Hvor dyr er skolestrukturen?

3 weeks ago 16



I disse tider, hvor skolestrukturen igjen står høyt på agendaen, er det betimelig med en gjennomgang av denne dyre ordningen som stadig diskuteres. Ja, enten er den dyr eller så er den kostbar.

Foto: Espen Sand / Fædrelandsvennen

Disse diskusjonene strekker seg tilbake til 2008, sannsynligvis enda lenger. Men et sted må vi begynne, og 2008 virker som et passende utgangspunkt. Først ute er Mette Gundersen og Arbeiderpartiet, som var i posisjon den gang. Interessant nok, i 2013 var Mette Gundersen sterkt imot det daværende flertallets forslag om å se på strukturen og kutte kostnader. Det samme gjentok seg i 2015. Dette illustrerer hvordan meningene kan skifte avhengig av om man sitter i posisjon eller opposisjon.

Det som imidlertid mangler, er artikler fra "Årets mediehus" som går i dybden på skolestrukturen, tallene, og sammenligner Kristiansand med andre sammenlignbare byer og kommuner. Det er merkverdig hvor ofte administrasjon og politikere får uttale seg, mens Fedrelandsvennen ukritisk gjengir deres påstander som om de var etablerte fakta. Man kan undres over hvor dyr skolestrukturen faktisk er. Vi har ennå ikke fått en skikkelig presentasjon fra "Årets Mediehus" og "Årets Lokale Nyhetssted".

Vi mangler også gode utredninger av hva innsparinger innen oppvekst og helse vil koste oss 10-30 år frem i tid. Forskning viser tydelig at penger brukt på forebygging ikke er en kostnad, men snarere en investering for fremtiden. Dette er et område hvor "Årets Mediehus" kunne gjort en viktig jobb.

Det er også nødvendig å belyse kostnadene som følger med større skoler. Slike kostnader kan være skjulte og ikke direkte synlige på budsjettet samme år. Kanskje kommer de 10-15 år senere. Det er kjent at elever med lav sosioøkonomisk status er de som taper mest i store skoler kontra små. Derfor kan man spørre seg om Kristiansand fortsetter i samme spor som Stortinget har lagt opp til de siste 30 årene – å spare seg til fant.

Vi må ikke glemme at Kristiansands politikere, som alle andre kommuner i landet, er ofre for statlig underfinansiering – en villet politikk fra sentralt hold. Likevel har vi muligheten til å prioritere bedre til tross for dette. Derfor trenger vi et mediehus som går mer i dybden, setter søkelyset på viktige saker og holder det der mer enn 10 minutter før neste sak tar over.

Morten Mosberg stilte i et innlegg 8. mai 2023 et spørsmål om jobben "Årets Mediehus" gjør i forbindelse med skolestrukturen. Han brukte merkelappen "Maktens forklarer". All den tid avisen ikke klarer å gå mer i dybden, må jeg si meg enig. Sist gang jeg kritiserte en jobb dere gjorde, Ljøstad, var svaret ditt "Dette stemmer ikke". Ingen diskusjon. Ingen debatt. Ingen belysning av fakta i saken, ingen selvransakelse. Jeg holder ikke pusten denne gangen heller.

Read Entire Article