Ikke et eneste boligbygg, et eneste kontor eller en eneste fancy butikk her!

1 month ago 21



Lagmannsholmen – med byens beste beliggenhet – skal snart tømmes for kontainere og overlates til Kristiansands innbyggere.

Foto: Lena Lislevand

Investorer og eiendomsutviklere har allerede meldt seg på i diskusjonen om holmens framtid. De presenterer mer enn villig sine mer og mindre storslåtte ideer om hva byens indrefilet skal brukes til. Her snakkes det med begeistring om høydehus, lav trehusbebyggelse, kontorer, leilighetskomplekser, butikker, museer og mer.

Byens politikere følger på med å diskutere utforming og arkitektur. Felles for investorer, eiendomsutviklere og politikere synes å være oppfatningen om at Lagmansholmen må fylles av boliger og kontorer – i et eller annet blandingsforhold. Grunntanken synes å være at det skal bygges – og ikke minst tjenes penger!

Er det mulig å tenke annerledes? Kan man håpe at bystyrets politikere faktisk sørger for at Lagmannsholmen blir hele befolkningens holme, og ikke ender opp som de fleste andre holmer i den sørlandske skjærgården: Private og avstengte, bebodd av de rikeste i byen eller fulle av leilighetshytter for finanseliten i Oslo?

Etter min mening bør det ikke bygges et eneste boligbygg på Lagmannsholmen, ei heller et eneste kontor eller en eneste fancy butikk. Gjør holmen om til et rekreasjonsområde med grønne plener, springvann, amfi og scene. Få vekk cruiseskipene og anlegg badestrender. Monter griller og benker, lag opplyst gangsti tilrettelagt for rullestolbrukere rundt holmen. Sett opp toaletter og etabler gjerne en kafé. Og fremfor alt: Spør byens innbyggere hva de vil ha – ikke la investorene sette dagsorden.

Read Entire Article