Hver dag var en fest. Drikkingen ble ødeleggende. Men tilbudet som reddet influenseren er i ferd med å forsvinne.

2 weeks ago 13



Foto: Paal Audestad, Aftenposten

Foto: Paal Audestad, Aftenposten

Influenser Helene Ekras liv var fylt med fest. Hver dag var en lørdag.

Drikkemønsteret ble ødeleggende. I dag er hun i behandling på kvinnekollektivet Arken.

Her behandles kvinner som sliter med rus og som er blitt utsatt for vold. Tilbudet er det eneste av sitt slag i Norge.

Men snart vil det ikke lenger finnes et slikt tilbud.

For i forrige uke kom den sjebnesvangre beskjeden for Arken og andre aktører. Flere må stenge dørene.

Publisert: 03.11.2024 17:33

Kortversjonen

Lyden av kullstifter, pasteller, malerpensler og fingre som styrker mot ark fyller det lille rommet på Sinsen i Oslo. Bildeterapi står på timeplanen hos kvinnekollektivet Arken. Bildene tar form i mørke farger og motiver. På Helene Ekras ark har en sommerfugl begynt å ta form.

– Det er som Arken. Du kommer hit i en slags puppe og drar ut som en sommerfugl, sier hun mens hun stryker på maling i rødt og sort.

Arken er Norges eneste rusbehandlingstilbud kun for kvinner. Siden 1987 har noen av de mest sårbare pasientene kommet hit. Ikke bare har de utfordringer med rus. De har også opplevd voldtekter, vold i hjemmet eller andre former for vold.

Ekra har vært på Arken i fire måneder og vil rekke å fullføre behandlingen. Det er det ikke alle kvinnene som vil. For i forrige uke kom den nedslående beskjeden:

Arken kommer til å måtte legge ned.

– Det er veldig trist. Jeg vet om mange som ønsker å få komme hit, sier Ekra.

Influenseren er åpen om avhengighet, mental helse og behandlingen med følgerne sine. Hun synes det er fryktelig at hun ikke lenger kan anbefale Arken til de mange kvinnene med lignende problemer som henvender seg til henne.

– Det er helt krise, sier daglig leder Reidun Wilhelmsen.

For Arken er ikke alene.

– Det burde vært flere slike tilbud. Og så forsvinner dette, og man står igjen med null, sier Helene Ekra. Foto: Paal Audestad, Aftenposten

Hva er det som skjer?

I Norge kan man få behandling for ruslidelser på offentlige sykehus og i kommuner. I tillegg kjøper det offentlige tjenester fra private og ideelle aktører – slik som Arken.

Disse har avtaler med de regionale helseforetakene i Norge – Helse Sør-Øst i dette tilfellet. Når avtalene år ut, må nye avtaler på plass gjennom en anbudsrunde.

Organisasjonenes tilbud vurderes etter både kvalitet og pris. I denne runden er kvalitet blitt vektet 40 prosent. Pris er vektet 60 prosent. Til slutt er det noen organisasjoner som «vinner konkurransen» og får en avtale. Andre taper.

Slik som Arken. I tillegg er det 13 andre behandlingssteder som ikke har fått ny avtale. Avviklingsdatoen er satt til 31. mars.

Dermed skal 727 døgnplasser hos de private aktørene bli til 631. Helseforetaket selv sier de kommer til å behandle «minst like mange».

Men rusfeltet fortviler. Flere omtaler det hele som en rasering av landets rusbehandlingstilbud.

Foto: Thomas Fure / NTB

Foto: Thomas Fure / NTB

Dermed møtte flere opp for å demonstrere da helseminister Jan Christian Vestre (Ap) la frem regjeringens rusreform bare få dager etter beskjeden.

Hvordan kan de legge frem en rusreform og love bedre behandlingstilbud når flere behandlingssteder samtidig mister grunnlaget for drift, spør de.

Og hva med kvinnene på Arken? Wilhelmsen er redd omplassering av Arkens kvinner kan bli vanskelig.

Hva skjer med kvinnene?

– Vi jobber med kvinner som er sårbare, rusavhengige, voldsutsatte og med så mye traumer og utfordringer som gjelder menn. Når de er i behandling hvor det er menn, vil de ha et høyt stressnivå. De trenger å være på en institusjon kun for kvinner.

