Kommentator i Aftenposten, Harald Stanghelle, mener tirsdagens tale var en av de beste nyttårstalene til kong Harald. De som ble nevnt i talen, overrasket han.
Publisert 01.01.2025 14:03
– For oss i familien har dette vært et år da vi virkelig ble satt på prøve. Et år da vi har blitt enda mer bevisst på hva som betyr noe her i livet, sa kong Harald i nyttårstalen.
Med blant annet de ordene mener Stanghelle at kong Harald klarte å omtale året som av blant annet Tove Taalesen i Nettavisen har blitt beskrevet som «annus horribilis».
– Han snakker om å bli satt på prøve. Vi skjønner alle at han snakker om det som har skjedd rundt sin egen familie, men samtidig så allmenngjørende på en veldig fin møte, sier Stanghelle.
– Mye ble sagt
– Så utvikler dette seg, og han spenner opp et større og større lerret.
– Det var en velkomponert tale der mye ble sagt i løpet av disse minuttene han har til disposisjon framfor det norske folk, mener Stanghelle.
Selv om Kongen ikke direkte kommenterte verken Marius Borg Høiby, prinsesse Märtha Louise, eller sin egen sykdom, var han innom året for familien.
– Han greide å adressere den helt spesielle situasjonen som kongefamilien har vært, spesielt denne høsten, sier Stanghelle.
– Noen hadde kanskje forventet at han skulle være enda mer personlig rundt dette. Hvor godt syns du han svarte til de forventningene?
– Det hadde ikke jeg forventet. Husk også på at han har snakket om denne situasjonen to ganger tidligere i høst, sier Stanghelle.
Både under stortingsmiddagen på Slottet og i NRK-programmet «Året med kongefamilien», ble det nevnt.
– Han sa at nå må vi la rettsapparatet få lov til å virke. Og det er en hårfin balanse, dette, for kongen og kongefamilien. Og jeg hadde på ingen måte tenkt at han skulle gå mer i detalj.
Overrasket
Men Stanghelle ble også overrasket over noen av elementene i talen.
– At han trakk inn Fosen-aktivistene og besøket deres på Slottet sammen med besøket av president Zelenskyj og av Blå Kors-barna fra Kristiansand. Der ble jeg overrasket. Husk at Fosen-aktivistene, de gjennomførte ulovlige aksjoner på mange måter, men samtidig kjempet de for at et høyesterettsvedtak skulle gjennomføres, trekker Stanghelle frem.
At Kongen ikke snakket om sykdommen da han og Dronningen var på ferie i Malaysia mener Stangelle derimot var naturlig.
– Det ville vel ikke vært rett. Og også fordi kong Harald har ved flere anledninger takket offentlig for all den den støtten og solidariteten og varmen han møtte fra fjern og nær nettopp under den dramatiske sykehistorien og den veldig spesielle hjemreisen fra Malaysia.