Hvem skal Si ;D nå?

1 month ago 57



Det unge engasjementet er viktig fordi det er de som er engasjert i dag, som skal drive og styre landet i fremtiden, skriver Oda Oline Omdal. Foto: Privat

Det er skikkelig synd at plattformer for ungdomsdebatt forsvinner, samtidig som terskelen for å ytre seg oppleves som høyere.

Publisert: 22.07.2024 08:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Aftenposten har lagt ned Si ;D – debattsiden for unge. Og med det har ungdommer i Norge kun én debattside igjen, VG Unge Meninger. Det er skikkelig synd.

Jeg, som mange andre, hadde mitt første debattinnlegg på trykk i Si ;D. Det har vært et helt unikt tilbud hvor unge har fått mulighet til å skrive sine første innlegg, få tilbakemeldinger og delta i samfunnsdebatten. Flere innlegg har vært gjenstand for debatter, både på TV og radio. Si ;D var rett og slett unikt.

Et trygt første møte med samfunnsdebatten

Unge mellom 13–22 år har få plattformer å ytre seg på. I dag oppgir 76 prosent av unge at de aldri har deltatt i offentlige debatter om politikk og samfunnsspørsmål. Deler av dette kan skyldes unges frykt for at de ikke har noe å bidra med. Og dersom unge ikke har deltatt i debatten før, kan det kjennes veldig nytt og fremmed.

Si ;D var for mange et trygt første møte med samfunnsdebatten.

Aftenposten er ikke alene. NRK har lagt ned P3-meninger for unge stemmer. Og jo da, man kan sende innlegg til «voksen-debatten», men terskelen blir med én gang mye høyere når plattformen rommer alle aldre. I tillegg er gjerne kravene litt høyere til språk og form.

Det er skikkelig synd at plattformer for ung debatt forsvinner, samtidig som terskelen for å ytre seg oppleves som høyere.

Unge vet best hva unge er opptatt av

Det unge engasjementet er viktig fordi det er de som er engasjert i dag, som skal drive og styre landet i fremtiden. Unge vet best hva unge er opptatt av. Selv om man gjerne har politikere på Stortinget som er opptatt av å lytte, er det viktig at de som skal ta over, også har kunnskap om hvordan samfunnsdebatten fungerer.

For selv om mange politikere og samfunnsdebattanter kan være flinke til å snakke om dem, bør de også være representert slik at velgerne og folket føler seg representert i beslutningstakingen. Ikke minst er det viktig å gjøre plass til dem i debattene. Da er det trist at noen av de viktigste debattplattformene for unge forsvinner.

Takk til Si ;D for at dere har løftet unge stemmer og latt overivrige ungdomspolitikere ta debattene med hverandre. Jeg håper Aftenposten snur.

Hvor skal vi Si ;D vi mener nå?

Read Entire Article