Hvordan vaske lin og hvorfor blir slike klær så krøllete? Dette svarer eksperten.

2 days ago 11



Nesten ingen plagg er mer sommerlige enn linplagg. Her er fem spørsmål og svar om lin.

Linklær er slitesterkt og blir bare penere med bruk, ifølge klesekspert Ingrun Grimstad Klepp ved Oslo Met. Foto: Shutterstock

Publisert: 29.06.2024 08:00

Ukens tips: Slik tar du best vare på linplaggene dine.

Eksperten: Ingun Grimstad Klepp, jobber som forsker ved SIFO på Oslo Met. Hun har skrevet flere bøker om klær, i samarbeid med Tone Skårdal Tobiasson, blant dem «Lettstelt. Rene klær med lite arbeid og miljøbelastning».

1. Først av alt – hva er egentlig lin?

– Lin er en vakker plante, enten med blå eller hvite blomster. I produksjonen av lin benyttes stengelen. Fiberen fra stenglene brukes som tekstilfiber, sier Ingun Grimstad Klepp.

– Globalt er ikke lin en viktig plante for tekstilproduksjon, men nedover i Europa er den fortsatt viktig. Vi har ikke stor produksjon av lin i Norge til kommersielt bruk, forteller hun (faktisk iført linkjole for anledningen).

Store norske leksikons sider forklarer Klepp også nærmere om lin og linens historie. Lin antas å ha vært brukt i over 10.000 år.

– Lin er dessuten et sterkt materiale som bare blir penere med bruk. Det slites med verdighet og blir blankere og tynnere med tiden. Slitt lin er vakker lin, sier hun.


Ingun Grimstad Klepp er forsker ved SIFO og Oslo Met. Foto: Eivind Rohne


2. Bør man tenke på noe spesielt når man vasker lin?

– Bomull tåler det meste, men lin skal en være litt mer forsiktig med. Det viktigste å huske på er at lin ikke tåler høye temperaturer, det vil si over 60 grader. Og en skal helst ikke sentrifugere det hardt, sett gjerne ned sentrifugen hvis det er mulig, råder hun.

– Lin holder seg også ren lenge, den tåler bruk og oppleves som svalere enn andre materialer, legger Klepp til.

3. Hvordan fjerne flekker på lin?

– Fjern flekkene jo før jo heller, det gjelder på alle plagg. Er du i tvil, bruk flekkfjerningstabellen på Store norske leksikon. Lin kan bli tørt og sprøtt av for mye blekemidler, men vanlige flekkfjerningsmidler går helt fint. Koking er heller ikke lurt, da høye temperaturer ikke er bra for lin.

Lin har potensial for å være mer bærekraftig i bruk. Foto: Shutterstock

4. Hva er den beste måten å tørke lin på?

– Det må ikke tørkes i tørketrommel, men bør henges opp og glattes ut. På en kleshenger eller lignende. Hvis du skal stryke lin, må plagget være fuktig eller vått. Kantene på skjørt og kjoler kan få «trekkspillkrøller». Det kommer av vask. Det kan glattes ut når plagget henges opp, sier hun.

5. Hvorfor krøller lin (så mye)?

– Det er på grunn av selve strukturen i fiberen, den er på en måte litt flat og lang. Det er ikke mye å gjøre med det. Mange mener at lin som er krøllete er penere enn for eksempel bomull som er krøllete. Det er på et vis anerkjent at lin krøller. Og den krøller også på en måte mange kanskje oppfatter som pent. Dette er bare estetikk – det er ingen regel for det, sier Klepp.

Read Entire Article