Israel vurderer å stemple FN-organisasjon som terrorgruppe

3 weeks ago 26



Kortversjonen

  • Israel vurderer et lovforslag om å stemple FN-organisasjonen UNRWA som en terrororganisasjon.
  • Forslaget har møtt kraftig motstand fra UNRWA, som kaller det «fullstendig opprørende».
  • Lovforslaget må bestå tre høringer før en endelig avstemning.
  • Anklager mot UNRWA-ansatte om terrordeltagelse undersøkes fortsatt av FN.

Et nytt lovforslag i Israel stempler FN-organisasjonen for palestinske flyktninger (UNRWA) som terrororganisasjon. Knesset har godkjent å stemme over forslaget.

Ifølge Middle East Monitor skjer den første avstemningen i dag, onsdag.

– Hensikten med forslaget er å erklære UNRWA som en terrororganisasjon for alle praktiske formål, samt stanse alt samarbeid mellom Israel og UNRWA, direkte eller indirekte, står det i innledningen til lovforslaget.

Forslaget er ført i pennen av den israelske politikeren Yulia Malinovsky. Hun er medlem av det konservative opposisjonspartiet Yisrael Beiteinu.

En jente får et lite avbrekk fra krigen på en huske i skolegården til en UNRWA-skole i Gaza. UNRWA driver over 700 skoler og 140 helseklinikker. Foto: AFP / AFP

Lovforslaget må gjennom tre høringer, før en endelig avstemning og et eventuelt vedtak, skriver The Jerusalem Post. Foreløpig er forslaget godkjent av Knessets komité for lovverk.

Det skaper sterke reaksjoner hos UNRWA.

– Opprørende

– Det er fullstendig opprørende, sier kommunikasjonsdirektør Juliette Touma til VG om forslaget.

– Vi er et FN-byrå. Vi er dedikert til å gi humanitær hjelp til mennesker i nød. Det er fullstendig opprørende, gjentar hun.

Touma ønsker ikke svare på spørsmålet om hvordan et terrorstempel kan påvirke arbeidet deres, fordi det ikke er vedtatt.

Juliette Touma<-Juliette Touma

Kommunikasjonsdirektør, UNRWA

Hun opplever det som en form for svertekampanje.

– Dette er det siste i en kampanje som tar sikte på å avvikle en av verdens største humanitære utviklingsorganisasjoner, som har levert utdanning, helsehjelp og humanitær bistand til et av de mest sårbare gruppene i verden i mer enn syv tiår.

Utelukker ikke

Seniorforsker ved institutt for fredsforskning (PRIO) Jørgen Jensehaugen, sier det er vanskelig å si om forslaget kan få flertall og vedtas, men at det ikke skal utelukkes:

– Det har blitt en bred slagside i Israel mot UNRWA og det har vært et mønster av at Israel både demoniserer FN-organisasjonen og terrorstempler organisasjoner de ikke liker.

Jørgen Jensehaugen<-Jørgen Jensehaugen

Seniorforsker, PRIO

Han trekker frem menneskerettighetsorganisasjonene Al-Haq og Defense for Children Palestine som andre eksempler.

– Dette illustrerer et tydelig og økende antipalestinsk og anti-FN-stemningsskifte i Israel, fremmet av den nasjonalistiske høyresiden.

Ifølge Jerusalem Post har det vært langvarige ønske fra den israelske høyresiden om å stenge UNRWA. Dette har blitt styrket av Gaza-krigen, skriver avisen.

Beskyldninger om terrordeltagelse

I januar stanset flere land støtten til organisasjonen etter israelske anklager om at flere ansatte i FN-organisasjonen deltok i angrepet på Israel 7. oktober.

På VGs spørsmål om hun kan garantere at ingen av organisasjonens hjelpearbeidere er tilknyttet Hamas, viser UNRWAs Juliette Touma til to granskinger:

I skrivende stund etterforsker FN anklagene mot 19 ansatte. Så langt er én person frifunnet. Fire saker er suspendert på grunn av mangel på bevis, og de resterende 14 fortsatt under etterforskning.

UNRWA har rundt 32.000 ansatte og bistår palestinske flyktninger på Gazastripen, Vestbredden, Syria, Libanon og Jordan. Foto: AFP

Senere har Israel kommet med anklager om at flere ansatte i UNRWA er knyttet til Hamas.

En uavhengig granskningskomité konkluderte i april med at «Israel ikke har lagt frem noe bevis som støtter dette enda».

Rapporten konkluderte videre med at organisasjonen har omfattende verktøy på plass for å sikre at den forblir objektiv i sitt arbeid.

Read Entire Article