene gjør det lettere å stå opp klokken 04 hjemme på Lillehammer for å være i løypene før sola våkner.
– Det er litt stillere enn det bruker å være. Men de som er her, er i ekstase over at det er så bra som det er, sier løypemakeren. Han synes det er trist at det er varslet regn onsdag. Det er ikke bra for det tross alt tynne snølaget.
For det er ikke optimale forhold. Ikke bare er påsken uvanlig sen i år, det er også lite snø i fjellet. Derfor må skiløperne forsere en og annen bekk, gresstustene stikker sine brune hoder frem i vårsolen og rett før skistadion på Sjusjøen må skiene av du når skal over trebroen. Der er det ikke et snøfnugg igjen.
Sjusjøen, et av Norges mest kjente - og snøsikre - langrennseldoradoer som kan skryte av 350 km med skiløyper, har fått mindre snø enn vanlig i år. Det blir nok ikke skigåing her frem til 17. mai som det ofte gjør.
– Men jeg tror vi klarer 14 dager til hvis vi legger godviljen til og det blir kuldegrader om natten, sier Åsmund.
På Midtfjellet, et av de store «veikryssene» på Sjusjøen, treffer vi Steffen Nylund (52) og Guro Warberg (51). De er ute og lufter seg selv og setterne Truls og Baloo.
– Løypene har vært bedre i påsken, men ut fra forholdene er det knallbra. Det er fint føre, smiler Steffen og myser mot sola. Han har enn så lenge ikke måttet ta av seg skiene fordi det har vært bart i løypa.
Hvor viktig er løypekjørernes arbeid for skituren? aEkstremt viktigbGanske viktigcLitt viktigdIkke viktig– Det er veldig bra ut fra forholdene, istemmer Guro.
Men hun tror det kan bli litt spennende å gå i dag siden det smelter fort nå.
– Vi pleier å gå så mye på ski som det lar seg gjøre, men jeg tror ikke det holder til mai i år.
På Midtfjellet dufter det vafler produsert av Røde Kors. Vanligvis kjører de seks vaffelfpresser samtidig. Det er ikke nødvendig i år siden det ikke er kø i løypene.
– Men det er greit å ha tre vaffeljern. Plutselig kommer det mange, og det er stusselig med kalde vafler, sier Ole Jacob Stefferud (27). Han er operativ leder i Nes hjelpekorps.
En av kundene er Toril Vaaler fra Elverum som har tre vaffelsultne unger.
– Det er fin glid i snøen, det er veldig fint, rapporterer 46-åringen mens hun sjonglerer vaflene.
– Vi er forberedt på at det kan bli trått mot slutten av turen, men det tåler vi, smiler hun. Og med et planlagt bollestopp til før turen avsluttes, kommer de garantert i mål.
Påskestemningen på Midtfjellet er det ikke noe å si på. Her er det blide folk overalt selv om skiføret kunne vært bedre.
– Veldig lite snø
Ved Skistadion, der mange har parkert bilen før skituren, traff vi ekteparet Anne Bruer Holst og (62) og Frode Holst (61) som har hytte på Sjusjøen. De er også veldig takknemlige for den jobben løyepekjørerne gjør.
– Det er veldig lite snø. Av de 12 årene vi har vært her oppe, er det kanskje den vinteren med gjennomsnittlig minst snø. Men akkurat nå i påsken er det enda mindre enn det noen gang har vært. Men det er så det går an å gå på ski - 20–30 cm med snø innover på myrene og helt ålreit, sier Frode Holst.
De har planlagt å gå et par mil denne tirsdagen. I sporene som Åsmund Berntsen og kollegaene har laget. Åsmund gir jernet for skifolket.
– Jeg jobber hele påsken. I år som i fjor, smiler han.