Innfører nytt system: Venter billigere strøm i sør

2 hours ago 3



Fra tirsdag skal et nytt system gi økt kapasitet i kraftnettet i Norden. Det er ventet å gi dyrere strøm i Midt- og Nord-Norge og billigere strøm i sør.

Illustrasjonsbilde av kraftlinje. Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

De som har krevd økt flyt i kraftnettet for å utjevne prisforskjellene på strøm, har blitt bønnhørt.

29. oktober tar Statnett og de andre nordiske nettoperatørene i bruk en ny metode for å fastsette kapasiteten i kraftnettet.

Det vil føre til at nettet kan kjøres litt hardere. Det er ventet at prisforskjellene mellom nord og sør vil bli mindre på grunn av tiltaket.

Trolig vil det bli noe dyrere strøm i Midt- og Nord-Norge, mens resten av landet kan glede seg over billigere strøm.

– Grovt sett viser uttestingen av den nye metoden at vi vil få litt lavere priser sør i Norge i snitt, mens vi vil få noe høyere priser i Midt- og Nord-Norge, sier Peer Olav Østli, konserndirektør for Systemdrift i Statnett.

– Det vil også bli lignende effekter i Sverige. Over tid vil dette variere, avhengig av energisituasjonen i de ulike områdene, sier han.

Systemet tas i bruk tirsdag, og er ventet å få effekt på strømprisene fra onsdag.

Krever utvalg om prisforskjeller på strøm: – Opplever at vi ikke får skikkelige svar

Kan få 9 øre dyrere strøm

Økte strømpriser er sjelden populært, men trøndere og nordlendinger har for tiden vesentlig lavere priser enn strømkunder i Sør-Norge.

  • I forrige uke var strømprisen utenom nettleie og avgifter bare på noen få øre per kilowattime i snitt i prisområdene for Midt-Norge og Nord-Norge.
  • I de sørligste prisområdene var prisen på mellom 32 øre kilowattimen og 43 øre kilowattimen utenom nettleie og avgifter.
Strømsmellen i sør vedvarer: – En uting

Priseffekten av det nye systemet er usikker, men testingen tyder på at strømprisen kan øke med rundt ni øre per kilowattime i Midt-Norge og seks øre per kilowattime i Nord-Norge.

Samtidig kan prisene falle med om lag 2-5 øre per kilowattimen i de sørlige prisområdene.

– Det vil kanskje gi reaksjoner nord i landet, men ifølge Statnett er dette samfunnsøkonomisk nyttig for landet?

– Testingen indikerer at for alle forbrukere i Norge sett under ett vil prisene bli noe lavere i snitt, sier Østli.

Peer Olav Østli, konserndirektør for Systemdrift i Statnett. Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24

– Neste knepp i utviklingen

Det nye systemet heter «flytbasert markedskobling». Det gir enkelt sagt mulighet for lavere sikkerhetsmarginer i driften av nettet enn i dag. Det kan øke overføringskapasiteten mellom ulike land og landsdeler noe.

– Det gjør at vi får utnyttet kapasiteten i strømnettet i Norden mye bedre, og dermed at prisene jevnes ut mellom prisområder, sier Østli.

– Hvorfor gjør dere dette?

– En av Statnetts viktigste oppgaver er å drive kraftsystemet i Norge mest mulig effektivt. Dette er neste knepp i den utviklingen.

– Kan man si det så enkelt som at dette gjør at man kan kjøre nettet litt hardere?

– Det kan man absolutt si, sier Østli.

Krever grep mot prisforskjeller: – En uholdbar situasjon

– Tar analysene med en klype salt

Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) er blant dem som har ønsket tiltak for å få ned prisforskjellene på strøm.

De siste årene har landets sørligste prisområde hatt dyrere strøm enn andre områder, særlig på sommeren og høsten.

– Det er veldig viktig å få bedre flyt mellom prisområdene, slik at man kan få mer like priser. Det er positivt hvis det går i den retningen, sier Ropstad.

– Jeg tar disse analysene med en klype salt, så får vi se hva som skjer når man setter i gang med dette systemet, sier han.

Kjell Ingolf Ropstad

Stortingsrepresentant (KrF)

Han ønsker flere tiltak for å utjevne prisforskjellene.

– Regjeringen satser på økt utbygging av kraft og nett, men det vil ta lang tid, sier Ropstad.

– Et godt tiltak hadde vært å bruke Statnetts inntekter på prisforskjeller mellom områdene til å senke nettleien lokalt i de områdene som har høyest pris.

Flere klager på dyr strøm i sør: – Må også gjøre noe på kort sikt

– Bred støtte

Stortingsrepresentant Bård Ludvig Thorheim (H) representerer Nordland, men er ikke så bekymret for at strømmen kanskje blir noe dyrere i nord.

– Det virker å være bred støtte for dette systemet. Regjeringen har ikke hatt noen innvendinger til at Statnett innfører det, og det har ikke vi heller. Dette handler om at strømmen skal brukes der den trengs mest, og om å utnytte kraftnettet mest mulig effektivt, sier han.

Han venter ikke uro i Nord-Norge selv om prisene skulle stige noe.

– Nord-Norge har lave priser i dag, og hvis vi skal beholde dem i fremtiden, må vi bygge ut mer kraft i nord. Så dette kontrollerer vi selv, sier han.

Bård Ludvig Thorheim

Stortingsrepresentant (H)

– Dette må vi stå i

– Vi tenker at dette er veldig bra. Det blir nesten som å trekke nye ledninger. Man øker kapasiteten, sier daglig leder Knut Lockert i bransjeorganisasjonen Distriktsenergi.

– Bransjen får mer kunnskap, systemet får en mer punktbasert tilnærming når de byr på børsen. Det blir litt likere priser, litt dyrere i nord og litt billigere i sør. Sånn må det nesten bli, sier han.

Knut Lockert

Daglig leder i bransjeorganisasjonen Distriktsenergi

Han er usikker på om det kan bli enda større utslag i strømprisene enn det testingen så langt antyder.

– Statnett har signalisert at det kan bli inntil 30 prosent kapasitetsøkning i enkelte snitt, og det er mye. Dette er det mest konkrete tiltaket som bidrar til mindre prisforskjell mellom områdene. Vi er veldig spente på hva det betyr i praksis, sier Lockert.

Han utelukker ikke at det kan komme reaksjoner hvis det blir betydelige prisendringer på strøm i Midt- og Nord-Norge.

– Det vil nok bli uro. Men den vil nok ikke måle seg med den uroen vi har hatt etter de store prisforskjellene tidligere. Det må vi i så fall bare stå i, sier Lockert.

– I fremtiden kan jo også prisene endre seg og bli høyere i nord, og da vil også de dra nytte av dette systemet og prisutjevningen.

Publisert:

Publisert: 28. oktober 2024 11:10

Read Entire Article