– Iblant må vi gjøre stygge ting

1 month ago 28



Norge bidro torsdag til den største fangeutvekslingen siden Den kalde krigen ved å sende Mihail Mikusjin, russeren som kom til Norge som påstått «brasiliansk gjesteforsker» – og senere ble siktet som spion.

Til TV 2 skisserte Sir Bill Browder denne muligheten allerede tidlig i juli.

Men det var ikke bare den falske forskeren som sikret Kara-Murzas løslatelse. Også en hacker og en leiemorder dømt for drap var blant de som fikk komme hjem til Russland torsdag.

– Det er en bittersøt situasjon. Jeg ønsker heller ikke leiemordere løslatt fra fengsel. Jeg synes de skal være bak lås og slå resten av sine liv, sier Sir Bill Browder til TV 2.

 Truls Aagedal / TV 2
KORRUPSJONSJEGER: Bill Browder er direktør for Hermitage Capital Management, korrupsjonsjeger og aktivist. Her fra et intervju med TV 2 i juni i år. Foto: Truls Aagedal / TV 2

Han er god venn av den russiske opposisjonspolitikeren Vladimir Kara-Murza – Putin-fangen som for bare uker siden havnet på sykehus på grunn av svak helse og dårlige forhold i russisk fengsel.

– Det sender et signal til andre leiemordere fra Russland om at «blir du tatt, så får vi deg ut». Det setter meg i fare, og det setter mange andre i fare, sier Browder. 

Kara-Murza ble torsdag fløyet til Tyskland. Familien hans møtte USAs president Joe Biden tidligere på dagen, før de også fløy til Tyskland for å gjenforenes med Kara-Murza.

– Putin har fått en god deal

Browder han mener utvekslingen var riktig, særlig etter at Aleksej Navalnyj døde i fengsel. 

– Det var ganske motbydelig å se leiemorderen Vadim Krasikov gå av flyet i Moskva i kveld, hvor Putin ventet på rullebanen og klemte ham som en bror.

 RUSSIAN POOL / Reuters
VELKOMSTKOMITÉ: Den drapsdømte leiemorderen Vadim Krasikov ble tatt godt i mot av Russlands president, tidligere KGB-agent Vladimir Putin i Moskva. Foto: RUSSIAN POOL / Reuters

– Sånt viser at Russland er et kriminelt regime. Han klemmer en dømt drapsmann som ble tatt med blod på hendene, fortsetter han.

Russerne slapp i utvekslingen fri 16 fanger. I bytte har de fått løslatt åtte stykker – pluss transport til Russland for barna til to av dem.

– Viser tallene at Vesten på ett vis har vunnet i rent antall?

– Nei, for alle de som ble sluppet fri av Russland var uskyldige. De er tilfeldige folk som har blitt fengslet på forskjellig grunnlag, svarer han, og lister opp det han beskriver som fabrikterte anklager og undertrykkelse.

 Reuters, AP, privat, Natalia Kolesnikova / AFP / NTB og Yury Kocketkov / AP / NTB
UTVEKSLING: Vadim Krasikov, Roman Seleznev og Mikhail Mikusjin sendes til Russland i bytte mot Ilja Jasjin, Evan Gerschkovich og Vladimir Kara-Murza. Foto: Reuters, AP, privat, Natalia Kolesnikova / AFP / NTB og Yury Kocketkov / AP / NTB

– Så jeg synes Putin har fått en veldig god deal. Han fikk ekte kriminelle i bytte mot uskyldige han har holdt som gissel. Men så stygt som det er, så må vi i blant gjøre stygge ting for å redde uskyldige liv, svarer han.

To doser gift – reiste seg

«Hvordan kan jeg be mine russiske medborgere om å stå imot Vladimir Putin hvis jeg er for redd til å gjøre det selv?».

Det spørsmålet stilte Vladimir Kara-Murza seg.

Han hadde lovlig opphold i USA, et britisk statsborgerskap og tre amerikanskfødte barn.

Han hadde også blitt utsatt for drapsforsøk to ganger, og ble lagt i koma etter begge forgiftningene.

 Dmitry Serebryakov / AP / NTB
BAK LÅS: Vladimir Kara-Murza før et rettsmøte i Moskva februar i fjor. Foto: Dmitry Serebryakov / AP / NTB

Hans mentor, Boris Nemtsov, ble skutt og drept utenfor Kreml i 2015.

Argumentene for å bli værende i Washington D.C. var mange og tunge. Argumentet for å reise hjem til Russland var bare ett: 

Det ene spørsmålet han ikke klarte å svare på.

Så Vladimir Kara-Murza flyttet hjem til Russland, for å kjempe videre mot Putin.

Browder trodde hans kamerat skulle lide samme skjebne som opposisjonspolitiker Aleksej Navalnyj – som tidligere i år døde i russisk fengsel.

– Det ville ikke vært første gang en god venn av meg har dødd i russisk fengsel, sier han. Sammen med Kara-Murzas familie og venner har han kjempet for å få ham fri.

Konstant har de vært redd for at giftattentatene og russisk fengsel skulle ta knekken på ham. Kara-Murza har mistet en tredjedel av sin egen kroppsvekt, sier Browder.

Torsdagen har derfor vært følelsesladet for både Browder og for russerens familie:

– Det var virkelig et enormt øyeblikk i dag, da vi fikk bekreftet at han var om bord i evakueringsflyet. Jeg er ikke en som viser følelsene mine ofte, men jeg gråt tårer av glede og lettelse, forteller Browder.

