– Det var ingen hemmelighet at siden eksisterte. Den annonserte åpent etter kunder og prøvde å gjøre seg så synlig som mulig, forteller Carl Miller til TV 2.
Han regnet med at det var en svindel.
At den eller de som drev denne leiemordsiden på det mørke nettet, tok imot penger – stort sett Bitcoin – uten å faktisk sende en leiemorder ut for å gjennomføre drapene som ble bestilt.
Fikk tilgang til alt
Likevel var han nysgjerrig da hackeren Chris Monteiro tok kontakt og fortalte at han hadde klart å komme seg inn på admin-siden.
– Det var først da vi fikk se hvor mange som virkelig brukte siden, sier Miller.
Skandinavia, USA, Sveits, India, Spania … folk over hele verden sendte inn bestillinger.
Ekte mennesker betalte titusener eller hundretusener for å få andre ekte mennesker drept. Én betalte over en halv million norske kroner.
Og nå satt Miller plutselig på en haug med navn på mennesker som skal drepes, bilder av ansiktene deres og informasjon om når og hvor en leiemorder kan finne dem.
Bestillingene kom med ordrer som «få det til å se ut som en ulykke» eller «jeg vil at det skal utføres med kniv».
Noen burde advare de som skal drepes, konkluderte Miller.
Sommeren 2020 kontaktet Carl Miller britisk politi og varslet dem om at han satt på en drapsliste fra det mørke nettet.
Responsen var laber.
Alle trodde at nettsiden er ren svindel. Og det er sant.
Problemet er at bestillingene var helt ekte.
Måtte ta grep selv
Seks uker gikk. Det er lenge når det handler om liv eller død. Så fikk Miller beskjed om at politiet ikke ville starte en etterforskning av nettsiden eller drapsbestillingene.
Miller hater å ringe folk ut av det blå, men nå følte han at han måtte handle selv.
«Jeg må fortelle personen i den andre enden av telefonen at det er noen som prøver å drepe ham», tenkte han.
Dette er utgangspunktet for podkastserien «Kill List», som nå er på topplisten over true crime-serier både i Norge og internasjonalt.
De første seks episodene handler om hva Miller gjør for å varsle politiet og advare de potensielle ofrene, mens de tolv påfølgende episodene tar for seg enkeltpersonenes skjebner.
Det vanskeligste, forteller Miller, var å varsle potensielle ofre uten å risikere at de som hadde bestilt drapene overhørte telefonsamtalen.
Bestillingene kom jo ofte fra ektemenn som ville drepe kona eller omvendt.
– Det som skremte meg mer enn noe annet, var at noen skulle bli drept med en gang jeg ringte. Det holdt meg våken om natten, sier Miller til TV 2.
Drepte kona selv
Den første han prøvde å advare, var en mann i Canada. Miller satt på bevis for at en person hadde betalt 5500 dollar for å få ham drept.
Miller våget ikke å si rett ut at han sto på en drapsliste.
Det endte med at mannen i Canada la på.
Han trodde antagelig at dette var en svindeltelefon.
Millers åpenbare frykt var at den som ønsket å få et drap utført, ville gjøre det selv når vedkommende til slutt innså at nettsiden var en svindel.
Dette hadde allerede skjedd, tross alt.
– Jeg har aldri bedt om noe, bortsett fra å jobbe for Gud, sa Stephen Allwine (44) i retten i februar 2018.
Allwine hadde en lederrolle i menigheten United Church of God, hvor det å skille seg eller være utro ble ansett som en synd.
Han hadde siden 2014 hatt flere affærer og ønsket ikke lenger i være gift.
I stedet for å falle i anseelse i menighetens øyne, valgte han i februar 2016 å heller bestille drap på kona Amy Allwine gjennom Besa Mafia, gjennom kallenavnet «dogdayGod».
Han betalte for drapet med Bitcoin.
Men ingenting skjedde.
Ni måneder etter at han ba Besa Mafia om å drepe Amy, gjorde han det selv. Han dopet ned kona, skjøt henne og forsøkte å få åstedet til å se ut som hun hadde tatt sitt eget liv.
Da han ringte 911 og sa «Jeg tror kona mi har skutt seg selv», kunne man høre parets sønn i bakgrunnen spørre faren sin om han kom til å gifte seg på nytt.
175 bestillinger og betalinger
Det tragiske utfallet av Allwine-saken gjorde lettelsen ekstra stor da Carl Miller og hans team varslet en kvinne i Sveits akkurat tidsnok.
– Vi fikk høre at mannen hennes hadde leid et hemmelig hjem, og fylt det med våpen. Han hadde antagelig tenkt til å drepe henne selv en av de neste dagene, sier Miller til TV 2.
Totalt avdekket Miller og Monteiro 175 tilfeller hvor noen både bestilte drap og betalte for å få drapet utført.
Så langt har 28 av sakene ført til domfellelse. Gjennombruddet kom da FBI til slutt gikk inn med full tyngde.
Og podkasten går sin seiersgang på topplistene.
– Jeg har aldri vært involvert i noe som har blitt så globalt og så synlig før. Det er litt utmattende, egentlig. Den ble lagt ut 8. oktober og det har vært ganske frenetisk feedback, sier Miller.
– Inkludert feedback fra folk på drapslisten som vi mislyktes med å få i tale. Nå får vi høre historiene deres. Vi kontaktes også av andre som tror de kan være på drapslisten, legger han til.
Det er flere årsaker til at det har tatt fire år å utgi podkastserien.
– Vi har måttet vente til sakene er ferdige i retten, og vi kunne heller ikke snakke om vår tilgang til nettsiden før vi var sikre på at politiet selv hadde fått tilgang. Vi ville også holde navnene våre og etterforskningen vår unna offentligheten, forklarer Miller.
I april 2022 raidet rumensk politi sammen med FBI sju boligadresser i Romania. Fem personer med angivelig tilknytning til Besa Mafia ble arrestert. Ifølge Libertatea ble det ikke iverksatt noen rettsforfølgelse. Saken er imidlertid fortsatt aktiv.
TV 2 har foreløpig ikke fått svar på vår henvendelse til FBI.