Helene Ekra er enig:

– Mange her hadde ikke dratt i behandling med menn. Man trenger søsterskapet.

Wilhelmsen er opprørt over anbudsprosessen.

– De har ikke bedt om kjønnsspesifikk behandling. På tross av sterke anbefalinger, sier hun tydelig oppgitt.

Hun sikter til Helsedirektoratets anbefaling om at det ideelt sett bør finnes behandlingstiltak som tilbyr kjønnsdelt behandling i alle de regionale helseforetakene. Også KvinnehelseutvalgetKvinnehelseutvalgetKvinnehelseutvalget ble oppnevnt 5. mars 2021 for å lage en ny utredning om kvinners helse og helse i et kjønnsperspektiv. Utredningen stod klar med flere anbefalte tiltak i 2023. har anbefalt at alle regionale helseforetakene prioriterer kjønnsspesifikk behandling av rusmiddellidelser.

– Hvis ikke så sårbare kvinner får den behandlingen, som er så traumatiserte, så dør de. Eller fortsetter å bli misbrukt. Fortsetter å bli utsatt for vold. Lever totalt uverdige liv uten håp. Er det det vi vil? sier Wilhelmsen.

Nå håper daglig leder Reidun Wilhelmsen at avviklingsperioden kan bli forlenget, slik at alle kvinnene i det minste kan få bli ferdigbehandlet. Foto: Paal Audestad, Aftenposten

Bekrefter: Ikke bedt om egne tilbud for kvinner

Helse Sør-Øst bekrefter at de ikke har bedt om egne tilbud som retter seg kun mot kvinner. Men sier de har etterspurt tilbud som har fokus på kjønn, legning og identitet.

– I tillegg etablerer vi et regionalt tilbud for voldsutsatte kvinner ved Oslo universitetssykehus, sier Cecilie Skule, avdelingsdirektør for psykisk helsevern og rusbehandling.

Konserndirektør Mona Stensby sier de vil styrke behandlingstilbudet gjennom mer helhetlig behandling. At flere døgnplasser forsvinner står ikke i veien for at «minst like mange» vil få hjelp, mener de og peker på at de legger opp til et behandlingstilbud med kortere liggetider.

– Vi vet at flere pasienter vil ha nytte av å veksle mellom døgnbehandling, poliklinisk behandling og ambulante tjenester, og ikke minst et styrket ettervern.

Wilhelmsen på sin side sier man heller vil få flere «svingdørspasienter».

Foto: Paal Audestad, Aftenposten

Hun forteller at deres tilbud er blitt vurdert som nederst både i pris og i kvalitet. At de er dyre visste hun. De har få pasienter, lengre behandlingstid og må ha like mange spesialister som større instutisjoner. Men i lengden vil det lønne seg, mener hun.

– Arken har god kvalitet, men fikk trekk da flere av de ansatte ikke har «riktig utdannelse».

Hun forstår at det stilles høye krav til kompetanse i spesialisthelsetjenesten, som hun også sier Arken har. Men hun mener også brukererfaringenbrukererfaringenAt man selv har vært rusavhengig. store deler av personellet ved Arken har, er en stor ressurs.

Nå håper hun at de blir hørt. De har fortsatt mulighet til å klage på avgjørelsen. Hele rusfeltet står mer samlet enn noen gang, forteller hun.

Det var tungt å motta beskjeden for kvinnene. Den nyeste pasienten dro rett ut og ruset seg, sier Ekra. Foto: Paal Audestad, Aftenposten

– Følelse av å bli visket ut

Bildeterapien nærmer seg slutten. Når de ferdige kreasjonene skal vises frem, er det tydelig hvilke følelser de har tatt med seg inn i de mørke motivene.

Ekra tar til tårene når hun snakker om de mange jentene som ikke vil kunne få komme til Arken.

– Jeg føler jeg blir dratt inn i et dragsug der alt forsvinner, der vi forsvinner, Arken forsvinner. Det er følelsen av å bli visket ut, sier en av kvinnene.

– Det føles ut som at de ikke ser at det er mennesker de driver med, sier en annen.

Read Entire Article