Arrestert etter TV-intervju

I april 2022 ble Vladimir Kara-Murza intervjuet på CNN, hvor han omtalte regimet til Vladimir Putin med svært sterke ord. Dette var to måneder etter at Putin beordret sine soldater til å angripe Ukraina.

– Dette regimet som har makten i landet vårt i dag, er ikke bare korrupt og kleptokratisk eller autoritært, det er et regime av drapsmenn. Det er viktig å si dette høyt. Det er virkelig tragisk. Jeg har ikke noe annet ord for det, sa Kara-Murza.

Noen timer senere ble han arrestert i Moskva.

Russiske påtalemyndigheter tiltalte ham for forræderi og «for å spre usannheter om det russiske militæret».

I april i fjor ble han dømt til 25 års fengsel.

En av årsakene til den strenge dommen, var «høyforræderiet» han begikk da han holdt en tale for Den norske helsingforskomiteen i Oslo 29. oktober 2021. Da beskrev han et Russland som ikke hadde hatt «evne eller til å ta et oppgjør med Sovjettiden».

 Kara-Murza og Andrej Norkin fotografert i 2002. Samme år la russiske myndigheter ned kanalen TV6, som et av landets siste uavhengige tv-kanaler.
TV6: Kara-Murza og Andrej Norkin fotografert i 2002. Samme år la russiske myndigheter ned kanalen TV6, som et av landets siste uavhengige tv-kanaler. Foto: Ivan Sekretarev / AP / NTB

Nå mener Browder at Kara-Murza kommer til å gjenoppta kampen som tilsynelatende har hisset opp Vladimir Putin før.

– Så snart hans fysiske helse er tilbake til normalen, tror jeg han vil være tilbake med samme overbevsning. Enhver som er villig til å gi opp sin frihet for sin kamp, er en helt. Han er klart en helt i øynene til den russiske opposisjonen nå, mener Browder. 

– Hva slags påvirkningskraft har man i en kamp fra utsiden, mot det som rører seg på innsiden av Russland?

– Pokkers mye mer kraft enn man har fra inne i en fengselscelle, det er i hvert fall sikkert. Han vil jobbe med vestlige ledere for å finne måter å straffe Putin, svarer Browder. Målet er å få enda flere løslatt fra russiske fengsler.

– Er man nå tomme for kort å forhandle med i Vesten?

– På kort sikt: ja, helt klart. Jeg tror Vesten har gravd frem hver eneste russer Putin-regimet ønsket seg. Det blir nok stille en stund, men etter hvert vil det komme nye muligheter, sier han.

– Tviler på at han stopper

Inna Sangadzhieva i Helsingforskomiteen tror i likhet med Bill Browder at Kara-Murza kommer til å gjenoppta sitt arbeid som opposisjonspolitiker.

– Helsen hans er betydelig forverret. Det er først og fremst den han må konsentrere seg om nå, men jeg tviler på at han stopper sin politiske karriere her, sier Sangadzhieva.

 Torjus Sagenes / TV 2
Foto: Torjus Sagenes / TV 2

– Hvor viktig har Kara-Murza vært som opposisjonspolitiker?

– Jeg vil tro at Vladimir Kara-Murza har vært nummer to etter Alexej Navalnyj. Han har snakket om sanksjoner mot det russiske regimet i mange år og han vet mye internt om hva som foregår i russisk økonomi. Dommen på 25 år gjenspeiler hvor viktig han har vært for russiske myndigheter, mener Sangadzhieva.

Totalt ble 16 personer løslatt fra Russland, inkludert fem tyskere og syv russiske statsborgere. USAs president Joe Biden var fornøyd med Norges bistand:

– Jeg er takknemlig overfor våre allierte, som sto sammen med oss gjennom disse komplekse forhandlingene, inkludert Tyskland, Polen, Slovenia, Norge og Tyrkia.

Sanksjoner

Gravejournalister fra Bellingcat, The Insider og Der Spiegel avslørte i 2021 at Kara-Murza både før forgiftningen i 2015 og den i 2017, hadde blitt forfulgt av det samme FSB-teamet som forgiftet Aleksej Navalnyj.

Når han ikke lå i koma på grunn av forgiftninger, jobbet Kara-Murza hardt for å få USA til å innføre kraftigere sanksjoner mot russiske oligarker i kretsen rundt Vladimir Putin.

 Alexander Nemenov / AFP / NTB
I RETTEN: Kara-Murza på video under en rettssak i Moskva 22. februar 2024. Foto: Alexander Nemenov / AFP / NTB

Etter det andre forsøket på å ta livet hans, flyttet Kara-Murza til Washington D.C.

Sammen med den britiske forretningsmannen sir Bill Browder, klarte Kara-Murza å få amerikanerne med på ideen om å sanksjonere mot russiske borgere.

USA innførte «Magnitsky-loven» i desember 2012 og «den globale Magnitsky-loven» i 2016, som gir amerikanske myndigheter rett til å økonomisk straffe utenlandske statsborgere som bryter menneskerettighetene.

Da den amerikanske senatoren og tidligere visepresidenten John McCain døde i 2018, var Vladimir Kara-Murza en av dem som bar kisten hans. Det sier mye om hvor tett og hardt russeren jobbet med amerikanske politikere.

Read Entire Article