Tre mørhudede menn ble nesten konsekvent avvist i dørene da storavis testet utelivet på Stureplan. Petter Stordalen er storeier i flere av utestedene.
Publisert: 15.05.2025 12:44
Kortversjonen
- Aftonbladet avslørte diskriminerende praksis på utesteder i Stockholm. Lyshudede menn fikk lettere adgang enn mørkhudede.
- Petter Stordalen er storeier i flere av stedene. Han kritiseres for å ikke engasjere seg mer i saken, selv om han støtter gransking av hendelsene.
- Antirasistisk Senter mener lignende diskriminering skjer også i Norge, basert på tidligere undersøkelser.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Aftonbladet står bak avsløringen som ble publisert i forrige uke. Avisen sendte tre mørkhudede og tre lyshudede menn ut på byen i Stockholm.
Fordelt i to separate grupper besøkte de de samme utestedene.
Før de gikk ut på byen, hadde de lyshudede mennene drukket øl, mens de mørkhudede var edru. Det var for å unngå at alkohol skulle bli brukt som grunn til å nekte dem inngang.
Likevel var resultatet tydelig:
De lyshudede ble sluppet inn på syv av åtte utesteder. De mørkhudede kom kun inn på ett.
På flere av utestedene ble de mørkhudede stanset av dørvakter med begrunnelse om at de ikke sto på gjestelisten. De lyshudede mennene fikk komme inn, selv om de heller ikke sto på noen gjesteliste.
Petter Stordalen er storeier i Stureplan AS, som er storeier i flere av utestedene de besøkte.
Vil granske hendelsen
Stordalen snakker ofte om mangfold og inkludering på arbeidsplassene han eier, men han ville ikke kommentere saken i Aftonbladet.
– Petter henviser til Stureplansgruppens direktør Vimal Kovacs og hans uttalelse om at diskriminering ikke skal forekomme på Stureplansgruppens steder, skriver kommunikasjonsdirektør Bettina Flatland i Strawberry i en e-post.
– Som deleier av selskapet i Sverige støtter Stordalen derfor at selskapet gransker hendelsen det rapporteres om i Aftonbladet, skriver Flatland.
Hun sier målet med granskningen er å sikre at selskapets policy om at likebehandling og at ingen diskrimineres eller utsettes for krenkende særbehandling» overholdes i det daglige.
– Det føltes ikke noe bra
Ahmed Abdigadir er reporter i Svenska Dagbladet, men ble hyret inn av Aftonbladet for å være med i deres test. Sammen med to andre mørkhudede menn forsøkte han å komme inn på utesteder på Stureplan i Stockholm.
Selv om han var forberedt på at «hans» gruppe kunne ha større problemer med å slippe inn, ble han skuffet over at skillet var så tydelig.
– I hele samfunnet pågår det arbeid med inkludering. Derfor tenkte jeg at situasjonen skulle være annerledes i 2025.
Jo flere steder de kom til, jo tydeligere ble diskrimineringen.
– Jeg er profesjonell og var på jobb. Samtidig er jeg menneske. Det føltes så klart ikke noe bra.
Han forteller at han ikke går noe særlig på byen lengre. Da han var yngre, hadde han og vennene en strategi for å slipe inn på utestedene.
– Vi blandet oss alltid, så vi kom en vennegjeng med både lyshudede og mørkhudede.
Ahmed Abdigadir
Reporter i Svenska Dagbladet
– Det samme skjer i Norge
Umar Ashraf, leder i Antirasistisk Senter, sier de kjenner til problemstillingen, også fra her til lands.
– Det er dessverre ikke overraskende, men likevel skuffende. Vi har gjort lignende undersøkelser tidligere, der vi dokumenterte denne typen diskriminering på utesteder i Oslo.
Han forteller at unge personer som er i kontakt med Antirasistisk Senter fortsatt forteller om lignende opplevelser.
– I vår ungdomsavdeling Agenda X har vi flere arrangementer og diskusjoner. Da får vi stadig vekk høre om at de blir nektet å komme inn på utesteder, uten at de får noen god forklaring. Samtidig ser de at majoritetsnordmenn slipper rett inn.
Han synes det er skuffende at Petter Stordalen, som storeier av Stureplan med flere av utestedene, ikke vil si mer om saken.
– Han fremstiller seg selv som en spydspiss for mangfold og inkludering. Derfor er det skuffende at han ikke vil si noe mer om saken.
Umar Ashraf
Leder for Antirasistisk Senter