I november 2021 kom 2000 utlandsturister – nå får Tromsø det på én enkelt lørdag

1 week ago 15



TROMSØ (Aftenposten): Europeere i hopetall tar helgetur til Tromsø. Asiater hopper over Paris og drar rett nordover. Nå tåler flyplassen snart ikke flere passasjerer.

Nordlendingene går ikke mann av huse for å benytte seg av direkteturer til Europa. Flyene fylles opp av utlendinger. Hannah og Marco fra Østerrike hadde drømt om turen i to år. Foto: Arnfinn Mauren

Publisert: 13.12.2024 14:42

Kortversjonen

I mange år var det lenge mellom utenlandsflyene. Mørke, kulde og snø fristet få.

Men nå er det klondyke-stemning i Tromsø om vinteren.

– Det som skjer her ved Tromsø lufthavn, er veldig spesielt. Veksten har kommet ufattelig raskt. Unikt i flyplass-sammenheng, sier lufthavnsjef Ivar Helsing Schrøen.

I november 2021 hadde flyplassen 2000 utenlandspassasjerer. I løpet av årets november kom og reiste det 70.000 direkte til og fra utlandet.

I vinter tilbyr 14 flyselskaper til sammen over 80 ukentlige avganger80 ukentlige avganger37 ruter til 26 ulike destinasjoner fra utlandet til Tromsø.

Direktefly til Bristol? Yes!

Da flyselskapene tidligere i år lanserte vinterprogrammet, kom det opplagte spørsmålet: Er det passasjerer nok til alle flyene?

Svaret så langt er ja. De fleste rutene har hatt godt belegg. Første lørdag i desember kom det rundt 2000 passasjerer direkte fra utlandet til Tromsø, fordelt på 19 fly.

Selv en av de mer overraskende destinasjonene på rutekartet har vært en suksess: To ganger i uken lander et Easyjet-fly fra Bristol.

– Det var nesten helt fullt på flyet, forteller Steve Morris fra Swansea i Wales.

Ivar Helsing Schrøen

Lufthavnsjef ved Tromsø lufthavn

Flyselskapene med flest utenlandsruter til og fra Tromsø – SAS, Norwegian og EasyJet – er alle godt fornøyde.

– November har levert sterke resultater, og vi ser også gode tall for de kommende månedene, opplyser pressesjef Øystein Schmidt i SAS.

1 av 2Foto: Arnfinn Mauren

Rom til 6000 kr

Tromsø har gått fra å være en regional lufthavn til en internasjonal lufthavn. På vinteren har den for eksempel flere utenlandsfly enn Trondheim.

Blant dem som veltet inn i avgangshallen en desemberlørdag, var reiseleder Massimo Mastrantonio og en gruppe italienerne. Direkte fra Milano hadde de ett mål:

– Vi skal oppleve alt som det ikke er mulig å gjøre i Italia.

Slike som ham gjør at Tromsø-regionen skiller seg ut i norsk reiseliv. Ikke noe annet fylke i Norge har så stor andel utlendinger blant turistene som Troms. I fjor kom annenhver turist fra utlandet.

Legger man sammen både nordmenn og utlendinger, endte Tromsø opp med 3 millioner gjestedøgn i 2023. Det er langt flere enn hotellene har kapasitet til å ta imot. Resultatet er skyhøye hotellpriser i vinterhalvåret.

– Jeg har ett rom igjen. Det koster 6000 kroner, kunne resepsjonisten ved Ishavshotellet fortelle på ettermiddagen sist lørdag.

Resepsjonist Rachel Adam selger ikke hotellrom på billigsalg. Ishavshotellets siste rom gikk for 6000 kroner. Foto: Arnfinn Mauren

Alle tall peker oppover

Mangelen på hotellrom har skapt et stort marked for privat utleie. Ifølge en rapport fra Menon Economics var det 730.000 Airbnb-overnattinger i Tromsø i 2023. Det drypper på mange:

  • Den samme rapporten tallfestet reiselivets verdiskaping i Troms til 6,3 milliarder kroner i 2023.
  • Omsetningen i bransjen har økt med 208 prosent de siste ti årene.
  • Tilsvarende tall for Bergen og Oslo er henholdsvis 82 og 58 prosent.

Tallene er mest synlig i Storgata i Tromsø. På tidspunkt der hovedgatene i andre norske byer er stille, kryr det av turister i Tromsø. Også på utestedene.

  • Serveringsbransjen i byen har tredoblet omsetningen på ti år.
Franske Hugo Castel og Maylis Hamour følte seg litt hjemme da de kjøpte pannekaker fra landsmann Nathanael Gustin i Storgata. Foto: Arnfinn Mauren

Men det kan bli for mange

Invasjonen av utenlandske turister er ikke uproblematisk. Det merkes allerede på flyplassen. På flere av ukens dager er det rett og slett fullt.

– Nå har vi nådd grensen for hva flyplassen kan takle, forteller lufthavnsjefen.

En av dem som er bekymret, er belgiske Anouk Moors. Hun har slått seg ned på Sommarøy og arrangerer kurs i megling og konfliktløsing for landsmenn, ispedd opplevelser av nordnorsk natur.

Mens hun venter på tre kursdeltagere på flyplassen, må hun innrømme at tilstrømmingen bekymrer henne.

– Det er en vanskelig balansegang. Jeg prøver å arrangere kurs i pakt med naturen, men jeg ser jo rundt meg at naturen er blitt en forbruksvare. Tusenvis kommer til Sommarøy bare for å knipse et bilde.

Anouk Moors tar imot nye kursdeltagere fra Belgia. – Jeg er bekymret for forbruket av naturen, men jeg er jo på sett og vis med på det selv også, sier hun. Foto: Arnfinn Mauren

Mye tyder på at vinterturismen kan ha nådd en topp i vinter. Lufthavnsjefen ser ikke bort fra at det kan bli en viss avskalling neste år. Men det er ledig tidsrom i andre deler av året.

– Derfor blir jeg ikke forundret om veksten vi har hatt på vinteren, vil begynne å smitte over på sommeren.

Enn så lenge er det vinteren som trekker.

Lufthavnsjefen kan fortelle om ekstatiske turister når de går ut av terminalbygget og snøen laver ned.

Men én attraksjon overgår alt. De aller, aller fleste som lander på Tromsø lufthavn, har ett mål med turen.

Om noen lurer, dette er det som er målet:

De to thailandske søstrene Pitchsinee og Prapasiri Methaiwala fikk oppleve nordlyset tre av fire dager. – Vi drar hjem igjen lykkelige for å ha opplevd det. Foto: Privat

Det har vært gode forhold for nordlys i høst og vinter. Mange har fått oppleve det de kom for.

– Turens suksess var avhengig av om vi fikk se nordlyset, forteller thailandske Pitchsinee Methaiwala før hun sjekker inn på Paris-flyet for å fly hjem.

– Å ta et par dager i Paris mens vi likevel var i Europa? Nei, det var helt uaktuelt. Vi ville bruke alle feriedagene i Tromsø.

Read Entire Article