– Hvis jeg mangler noe, ser jeg i bøkene

1 month ago 23



Den 44-årige OL-målvakten blir aldri digital.

KEEPERSJEF: Katrine Lunde har imponert stort på Norges vei frem til OL-finalen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Det ligger en struktur bak Katrine Lundes redninger.

Hun har gjennom hele karrieren brukt sine håndskrevne notater hentet fra egne bøker. Det er uaktuelt å legge opplysningene inn i en datamaskin.

– Jeg skriver det for hånd, sier hun til VG.

– Fordi?

– Fordi da får jeg det inn i hånden rett og slett. Det kunne kanskje vært gjort på PC. Men jeg liker å skrive det, forklarer Lunde.

Hun mener at opplysningene setter seg bedre i minnet om hun fører dem inn gjennom håndskriften.

– Er det enkelt å finne tilbake til opplysninger du er ute etter?

– Ja, det er det, sier hun og fortsetter:

– Dette er en trygghet å ha. Det kan hjelpe laget til å vinne om jeg slipper inn færre mål. Det er min oppgave, beskriver hun.

Hun har vært Norges beste spiller frem til OL-finalen mot Frankrike (lørdag kl. 15.00). Torsdag tok hun knekken på Danmark med en redningsprosent på 50 før pause i semifinalen.

2011: Katrine Lunde viser frem et av sine viktigste hjelpemidler til VG. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Katrine Lunde har sjelden fortalt om suksessoppskriften. Men for 13 år siden tok hun frem bøkene da VG spurte hva som var det viktigste hun skulle ha med seg til VM i Brasil.

Hvordan endte det?

Norge vant VM-gull etter 17 Lunde-redninger i finalen. Frankrike ble slått 32–24 i São Paulo. Nå venter et nytt gigantisk oppgjør mot de franske jentene.

– De kan spille på to måter. Enten dra opp eller ned tempoet. Jeg tipper at det ikke blir så mange mål i finalen. Det blir en forsvarskamp på begge sider, mener keeperen med redningsprosent 42 på de syv første OL-kampene (66 redninger/157 skudd).

Lunde bekrefter at hun har med to håndskrevne bøker som ligger klare foran OL-finalen. Der har hun over mange sesonger registrert og kartlagt særegenhetene ved skuddene til veldig mange av de spillerne hun møter i OL.

– Jeg skriver ikke ned så mye etter hver kamp. Men jeg registrerer selvfølgelig om det er noe nytt i forhold til det jeg visste på forhånd.

– Men du kan gå tilbake i bøkene for å sjekke ut Frankrike før OL-finalen?

– Ja, det kan jeg om jeg føler at jeg ikke har kontroll. Hvis jeg mangler noe så ser jeg i bøkene.

KONTROLL PÅ BALLEN: Katrine Lunde har gjort 66 redninger frem til OL-finalen lørdag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Hun har notert ned i egne kladdebøker helt siden hun kom inn i topphåndballen som tenåring i forrige årtusen. Hjemme i Kristiansand har hun mange flere permer med notater.

– Jeg begynte se motstandere på video da jeg var 18, vil jeg tippe. Det var da jeg begynte med dette, forteller hun.

  • Alt fra OL ser du på Max!

– Jeg har tatt bilder av bøkene. Slik at jeg har opplysningene om de skulle bli borte.

– Hun leser ut ting fra bøkene som andre ikke ser, beskriver målvaktstrener Mats Olsson.

Selvfølgelig studerer Lunde også videoklipp og jobber tett med kollega Silje Solberg-Østhassel og Olsson opp mot OL-finalen.

– Dette er vanskelig å forklare. Hun har bare det på et naturlig måte. Det er vanskelig å lære, sier Mats Olsson om Lundes intuisjon og teft for redninger.

Han har jobbet med Lunde i nesten 20 år og er opptatt av at hun skriver ned sine ting for hånd.

– Dette tror jeg det er forsket på. Det som skrives gjennom hånden registreres mye, mye bedre av hodet enn det som bare sies eller ses. Hun skal så absolutt ikke gå over til å ta dette digitalt, mener han.

Mats Olsson sier han ikke er overrasket over Lundes mektige OL frem til finalen.

Men han ble faktisk overrasket over hvor tent erfarne Katrine Lunde – OL-finalen blir hennes landskamp nummer 363 – var da hun møtte opp på OL-samlingen i juni.

– Hun kom inn med stor energi og positivitet fra dag én. Jeg hadde kanskje ventet at hun skulle gå roligere inn i det. Det var ingen soft start. Jeg er over hode ikke overrasket over nivået hun har holdt i OL, sier Mats Olsson.

Vil du lese mer om de olympiske leker? VGs magasin Sommer-OL tar for seg norske høydepunkter og prestasjoner gjennom historien, og kan kjøpes i vår nettbutikk (gratis frakt!)

Read Entire Article