Ikke rør skolen vår!

3 hours ago 2



Har du hørt om Berger skole? Sannsynligvis ikke. For den ble nedlagt i 2014. Frem til da var det en barneskole med 104 elever, i bygda Berger helt syd i Drammen kommune.

I kommunedirektøren sitt forslag vil det spare kommunen 3 millioner i året å flytte barna fra Eikeland skole på Hægeland til Skarpengland skole. Det er etter mitt skjønn å spare seg til fant, skriver innsenderen. Bildet er fra en juletrefest på Eikeland skole. Foto: Tore-André Baardsen

Etter nedleggelsen har lokalsamfunnet forfalt. Det rapporteres om færre barnefamilier, innbyggertallet går nedover, idrettslaget har mistet 90 prosent av medlemsmassen sin. Innbyggerne Nettavisen (oktober 2024) har snakket med forteller om fraflytting, savnet av en samlingsplass på 17. mai, og et naturlig sted å bli kjent med sambygdinger.

Drammen kommune skulle spare 5 millioner i året.

Ifølge Utdanningsdirektoratet har antall 1.-4.-skoler nesten blitt halvert i løpet av de siste ti årene på grunn av nedleggelse. Av den grunn er det helt betimelig å si at gjennom å legge ned 5.-7.klasse på Eikeland er det starten på slutten for offentlig skole på Hægeland. Er det en retning «den grønne urbane bygdekommunen på Agder» ønsker?

I kommunedirektøren sitt forslag vil det spare kommunen 3 millioner i året å flytte disse barnene til Skarpengland skole. Da snakker vi om under 0,3 prosent av det totale budsjettet til kommunen. Det er etter mitt skjønn å spare seg til fant.

Denne besparelsen rører ved ei heil bygd, jeg har aldri sett maken til engasjement! På tre timers varsel kom over 300 mennesker sammen for å markere sin motstand mot å flytte de store barna til Skarpengland. 1/3 møtte opp! Det i seg selv er bevis nok på hvor sterkt dette rører.

Dersom narrative til kommunen er at Hægeland er et forgubbende utkantstrøk i den ellers grønne urbane kommunen, tar de grundig feil. Med mindre skolenedleggelsen vedtas, og man ser 10 år frem i glasskula.

Jeg har lyst til å slå fast at Hægeland er ei attraktiv bygd i vekst! Det har jeg flere grunner til å hevde:

  • Sprengt kapasitet i barnehagen.

  • Stor etterspørsel etter bolig.

  • Frivilligheten står utrolig sterkt. Både gjennom frivillighetssentralen, kirke og menighet, helselag, skogeierlag, etc.

  • Kanskje Norges største fagmiljø på traktor.

Samtidig har jeg forståelse for at kommuneadministrasjonen må regne hjem et krevende budsjett, men heldigvis ligger makta hos politikerne som nå må ta i bruk skjønnsmessige vurderinger når budsjettet skal vedtas i desember.

Greit, hallen kan passere, men ikke rør skolen vår!

Read Entire Article