Ikke «bare en kvinneidrett»

1 week ago 6



La oss starte med å oppklare: Vi har ikke lagt ned kvinnelandslaget.

 CEV (Europeiske volleyballforbundet)ENDRING: «Vi har prøvd en lik modell for begge kjønn, men resultatene viser at vi må tenke annerledes», skriver Norges Volleyballforbund. Foto: Foto: CEV (Europeiske volleyballforbundet)
Fredag 13. desember kl. 14:18
Bilde av CHARLOTTE STØELENCHARLOTTE STØELEN

Leder «Sport og prestasjonsutvikling» i Norges Volleyballforbund

Bilde av GURO RØENGURO RØEN

Generalsekretær i Norges Volleyballforbund

Bilde av EIRIK SØRDAHLEIRIK SØRDAHL

President i Norges Volleyballforbund

Kronikken «Det er jo bare kvinneidrett» viser at vi ikke har lykkes med å kommunisere godt nok.

Vi har ikke lagt ned kvinnelandslaget. Vi har satt seniorprogrammet på pause for å bygge opp og styrke fremtidig program.

Norges Volleyballforbund (NVBF) har nærmere 27 000 medlemmer, hvor over halvparten av våre medlemmer er kvinner.

Vi har kvinnelige ledere i nøkkelposisjoner og jobber aktivt for flere kvinnelige trenere og ledere på alle nivå i norsk volleyball.

Vi har prøvd en lik modell for begge kjønn, men resultatene viser at vi må tenke annerledes.

Situasjonen på kvinnesiden krever en annen tilnærming, og hensikten vår er ganske enkel - vi må endre virkemidlene når vi ikke når målene våre.

Kvinnelandslaget står i dag uten tydelige prestasjonsmål, har begrensede ressurser og opplever lav deltakelse fra de beste utøverne.

Disse utfordringene gjør det vanskelig både å rekruttere og å utvikle laget videre. Sammenlignet med andre landslagsprogrammer i NVBF, som har klare mål, struktur og ressurser, ser vi at dette mangler for senior kvinner.

Derfor vil vi bruke litt tid på å bygge et solid fundament for fremtidens kvinnelandslag.

Vi tar arbeidet med kjønnsbalanse på alvor samtidig som vi erkjenner at det vi har gjort hittil for kvinnelandslaget ikke har vært godt nok. Nå ønsker vi å bli bedre!

 PrivatKRITISK: Jonna Dunfjeld-Mølnvik, volleyballspiller og programleder for podkasten Hævvi hos NRK Sápmi, skrev kronikk i VG i forrige uke. «Det er et kjent problem at stadig flere unge jenter slutter med aktiv idrett i tenårene. Da er det en dårlig løsning å ta vekk forbildene som et landslag representerer», skrev hun. Foto: Privat

Fra lik behandling til like muligheter

Likestilling i volleyball handler ikke om å gjøre alt likt, men om å skape like muligheter. Over flere år har herre- og kvinnelandslaget hatt tilnærmet like sportslige program.

I dag har Norge 11 herrespillere og bare to kvinnelige spillere i profesjonelle ligaer.

Der vi har klart å skape entusiasme rundt herrelandslaget blant våre beste mannlige spillere, takker flere av våre beste spillere på kvinnesiden nei til landslagssamling.

Hva skjer videre?

Det er aldri en god følelse å sette et landslagsprogram på pause, og vi forstår skuffelsen og
reaksjonene blant enkelte utøvere, trenere og øvrige i volleyballfamilien.

Vi ser også at vi ikke har lykkes med å kommunisere godt nok rundt bakgrunnen for hvorfor vi nå oppretter en U22-satsning, samtidig som vi tar oss tid til å stake ut kursen for seniorlandslaget.

Vi tror løsningen i fremtidens program ligger i bedre samarbeid og forpliktelse mot felles mål.

Vi ønsker å skape en helhetlig utviklingsarena for talentene våre, hvor vi bygger en bro mellom junior og senior, samtidig som vi øker kvaliteten og bredden i norsk toppvolleyball i samarbeid med klubbene.

For vi er enige, dette handler ikke «bare» om kvinneidrett - dette handler om å styrke norsk toppvolleyball for kvinner inn i fremtiden.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no.
Read Entire Article