Hvordan unngå Trumps høvdingepolitikk?

10 hours ago 7



For å beskytte demokratiet og motvirke antidemokratiske krefter bør amerikanske politikere prioritere valgreform, skriver artikkelforfatterne. Bildet viser president Donald Trump under et valgkamparrangement i 2024. Foto: Matt Rourke, AP/NTB

Historien fra norske kommuner viser at valgsystemet har stor betydning.

Publisert: 27.04.2025 08:00

Demokratiet er i fare. En av de største truslene er det vi kaller «høvdingepolitikk» eller «personalistisk styre» – når sterke ledere styrer gjennom vennskap, slektskap og ved å bryte demokratiske spilleregler. USAs president Donald Trump er det tydeligste eksempelet.

Forskningen vår viser at norske kommuner klarte å kvitte seg med høvdingepolitikk. Årsaken var bytte av valgsystem – en løsning USA kan bruke i dag.

Favoriserer karismatiske personligheter

Frem til tidlig 1900-tallet brukte norske kommuner flertallsvalg. Velgerne stemte direkte på kandidater, og de med flest stemmer vant. Flertallssystemet førte til personfokus og kamp mellom enkeltkandidater.

Lokale høvdinger – ofte lokale næringslivsledere, prester, godseiere eller embetsmenn – hadde gode muligheter til å vinne fordi folk kjente navnene deres. Som ordførere kunne de styre lokalpolitikken gjennom nepotisme og vennetjenester.

USAs system med flertallsvalg for president og kongressrepresentanter bidrar til å favorisere karismatiske personligheter. Sånn sett ligner valgsystemet på det man hadde i norske kommuner. Personkulten gjør det vanskeligere for partiene og sakene å komme i fokus. Den gir Trump mer makt og gjør det mulig for ham å svekke demokratiske institusjoner som skal sikre politisk ansvarlighet og gjennomsiktighet.

I 1919 ble norske nasjonale politikere lei av den lokale høvdingepolitikken. Stortinget bestemte at norske kommuner som brukte flertallsvalg, fra nå av skulle bruke forholdstallsvalg. Ved forholdstallsvalg stemmer velgerne på partilister i stedet for enkeltkandidater, og folkevalgte fordeles i forhold til partienes stemmeandel.

Oppmerksomheten rettes da mot partiene og deres programmer, ikke hvilke personer vi stemmer på.

Valgsystemet har stor betydning

Vår forskning viser at en avgjørende årsak til at Norge ble kvitt den lokale høvdingepolitikken, var nettopp å innføre forholdstallssystemet. De lokale høvdingene mistet makt. Langt flere kommuner ble nå styrt av nasjonale partier. Personfokusert politikk erstattet partier som konkurrerte på visjoner og løsninger for lokalsamfunnet.

I en tid der demokratiske verdier står på spill, er det viktig å styrke institusjoner som motvirker polarisering og persondyrking. Historien fra norske kommuner viser at valgsystemet har stor betydning. Fremveksten av Trumpismen og lignende personkulter i andre land skyldes ikke bare personene som velges, men like mye hvordan de velges.

For å beskytte demokratiet mot høvdingepolitikk og motvirke antidemokratiske krefter bør amerikanske politikere prioritere valgreform.

Read Entire Article