Hvordan lykkes med prydgress?

2 weeks ago 15



De siste årene har prydgress blitt en veldig populær plante å ha i hagen.

Prydgress er flott alene i krukke eller sammen med andre stauder i et blomsterbed. Vi ser også at mange bruker prydgress nesten som en hekk, både i store plantekasser og i bakken.

Det er lite som slår prydgress som vaier i vinden en sommerdag. Velger du riktig sort kan du også få krukker og bed som krever svært lite vedlikehold og som kommer igjen år etter år. Velger du derimot feil sort til feil sted kan det bli dyrt å måtte bytte ut alt gresset hvert år.

Det aller viktigste er å velge prydgress som er hardfør nok. Ofte er plantene merket med H-sone, fra 1 til 8. Da bør du velge gress som er minst H2 her i Kristiansand, men gjerne mer. Jo høyere tall, jo mer hardfør. Om planten ikke er merket med hardførhet ville jeg spurt noen som jobber i hagesenteret, eller søkt den opp på telefonen.

Mari Halvorsen er gartner hos Hageland Oddernes og bruker fritida på egne hageprosjekter, med Ida (3) og Elias (6) på slep. Foto: Hageland

Selv om gresset er hardført nok, betyr det ikke at det trives over alt. Noen gress krever svært god drenering, mens andre nesten kan stå i vann. Det er også stor forskjell på hvor mye sol de ulike gressene trenger.

Hvordan bli kvitt skvallerkål og annet ugress i hagen?

Det er viktig å tenke på hvordan gresset vokser. Noen typer sprer seg med utløpere under jorden, og planter du dem i et blomsterbed vil de fort ta over hele området. Disse sortene bør du kun plante i krukker og kasser, eller et sted du ønsker at det skal spre seg fritt.

Stell

De aller fleste prydgress visner på vinteren og blir brune. Det er likevel viktig å ikke klippe prydgress på høsten. Gresset fungerer som sugerør ned i roten, og regnet kan føre til både råte og frostskader. Klipp gresset på våren.

Så fort gresset er etablert krever det som regel lite vanning. Har du gresset i krukke må du regne med noe mer vanning gjennom sesongen.

De fleste gress liker å stå et sted med god drenering. Det vil si at vannet ikke samler seg og blir liggende. Det finnes noen unntak som du kan lese mer om lenger nede.

– Vi må stå opp for oss selv

Vintergrønne prydgress trenger ikke klippes ned, men vissent gress kan fjernes.

Sorter

Miscanthus – Silkekinagress

Det mest populære prydgresset. Kommer i mange ulike varianter med ulike høyder og aks. Krever god drenering og en del sol for å trives. Treg i gang på våren, men til gjengjeld utrolig vakker når den først kommer skikkelig i gang. Miscanthus Giganteus, også kjent som elefantgress, blir hele 3 meter høy! H4

Hagerørkvein – Calamagrostis

Min favoritt! Hardfør, lettstelt og rask grønn på våren. Får høye brune aks som også har prydverdi på vinteren. Passer godt som «hekk» og i krukke. Blir ganske høy og kan derfor knekke hvis det står i svært mye vind. Jeg liker best typen «Karl Foerster» som er helt grønn i gresset, men «Overdam» er også veldig fin, den er stripete i gresset. Danner store tuer, men sprer seg ikke. H7

Strandrug – Leymus Dette tøffe blå gresset har virkelig blitt populært det siste året. Strandrug vokser vilt i Norge og er hardfør til H8. Tåler svært godt tørke, men også å stå med røttene i vann. Dette gresset gir skikkelig sommerfølelse med assosiasjoner til hav og strand. Denne tåler med andre ord nesten alt. Sprer seg, så plant den et sted den kan bre seg ut over eller i krukke.

Pampas – Cortadera

Dronninga av prydgress. De store flotte aksene er populære i vasen, men kommer dessverre veldig sent på høsten i Norge. Selve gresset er likevel flott og vintergrønt. Ikke veldig hardfør, men kan klare seg i Kristiansand hvis den får god beskyttelse mot frost. H1/2

Read Entire Article