Kampen om å bli katolikkenes øverste leder er i full gang. Listen over mulige etterfølgere har navn fra hele verden – blant annet Sverige.

Mandag ble det kjent at pave Frans er død, 88 år gammel.
Snart starter en omstendelig og hemmelighetsfull prosess for å avgjøre hvem som skal bli hans etterfølger.
Det hele starter ikke før om drøye to uker: Mellom 15 og 20 dager etter at en pave dør, skal over hundre kardinaler møtes i Vatikanet til konklave.
De låses inn i Det sixtinske kapell for å gjennomføre voteringer inntil fire ganger om dagen, helt til en kandidat har fått to tredjedeler av stemmene.
Les også: Paven er død – dette vil skje nå

Stemmesedlene blir lest opp og registrert, før de brennes etter hver runde. Svart røyk betyr at det ennå ikke er avgjort. Hvit røyk betyr at en avgjørelse er tatt.
Tidligere har det sjelden vært en av forhåndsfavorittene som har kommet seirende ut av konklavet. Pave Frans var for eksempel ikke på en favoritt-liste i 2013.
Det stanser likevel ikke bookmakere og mediehus fra å spekulere i hvem som vil ta over som Vatikanets øverste leder:
Pietro Parolin (70), Italia
Parolin blir sett på som et kompromiss mellom de progressive og de konservative i den katolske kirke.

Siden 2013 har han vært nummer to i rang etter paven, med ansvar for både internt anliggende og utenrikspolitikk. Totalt har han over 20 års erfaring som diplomat for kirken. Han har dog begrenset erfaring som pastor, noe som kan være en ulempe i voteringen.
Han var hovedarkitekten bak Vatikanets tilnærming til Kina og Vietnam, noe han har fått kritikk for av konservative i kirken. Samtidig har han tidligere fordømt legaliseringen av likekjønnet ekteskap og kalt det «et nederlag for menneskeheten», ifølge Reuters.
Pierbattista Pizzaballa (60), Italia

Er Vatikanets utsending i Midtøsten, og har tilbrakt mange år i Jerusalem.
Pizzaballa er anerkjent for sine diplomatiske evner, og er ifølge New York Times en av favorittene til tross for at han kun har vært kardinal siden 2023.
Det er fremdeles ukjent hva Pizzaballa mener om en rekke ting, da han sjelden uttaler seg om kontroversielle temaer. Likevel har han flere likhetstrekk med Frans, blant annet når det gjelder synet på migranter, dialog og miljøspørsmål, ifølge The College of Cardinals Report.
Det som taler mot Pizzaballa, skal være hans (relativt) unge alder.
Peter Erdo (72), Ungarn

Erdo er pekt på som en av de fremste konservative kandidatene, som samtidig har klart å samarbeide med den mer liberale fløyen som Frans var en del av.
Han skapte likevel sterke reaksjoner under migrantkrisen i 2015, da han gikk mot pavens ønske om at kirker skulle ta imot migranter.
Kardinalen er sett på som en dyktig diplomat, som er i stand til å bygge broer mellom ulike leire i kirken i tillegg til ulike religioner. Erdo har skrevet flere bøker og snakker flere språk.
Luis Antonio Tagle (67), Filippinene

Filippineren er av flere omtalt som «Asias Frans», og har lenge vært en populær kandidat som pave. Han vil i så fall bli den første asiatiske paven noensinne.
Tagle har kallenavnet «Chito», og er opptatt av å hjelpe fattige i utviklingsland og å gjøre kirken mer inkluderende.
Han var også blant en av favorittene da Frans ble valgt i 2013, men skal ha blitt sett på som for ung den gang, skriver NYT.
Peter Turkson (76), Ghana

En av favorittene til å bli den første paven fra Afrika sør for Sahara. Turkson har lang erfaring fra Vatikanet og som prest, og er sett på som en progressiv kandidat som er god på kommunikasjon.
Han er opptatt av klimaendringer, økonomisk ulikhet og korrupsjon.
I 2023 sa han til BBC at han ba om å ikke bli valgt som pave, mens kritikere mener at hans medieopptredener fremstår som en valgkampanje for jobben.
Matteo Zuppi (69), Italia

Er kjent som en «gateprest» som er opptatt av fattige og migranter. I hjembyen Bologna – hvor han blir kalt «Far Matteo» – beveger han seg til tider rundt med sykkel i stedet for bil.
De siste årene har Zuppi vært pavens utsending til Ukraina, og har ifølge Time hatt dialog med ledere i Kyiv, Moskva, Washington D.C., Vestbredden og Beijing.
Anders Arborelius (75), Sverige
Ble Sveriges første kardinal i 2017, etter å ha konvertert til katolisismen som 20-åring.

Til tross for at Sverige i stor grad er et sekulært land, har den katolske kirken vokst de siste årene, og utnevnelsen blir sett på som et forsøk på å nå ut i land hvor de katolske er i minoritet, ifølge NYT.
Arborelius sa nylig i et intervju at de største utfordringene for kirken var å bygge broer i en polarisert verden og gi kvinner større innflytelse i kirken.
Jean-Marc Aveline (66), Frankrike

Kjent for sin folkelige stil og humor. Franskmannen er nær avdøde Frans i ideologi og politikk, særlig når det kommer til innvandring og forholdet til muslimer, ifølge Reuters.
Han var født i Algerie, men familien flyttet til Frankrike etter landets uavhengighet.
Dersom han blir pave, vil han bli den første franske paven siden det 14. århundre.