Innfører flere prøver i Osloskolen

3 weeks ago 16



GJERNE BEST I KLASSEN: Julie Remen Midtgarden (H) synes gjerne Osloskolen kan ha som ambisjon å være best i klassen hva gjelder bruken av obligatoriske prøver. Foto: Frank Ertesvåg / VG

Utdanningsbyråd Julie Remen Midtgarden (H) synes ikke elevene i Osloskolen har nok obligatoriske prøver.

  • Bilde av Frank Ertesvåg
Rapporterer fra Oslo rådhus mandag 3. juni kl. 17:46

Kortversjonen

  • To obligatoriske prøver innføres for elever i 4. klasse og én i 6. klasse i Oslos grunnskoler fra kommende skoleår.
  • Utdanningsbyråd Julie Remen Midtgarden (H) understreker viktigheten av å kartlegge elevers ferdigheter.
  • Høyre og Venstre gjeninnfører tidligere Høyre-politikk i Osloskolen.
  • Beslutningen støttes av Utdanningsetaten som ser det som et viktig verktøy for lærere og skoler.

Derfor gjøres to prøver for elevene i fjerde klasse og én for sjetteklassingene obligatoriske igjen allerede kommende skoleår, forteller hun til VG.

– Når du ser på utviklingen i elevenes grunnleggende ferdigheter, resultater på nasjonale prøver og PISA så er det viktigere enn noen gang å kartlegge elevenes grunnleggende ferdigheter. De må kunne lese, skrive og regne for å kunne ha en jobb og for å lykkes i livet, sier Midtgarden.

Høyre og Venstre overtok byrådsmakten i rådhuset og over Osloskolen etter Ap/SV-byrådet ved valget for snart ni måneder siden.

LEDER BYRÅDET. Eirik Lae Solberg (H) er byrådsleder i Oslo. Her på sykkel i borggården ved rådhuset ved en tidligere anledning. Foto: Odin Jæger / VG

I oppstartfasen så har de gjeninnført karakterbasert opptak (fritt skolevalg) i videregående. Nå blir det et gjensyn med flere obligatoriske prøver: Kjent Høyre-politikk alt sammen.

– Comeback

– Driver dere med reversering, noe Høyre ofte kritiserer andre for, Midtgarden?

– Altså, egentlig går vi jo tilbake til det som var politikken da Høyre styrte sist.

Så det er jo egentlig mer at vi gjør et comeback med den skolepolitikken som vi mener fungerer, sier skolebyråden.

Hun har en klar forventning om at lærerne og skolene i byen følger med på utviklingen til elevene. Da er bedre kartlegging og bruk av prøver et godt verktøy, mener Midtgarden.

VIL HA OVERSIKT: Med utsikt til rådhusbryggen og Indre Oslofjord, har utdanningsbyråd Jule Remen Midtgarden den politiske styringen over Osloskolen og Norges største kommunale etat, Utdanningsetaten i Oslo. Foto: Frank Ertesvåg / VG

– Har dere opplevd påtrykk fra fagfolk og lærere om at de ønsker flere prøver?

–Ja, vi har det. Utdanningsetaten har jo også anbefalt oss å gjøre dette obligatorisk igjen. De mener at det er et viktig verktøy både for lærerne og skolene. For at de skal kunne følge med og bruke kunnskapen fra prøvene til å tilpasse undervisningen best mulig til den enkelte elev og elevgruppene.

– Mange er likevel kritiske til enda mer måling og testing av elevene?

– Jeg forventer at den kritikken kommer. Og til det sier jeg at hvis vi skal kunne følge med på om elevene får den undervisningen de har krav på, så er vi jo nødt til å vite noe om hvor elevene ligger. Og det tror jeg også lærerne og rektorene i stor grad er enige med meg i.

Midtgarden understreker at kommunen som skoledriver også trenger å vite noe om elevene på systemnivå.

– Derfor er det godt å vite at vi har noen prøver som er kvalitativt veldig gode.
Som vi mener at alle elever skal gjennomføre, sier byråden.

Hva tenker du?Hva er ditt inntrykk av mengden prøver i grunnskolen?aJeg synes det er altfor mange prøver og tester som det er.bJeg synes det er en passe mengde prøver og tester.cJeg synes det trengs flere prøver og tester for å få vite mer om hvordan elevene ligger an.dJeg synes ikke prøver trengs i skolen i det hele tatt. Lærerne må kunne finne ut hvordan elevene ligger an på andre måter.

Disse prøvene er nå frivillige for skolene. Men mange i Osloskolen velger likevel å bruke prøvene som et verktøy for å finne ut hvordan elevene ligger an.

– Viktig for deg at Osloskolen på en måte er best i klassen på dette området?

– Ja, vi er opptatt av å gå foran og lede an. Det er et mål som både politisk ledelse, fagfolkene og de som er ansatte i Osloskolen - er opptatt av. Det er en stolthet over å jobbe i skolen vår, observerer Midtgarden.

En modig skole

Hun tegner et bilde av en skole med mot:

– Vi tør å være innovative. Vi tør å teste ut ting. Vi tør å gjøre det vi mener er riktig for at elevene skal få best mulig utbytte av skolen. Både når det gjelder sosial læring og faglig læring. Da må vi gå foran og gjøre sånne ting. Så da mener jeg det er et mål å være fremst i landet, sier Julie Remen Midtgarden til VG.

OSLOSKOLE: En av de mest tradisjonsrike skolene i Oslo, Uranienborg skole, populært kalt «Urra». Foto: Gorm Kallestad / NTB

– Blir du ikke redd for å påføre de elevene som ofte gjør det svakt på prøver - enda flere nederlag?

– Nei. Vi må jo ha to tanker i hodet samtidig. Så vi må tenke både på det som er viktig for skolen og for elevene. Hvordan vi gir dem mestring i hverdagen.
Og det skjer jo oftest gjennom den daglige undervisningen. Om hvordan man legger til rette i timen. Om hvordan lærerne skaper et inkluderende undervisningsmiljø i timene.

– Men skal elevene få den undervisningen og tilretteleggingen de har krav på, så må vi også ha noen felles prøver som alle kan få. Så jeg ser på det som en rettighet for elevene også: Du skal vite hvordan du ligger an.

Read Entire Article