Idretts-Norge med full slakt av nasjonal plan for anlegg

4 hours ago 2



Kommer med ni krav til Støre-regjeringen.

 VG har i flere artikler omtalt Løren som et område som sliter med få idrettsanlegg i forhold til folketall. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Publisert: 20.09.2024 12:29

Idrettspresident Zaineb Al-Samarai mener regjeringens nye og foreslåtte plan vil føre til færre anlegg. Hun har overfor VG omtalt grepene som «helt uforståelig».

– Dette er alvorlig for idretten, for lokalmiljøene, for samfunnet og ikke minst for alle de det ikke er plass til i idrettslagene i dag, sier hun.

Kritikken kommer fra store deler av idrettsbevegelsen. Fredag sendte Norges idrettsforbund et høringssvar underskrevet av Zaineb Al-Samarai på vegne av lederne i 55 særforbund og 10 idrettskretser.

Zaineb Al-Samarai

President i Norges idrettsforbund

Dommen er klar: Idretten ber om «ni konkrete tiltak» og «et samarbeid med staten» som skal bidra til bygging av flere idrettsanlegg. Blant kravene: De statlige tilskuddene må økes.

To av de største kretsene, Oslo og Viken, sender egne høringssvar.

StatssekretærStatssekretærStatssekretær for statsråd Lubna Jaffery i kultur- og likestillingsdepartementet Erlend Hanstveit (Ap) har uttalt at han er forundret over deler av kritikken.

– Jeg synes NIF tar hardt i når de karakteriserer våre forslag og hvilke konsekvenser de vil få. Vi har de siste årene økt tilskuddet til anlegg kraftig, sa Hanstveit.

Han har påpekt at det er høringsforslag og ingenting er avgjort ennå.

Saken handler om at regjeringen følger opp sin egen lovnad: Å ruste opp og bygge flere idrettsanlegg og lage en nasjonal plan for anlegg.

Hanstveit mener idretten har bedt om penger som ikke finnes i spillemidlene.

– Vi har vært tydelige på at det er spillemidlene til idrettsformål som er finansieringskilden til anleggsordningen. NIFs primære forslag innebar en kraftig økning i tilskuddssatser, og en betydelig statlig finansiering fra statsbudsjettet i tillegg til spillemidlene til idrettsformål. Det er forslag som går ut over de økonomiske rammene i ordningen, sa han.

Erlend Hanstveit sammen med statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Live Austgard / VG

– Vi må slutte å se på investeringer i idrettsanlegg som en utgift. Det er en lønnsom investering i vår felles framtid, sier Zaineb Al-Samarai.

Hun peker på at Vista Analyse har beregnet at for hver krone som investeres i en bred anleggsportefølje, får samfunnet tre kroner tilbake i form av bedret folkehelse og økt arbeidsdeltakelse.

– Mange av tiltakene vi foreslår kan gjennomføres innenfor dagens økonomiske rammer, mens noen krever en økt statlig satsing som vil bidra til å bygge et bedre samfunn med mindre utenforskap og kriminalitet, bedre folkehelse og ikke minst økt arbeidsdeltakelse, sier idrettspresidenten.

Her kan du lese Kultur- og likestillingsdepartementets høringsnotat.

Her kan du lese Norges idrettsforbunds høringssvar.

Sindre ØgarMikal Emil Aaserud
Read Entire Article