I Norge er vi sjef i eget liv

1 week ago 9



Til neste år vil jeg legge frem en ny handlingsplan for å forebygge og bekjempe negativ sosial kontroll, skriver Tonje Brenna. Foto: Rodrigo Freitas, NTB

Publisert: 04.09.2024 13:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Integreringen i Norge går i riktig retning, men vi må gjøre mer for å forebygge og bekjempe negativ sosial kontroll og æresrelatert vold. Min klare beskjed til alle innvandrere er: I Norge er vi sjef i eget liv.

Vil integreringen gå av seg selv i positiv retning? spør Abid Raja, forfatter og Venstre-politiker, i en kronikk i Aftenposten. Mitt svar er nei, det er ingen automatikk i det. Det betyr noe hva slags innvandrings- og integreringspolitikk vi har.

Jeg er stolt over at mange piler peker i riktig retning i integreringen, men jeg er bekymret for fremtiden når Raja og Venstre går til valg på å samarbeide med Fremskrittspartiet. De snakker med utestemme om integrering, men kutter konsekvent i integreringstiltak som norskopplæring eller frivillige organisasjoner. Ting vi vet virker.

Det tar oss ikke fremover. Snarere er det et hurtigspor for svenske tilstander i Norge.

Regjeringens politikk er tuftet på at innvandrere skal møte de samme forventningene og få de samme mulighetene som alle andre. Av rettigheter følger også tydelige plikter. I Norge tilbyr vi norskkurs og samfunnskunnskap, men forventer også egeninnsats. Dropper du ut, dropper vi støtten. Vi skal ha et arbeidsliv som gir muligheter for flere. Kan du jobbe, skal du jobbe. Vi stiller krav, men vi skal også stille opp.

Og så må vi ta tak i utfordringene. For mange innvandrere opplever at de må kjempe for sin frihet til å leve sitt liv. En frihet de fleste av oss tar som en selvfølge. Den friheten skal alle ha i Norge. Vi som bor og vokser opp i Norge, skal være sjef i eget liv.

Derfor vil vi gjøre mer. Øverst på dagsordenen står arbeidet med å forebygge og bekjempe negativ sosial kontroll og æresrelatert vold. Det finnes allerede en rekke tiltak, men vi må gjøre mer for å beskytte og hjelpe dem som blir utsatt for dette. Vi må gjøre mer for å straffeforfølge dem som utsetter andre for denne uretten.

Jeg skal ta mitt ansvar. Til neste år vil jeg legge frem en ny handlingsplan for å forebygge og bekjempe negativ sosial kontroll. Eller for å si det rett ut: uakseptabel adferd. For sånn skal vi ikke ha det.

Read Entire Article