Hver femte gris i verden er litt norsk

1 month ago 24



En gris kjøres inn i en CT-maskin. Maskinen er den samme du kjøres inn i om du er skadet eller syk.

Men på Løten brukes altså maskinen på griser. For å se leddsykdommer, og for å se på egenskaper knyttet til hjerte og lungekapasitet.

– Dette er det ingen andre i verden som har tatt i bruk. Vi var de første ute med dette innen husdyrgenetikken, sier administrerende direktør i Norsvin, Olav Eik-Nes.

Og nå spres genene til hele verden.

– 160 millioner griser i verden har genetikk fra Norge, sier Eik-Nes.

Delta Norsvin

Grisene hos Norsvin gjør det svinaktig sterkt internasjonalt.

Foto: Frode Meskau / NRK

Strengt

Det er strenge regler for hvem som slipper innenfor veggene til Norsvins nye test- og innovasjonssenter, bare et langt steinkast fra skistadion på Gåsbu i Hamar.

Senteret er bygd i skogen for å være lengst unna mulig smittepress, og et sted hvor det ikke er etablert svinebesetning i nærmeste område.

Men landbruks- og matminister Geir Pollestad og NRK har fått innpass.

Hvert år produserer Norsvin 11 millioner doser med semin, og selskapet er ifølge Eik-Nes et av verdens største innen svinegenetikk.

– Veldig kjekt

Landbruksministeren er ikke overrasket over at norsk gris gjør det svinaktig sterkt ute i verden.

Dette er veldig kjekt. Her har de kombinert både det som er den norske tradisjonen og kunnskapsoppbygging over tid, og gjort det om til en eksportvare man tjener penger på. Jeg vil si at vi skal være stolte over at norsk landbruk har verdens beste gris, sier Pollestad.

Delta Norsvin

Landbruks- og matminister, Geir Pollestad, får omvisning på Norsvins nye test- og innovasjonssenter i Løten av selskapets direktør, Olav Eik-Nes.

Foto: Frode Meskau / NRK

NRK blir med når rånene blir testet.

– Hvis denne rånen skårer bra på alt og har en høy avlsverdi, så havner han på alfa, seminstasjonen vår. Og der eksporterer vi jo sæd. Da blir han far til mange, forklarer driftsleder Marit Stensåsen Karterud.

Delta Norsvin

Ved hjelp av en CT-maskin har Norsvin blitt verdens første til å ta i bruk denne teknologien for å undersøke genetikken til grisene sine.

Foto: Frode Meskau / NRK

Mindre fôr per kilo

Norsvin er et samvirkeforetak (SA) eid av 1300 norske svineprodusenter.

Eik-Nes sier at dyrevelferd er det viktigste for Norsvin i arbeidet de gjør med å avle fram griser som ikke bare brukes i Norge, men også eksporteres ut i verden.

– Svinehelsen i Norge er den beste i hele verden. Vi har lite sykdom, forklarer han.

Den andre grunnen til at Norsvin-direktøren tror at den norske grisen har blitt så populær ute i verden, er at de har klart å avle fram dyr som bruker mindre fôr per kilo produsert kjøtt.

Delta Norsvin

Administrerende direktør i Norsvin, Olav Eik-Nes løfter frem viktigheten av dyrevelferd.

Foto: Frode Meskau / NRK

Fôr er ifølge Eik Nes den største kostnaden innen svineproduksjon.

– Vi er veldig opptatt av at en gris som bruker lite fôr, sparer arealer. Det betyr at når man bruker mindre for bruker man mindre areal man kan produsere andre vekster på.

Selskapet er store internasjonalt, og har 16 prosent av verdensmarkedet i dag. Den andelen ønsker de å doble innen de ti neste årene.

Geir Pollestad på besøk hos Norsvin

Landbruksministeren er full av lovord om Norsvins arbeid, og er opptatt av at hele dyret skal ha det bra.

Foto: Frode Meskau / NRK

– Hele dyret skal ha det bra

Landbruksminister Pollestad sier det er viktig for norsk landbruk med en slik eksportbedrift.

Og han mener at eksporten bidrar til at Norsvin kan drive videre med forskning og utvikling sånn at man får enda bedre dyr også i framtida.

Det at vi kan ha en avl som ikke bare fokuserer på antall kilo kjøtt raskest mulig, men at hele dyret skal ha det bra, det kommer til å være et konkurransefortrinn både i Norge og internasjonalt.

Publisert 12.11.2024, kl. 16.46

Read Entire Article