Hytta er blant landets dyreste, men du finner ingen milliardærer der

1 month ago 24



Ansatte i Sporveien kan nyte «luksusferie» blant landets rikeste. – Det er ikke bare multimillionærer som holder til her ute.

Gjestene på øya fleiper ofte med at de ferierer i en av Norges dyreste hytter. Her er Rune Nilsen (t.v.), Thorbjørn Hesland, Magnus Oswold, Lisa Jonsrud, Anders Hildeng, Even Oswold og Mette Eriksen. Foto: Jan T. Espedal

Publisert: 25.07.2024 23:37

Kortversjonen

I et hyttekompleks verdt 80 millioner, ferierer familiene til de som styrer Oslos trikker, busser og T-baner.

Mellom hytter eid av landets økonomiske overklasse, med båter i millionklassen susende forbi i Indre Oslofjord, finner man arbeiderforeningens hytte.

Der, mellom Snarøya og Ostøya, får 50 personer hver uke muligheten til å nyte luksusen det er med sol, sommer og vann.

De seks hyttene på Kjeholmen har tatt 12. plass på listen over Norges 100 dyreste sommerhytter. Men eierne er slett ikke milliardærer.

De eies av Oslo Sporveiers Arbeiderforening (OSA) og Fagforbundet. Sånn har det vært siden 1939.

1 av 4Foto: Jan T. Espedal

«Neste sommer»

Det er foreningenes medlemmer som har prioritethar prioritetFør offentligheten får booke rom, har fagforeningsmedlemmene to uker på å sikre seg plass. De får også 50 prosent rabatt., men hvem som helst kan booke seg plass i ferieparadiset. Det koster 450 kroner pr. natt. Vedlikeholdet på øya er stort sett dugnadsbasert, og leieinntektene går til nettopp det, å holde stedet ved like.

– Hvordan føles det at OSA og Fagforbundet har en av Norges mest verdifulle hytter?

– Det er jo morsomt, i hvert fall når vi ligger midt i smørøyet. Trygve Hegnar pleier å ligge med båten sin rett her ute. Men det er ikke bare multimillionærer her, sier bestyrer Helge «Bertil» Skogheim lattermildt.

Når hyttekomplekset er åpent, er det plass til rundt 50 gjester på øya. Det er Skogheims jobb å frakte dem til og fra fastlandet. I sommermånedene er det uvanlig med tomme rom, og for mange er det blitt tradisjon å feriere der.

Gjestene Aftenposten møter, kaller hverandre familie. Stemningen på Kjeholmen kan faktisk minne om en virkelighetens «Neste sommer» «Neste sommer»En populær norsk komiserie, satt til sommerferie ved et hyttekompleks. Serien har gått siden 2014..

– Det er sånn at «alle» kjenner hverandre her ute. I hvert fall i juli gjør de stort sett det, sier Skogheim.

Tiden før

«Bertil» Skogheim har tilbrakt somrene sine på Kjeholmen siden han var liten gutt. Nå er han bestyrer på ferieøya. Han går rolig fra båtbryggen til hovedhuset og forteller om tiden før OSA og Fagforbundet pusset opp. Før hyttene fikk innlagt vann, da man måtte gjøre sitt fornødne på utedo.

– Jeg husker at vi måtte hente vann i bøtter. Brønnen var der oppe, sier han og peker mot Jaktslottet.

Helge «Bertil» Skogheim, også kjent som «Onkel B», er bestyrer på øya. Han er på Kjeholmen fra frosten går til vinteren kommer. Foto: Jan T. Espedal

I 2012 og 2013 brukte OSA og Fagforbundet rundt 20 millioner kroner på å oppgradere feriehjemmet. I dag er det både dusj og strøm i hyttene. Skogheim innrømmer at standarden er bedre nå.

– Der er litt mer ordentlig. Alle vil ha vann, dass og dusj inne, sier han og ler.

Men noe av det som er preget av tidens tann, har likevel fått stå. På loftet i Jaktslottet er gulvet buet. Og lafteveggene i første etasje er fremdeles trefargede og bare.

– Vi måtte ta vare på noe av det gamle. Det holder på litt av sjarmen, sier Skogheim.

1 av 4Foto: Jan T. Espedal

«Onkel B»

Kjært barn har mange navn, og Skogheim er intet unntak. Han blir kalt Helge, «Bertil» og «Onkel B». Hvorfor han blir kalt «Bertil», er det ingen som er sikre på. Han heter ikke det. Men gjester på øya husker ham som «Bertil» fra de var barn. Det er fra dem tilnavnet «Onkel B» oppsto.

– Vi er jo vokst opp her ute. Så han er bare blitt «Onkel B», sier Amalie Eriksen.

Med et knippe andre gjester sitter hun i solveggen på badebryggen. De synger, ler og fleiper med hverandre. For Eriksen er det Kjeholmen som er «sommer». Hit har hun kommet de siste ti årene.

– Når jeg står på bryggen på Snarøya og ser «Onkel B» komme inn med båten, så kjenner jeg det. Nå er det sommer, sier hun med et bredt glis.

Med seg har hun venninnene Hanna Utti og Lisa Jonsrud. Dette er femte året de er blitt med til sommerøya. Da Skogheim skal frakte Aftenposten tilbake til land, blir de to med. Denne gangen varte ferien bare fire dager for dem.

– Vi prøver å være her så lenge som mulig hver sommer. Det er dette som er Syden for oss, sier Jonsrud.

1 av 2Foto: Jan T. Espedal

Read Entire Article