Aftenposten/SvD kan nå fortelle om de svenske mennene som mistenkes for å stå bak vold og narkohandel i Norge.
Publisert: 27.12.2024 09:30
Det var dagen etter 17. mai-feiringen, og en mann fikk beskjed om å kjøre til Oslo med et parti narkotika.
Han og fetteren kjørte først til Malmö og hentet tre kilo kokain. På veien til Oslo fikk de beskjed om at de også måtte hente tre kilo i Göteborg.
Det hvite pulveret ble gjemt under setet i leiebilen, kom det senere frem i retten. På gaten er innholdet i bilen verdt rundt seks millioner kroner.
De droppet å kjøre over Svinesundsbrua. I stedet valgte de å krysse grensen over en langt mindre trafikkert fylkesvei litt lenger nord for Strømstad.
Der var det sjelden grensekontroll. Men akkurat denne kvelden var tollerne på plass.
Like etter at de krysset grensen, ble bilen stoppet. De to svenskene ble bedt om å gå ut av bilen. De sto ved bilen mens tollerne undersøkte nærmere.
Da den ene tolleren tok frem håndjernene, løp svenskene fra stedet.
Den ene svensken fikk de raskt tak i. Den andre klarte en av tollerne å få tak i skjorten til. Begge falt på bakken, men svensken klarte å reise seg igjen. Han klarte å rive seg løs fra tollerens grep og løp mot elven og la på svøm.
Den svenske forbindelsen
Det ble imidlertid funnet en gullfarget telefon etter smuglerne. På den fant politiet flere meldinger den ene svensken hadde mottatt og sendt via den krypterte appen Signal.
Samtalene som fant sted i 2022, tyder på at de svenske smuglerne var i kontakt med gjengledere på høyt nivå, mener norsk politi.
Aftenposten og SvD har gjennom samtaler med svensk og norsk politi og politidokumenter fra begge landene fått informasjon om ti personer som pekes ut som viktige koblinger mellom norske og svenske kriminelle nettverk.
Kartleggingen viser at de fleste av mennene er dømt for mindre alvorlige lovbrudd i Sverige. Flere av dem har ikke engang vært på radaren hos svensk politi og vurderes ikke å være viktige aktører i hjemlandet.
Men i Norge spiller de en betydelig større rolle, ifølge informasjonen norsk politi sitter på. Enkelte kan ha sett på Norge som en mulighet til å stige i hierarkiet, mener flere svenske politifolk vi har snakket med.
En av mennene som pekes ut som viktig, er «Robin», som vi velger å kalle ham. Han er 28 år gammel og har flere dommer på seg i Sverige. I sosiale medier har han vist frem livet sitt i Spania. Gjenglederen har delt bilder av fine sportsbiler, nattelivet i Spania og oppmuntret følgerne sine til å stille ham spørsmål. Han har til og med lagt ut flere innlegg der han har uttrykt støtte til Foxtrot.
Robin kobles til det flere politikilder kaller Alfanettverket, men skal også ha tette bånd til Foxtrot.
I Norge kobles nettverket til kidnappinger, voldsoppdrag og narkotikavirksomhet, ifølge flere norske politikilder. En svensk politibetjent fra Noa forteller at Robin har en sentral rolle i Foxtrot. Robins forsvarer har ikke svart på Aftenposten og SvDs henvendelse.
Han er langt fra den eneste som norsk og svensk politi følger med på. Flere gjengtopper i Sverige har vist interesse for det norske markedet.
Kripos: Tydeligere enn før
– Det er en trussel som vi tar på alvor, og vi står overfor noen store utfordringer i tiden som kommer. Samtidig har ikke de «svenske tilstandene» spredt seg til Norge, sier Olav Røisli fra Kripos.
Han leder etterforskningsavsnittet ved Kripos. Han trekker frem at det nå foregår en stor satsing mot kriminelle nettverk. 300 millioner kom i år, det dobbelte kommer neste år.
Røisli sier at norsk politi gjør alt de kan for å avverge at vi skal komme i samme situasjon som naboen i øst. Kripos følger utviklingen ved å ha ansatte hos Noa i Stockholm. Der kan de løpende følge med på hva som skjer og raskere få informasjon fra svenskene.
Noen steder er de svenske nettverkene i ferd med å etablere seg, andre steder har de i større grad etablert samarbeid med norske miljøer.
– Vi ser at de kriminelle nettverkene samarbeider mer på tvers enn at de står i konflikt med hverandre. Vi og svenskene ser imidlertid en tendens at svensker leies inn for å utføre oppdrag her, sier Røisli.
Om samspillet mellom de norske og svenske kriminelle kollegene har endret seg, synes Røisli det er vanskelig å svare på.
– Det er nok mer tydelig nå enn før, og det er ganske tydelig at det er et samarbeid.
Importør og distributør
– Vi ser tydelig at de svenske går inn i store deler av Norge, sier Håkan Wall fra Noa til SvD og Aftenposten.
Wall leder den internasjonale avdelingen i Noa, motsvaret til Kripos i Sverige. Han forklarer at kriminelle fra Sverige ikke ser på Norge som et annet land, men at det er det samme markedet de allerede opererer i.
– De ser en betydelig høyere gevinst i Norge enn i Sverige, men de ser også på etterspørselen.
Han er overbevist om at de svenske ønsker å ta en del av markedet, både som importør og distribusjon, men da gjerne sammen med lokale kriminelle.
Sporhunden, Reven og Dr. Phil
Nesten fire timer etter at svensken hadde hoppet i elven og rømt fra tollerne, var en politihund på plass. Politimannen og hunden begynte å søke i området. Da de kom til et lite grustak, begynte hunden å vise tegn til at den var på sporet av noe.
Over en åker og en grusvei fulgte politimannen sporhunden. Den viste interesse for et uthus som lå ved en liten rød hytte. Der var det nederste hengslet revet av. Politimannen åpnet døren. Der fant han en mann i bar overkropp.
«Personen var våt og fremsto som kald og redd», skulle politimannen senere skrive i en rapport Aftenposten har fått innsyn i.
Det var svensken som hadde rømt fra tollerne.
På den ene telefonen politiet tok, fant de meldinger som styrket deres tro på at Rawa Majid var aktiv i Norge.
Begge kallenavnene har vært brukt av Rawa Majid og Ismail Abdo. Dette var før konflikten internt i Foxtrot.
Foxtrot blir av flere kilder i politiet og de kriminelle miljøene pekt ut som den viktigste svenske spilleren i Norge. De kan i dag kobles til minst syv av tolv politidistrikt. Det er flere saker som gjelder vold, kidnapping og narkotika.
En sentralt plassert kilde i Oslos gjengmiljø forteller at Foxtrot samarbeider med flere norske bakmenn for import av store mengder kokain til Norge. Ifølge våre opplysninger er det snakk om minst en norsk bakmann som oppholder seg i Marokko. Det er flere av de norske som samarbeider tett med Foxtrot og Rumba, forteller kilden.
Turen over grensen ved Halden var ikke første gangen de to hadde fraktet stoff til Norge. Noen dager tidligere hadde de vært på tur til Nordens Paris. Les mer om de svenske gjengenes aktivitet nord for polarsirkelen i neste del.
Design og utvikling: Torstein Ringnes og Christen Pedersen