Interpellasjon nr. 7 (2024-2025)
Siden 2017 har Norge tilbudt den to-valente vaksinen Cervarix i barnevaksinasjonsprogrammet. Den gir tilstrekkelig beskyttelse mot livmorhalskreft, men det har siden da kommet ny kunnskap og flere fagfolk vil nå bytte til den ni-valente Gardasil9. Hovedargumentet er bredere beskyttelse mot andre HPV-relaterte sykdommer og betydelige innsparinger med redusert screening og overbehandling. Hva tenker statsråden om at fagfolk vil ha en vaksine som gir bredere beskyttelse, men som også gir lavere screeningbelastning for kvinner?
Oversendt regjeringen: 25.10.2024
Til behandling

Erlend Svardal Bøe (H)

Spørsmål

Erlend Svardal Bøe (H): Siden 2017 har Norge tilbudt den to-valente vaksinen Cervarix i barnevaksinasjonsprogrammet. Den gir tilstrekkelig beskyttelse mot livmorhalskreft, men det har siden da kommet ny kunnskap og flere fagfolk vil nå bytte til den ni-valente Gardasil9. Hovedargumentet er bredere beskyttelse mot andre HPV-relaterte sykdommer og betydelige innsparinger med redusert screening og overbehandling.
Hva tenker statsråden om at fagfolk vil ha en vaksine som gir bredere beskyttelse, men som også gir lavere screeningbelastning for kvinner?