I et debattinnlegg i Fædrelandsvennen kritiserer Bernt H. Utne Fædrelandsvennen for å være for lite maktkritiske. Han mener nok egentlig at vi er for lite kritiske til det han selv er kritisk til.
Utne trekker frem de store byutviklingssakene som har preget Kristiansand de siste årene. La meg derfor minne Utne på at det er forskjell på hva en avis mener og hvordan vi omtaler store saker på nyhetsplass.
Jeg leser Utne som at han kritiserer oss for hva vi mener. Ikke hvordan vi dekker store saker på nyhetsplass.
Det er riktig, som Utne vektlegger, at Fædrelandsvennen er og har vært for kommunesammenslåing, for at containerne bør ut av sentrum, og for byvekstavtalen.
Det ligger i vårt dna at vi er for byutvikling.
Vi er for fremskritt, og for at landsdelen utvikler seg til å bli et attraktivt sted å bo og jobbe i.
Men det betyr ikke at vi ikke er kritiske til prosessene.
Vi har skrevet hundrevis av nyhetssaker om de store byutviklingssakene.
Det finnes åpenbart for noen en slags oppfatning av at dersom Fædrelandsvennen mener noe på lederplass, så skal nyhetsjournalistikken følge dette opp langs samme linje. Det er feil. Idealet er motsatt.
Er vi for noe, skal vi gi god plass til de som mener det motsatte.
Uansett skal nyhetsjournalistikken alltid være fri, og vi jobber hver dag for å gi best mulig balanse. Vi lykkes selvsagt ikke med dette 100 prosent, og jo sterkere engasjert man er i en sak, jo sterkere kan følelsen av ubalanse føles. Det merket vi særlig i Søgne-saken.
Derfor har vi også en meget raus praksis med å slippe til debattinnlegg og kommentarer. Vi ønsker en så fri debattarena som mulig, og i motsetning til andre plattformer vil vi aldri sensurere meningsmotstandere. Utne utfordrer Fædrelandsvennen inn i vårt jubileumsår og skriver at det er rom for forbedring. Der er vi enige. Det er altid rom for forbedring.