Hva skjer egentlig i israelske fengsler?

1 month ago 21



– Da jeg så hva Hamas gjorde den 7. oktober, skjønte jeg med en gang at den israelske hevnen ville komme umiddelbart, sier musikeren Ashraf al-Muhtaseb (55) over telefon til VG.

Han var sikker at israelske styrker kom til å arrestere svært mange palestinske menn, han selv inkludert.

Ashraf fikk rett.

Klokken 02 natt til 8. oktober i fjor, banket ti maskerte soldater på døren til hans familiehjem i Hebron på Vestbredden.

Israelske soldater utenfor Ofer-militærfengselet i november 2023. Foto: Fadel Senna / AFP / NTB

«Grov vold, ydmykelse, misbruk og seksuell vold satt i system». «Et fengselssystem som i praksis er omdannet til torturleire».

Slik beskrives noen av funnene i en fersk rapport sluppet av den anerkjente israelske menneskerettighetsorganisasjonen BT’selem denne uken.

Organisasjonen har intervjuet 55 tidligere fanger, om behandlingen i israelske fengsler i tiden etter det Hamas-ledede angrepet i Israel, 7. oktober i fjor.

Samtidig har et videoklipp, tatt fra et overvåkningskamera i et israelsk fengsel, skapt sterke internasjonale reaksjoner: Klippet viser hvordan fangevoktere fører vekk en palestinsk fange, før de forsøker å skjule et angivelig seksuelt overgrepet mot ham. Fangen skal være livstruende skadet etter overgrepet.

Et av ofrene som har stått frem i Bt’selems rapport, er Ashraf al-Muhtaseb (55).

Over telefon forteller fembarnsfaren til VG sin historie.

Ashraf al-Muhtaseb etter at han ble løslatt. Foto: Privat

Dette opplevde han i fengsel

Natt til 8. oktober, mens resten av familien ble vitner, ble Ashraf bakbundet og fikk et tørkle foran øyene.

En av sønnene forsto at faren ville bli arrestert og begynte å skrike av frykt.

Ashraf forteller at han ble ført ut og satt sammen med andre menn fra nabolaget i et militært kjøretøy og kjørt vekk.

Han ble først kjørt til en militærbase øst for Hebron.

– Soldatene var illsinte. Jeg fryktet umiddelbart at jeg kanskje ikke ville komme fra dette i live, sier han.

Det som fulgte var nesten seks måneder i tre ulike israelske fengsler: Ofer, Etzion og Negev.

Ashraf beskriver noe av det han opplevde slik:

  • Han ble tidlig i oppholdet vitne til hvordan en gruppe fanger ble ført ut i en bakgård. Ti soldater satte på svært høy musikk, før de, ifølge Ashraf, ble brutalt banket, sparket og slått. Fangene var bakbundet og blindet, mens de ble banket i over 30 minutter i strekk.
  • Under en fangetransport, da han igjen var bundet til ben og armer, forteller Ashraf at han ble sparket og slått av fire fangevoktere. De slo hodet hans mot en dør gjentatte ganger.
  • På et tidspunkt sprutet fangevokterne sjampo utover et gulv for å gjøre det glatt. Så skal de ha slengt ham ned på gulvet og sparket han rundt i rommet.
  • 18. november kom svært mange fangevoktere inn i cellen og hevdet de lette etter en radio. De banket Ashraf med batonger, og slo og sparket ham i alle deler av kroppen. Da de var ferdige, lå Ashraf igjen på gulvet med flere brukne ribben.
  • Ashraf skal også ha blitt sparket i hodet, og mistet hørselen på venstre øre. Hørselen er ennå ikke tilbake.
  • I flere perioder ble han og de andre truet av aggressive hunder. Fangevokterne lot hundene komme helt inntil dem, før de ble trukket vekk.
  • Til stadighet skal fangevokterne også ha satt på høy musikk gjennom natten, for å hindre fangene i å sove.
  • Tilgangen på mat var også svært begrenset.
Ofer-militærfengselet ligger like ved Rammalah på Vestbredden. Foto: Ammar Awad / Reuters / NTB

Kun én gang i perioden på seks måneder, skal Ashraf ha blitt avhørt.

– Avhøreren snakket til meg som om jeg hadde vært med på det som skjedde 7. oktober. Jeg nektet for anklagene og sa jeg ikke hadde noe med Hamas å gjøre.

Ashraf forble fengslet uten siktelse i hele perioden. Flertallet av palestinerne BT’selem intervjuet, fikk aldri noen siktelse.

Ashraf forteller om hvordan han forsøkte å holde seg mentalt oppegående gjennom tiden i fengsel.

– Jeg forsøkte å tenke på håpet om løslatelse, og holde meg positiv. Jeg er jo musiker, og noen ganger, etter at alle på cellen var banket opp, forsøkte jeg å synge høyt for holde motet oppe for meg og de andre.

Ofer-militærfengselet. Foto: AMMAR AWAD / Reuters / NTB

7. april ble Ashraf løslatt.

Han var så fysisk nedbrutt at han ikke klarte å stå på bena eller gå. Han krabbet de hundre første meterne i retning Hebron, før en bil stoppet og tilbød ham skyss hjem.

– Da familien min så meg, kollapset først min kone, før en av barna mine spurte: «Hvem er du og hvor er vår far?»

Ashraf hadde mistet 30 kilo gjennom månedene i fengsel. Han var ikke til å kjenne igjen. En video VG har fått tilsendt, viser øyeblikket da han kom hjem.

Familiefaren er fortsatt så skadet etter oppholdet, at han ikke har klart å gjenoppta arbeid.

– Noen må klare å stoppe denne behandling av oss, sier han stille til VG.

Foto: Faiz Abu Rmeleh

«Et nettverk av torturleire»

I rapporten skriver Bt’selem at summen av intervjuene viser at palestinere som nå sitter i israelske fengsler ofte blir utsatt for grov og vilkårlig vold, seksuelle overgrep, ulike typer ydmykelser og fornedrelser.

Det overordnede bildet indikerer overgrep og tortur utført under ordre, fullstendig i strid med Israels forpliktelser både under nasjonal lov og folkeretten, skriver de.

«Vitnesbyrdene indikerer tydelig en systematisk, institusjonalisert praksis med vekt på vedvarende overgrep og tortur av alle palestinske fanger som Israel holder»

Israelske soldater og militærkjøretøy ved Ofer-militærfengselet i november 2023. Foto: Ammar Awad / Reuters / NTB

En talsmann for organisasjonen, Shai Parnes, sier til VG:

– Den israelske regjeringen har kynisk utnyttet traumet og forskrekkelsen etter 7. oktober, til å gjennomføre en dramatisk systemendring og gjort det israelske fengselssystemet til et nettverk av torturleire.

Funnene i denne rapporten, ligner også funn en gruppe uavhengige spesialrapportører har kommet med på oppdrag for FNs menneskerettsråd. De viser til flere rapporter om omfattende overgrep, tortur, seksuelle vold og voldtekt.

Antatt seksuelt overgrep fanget på kamera

Et tilfelle av et slikt seksuelt overgrep har fått stor oppmerksomhet verden over denne uken.

Den israelske TV-kanalen Channel 12 News publiserte overvåkningsbilder av en rekke fanger som ligger bakbundet på gulvet i en fengselsanstalt. En gruppe IDF-soldater, som fungerer som fangevoktere, plukker opp en av palestinerne, før han føres til et hjørne av rommet. Der setter soldatene opp skjold for å skjule hva de så skal gjøre.

Ifølge Physicians for Human Rights Israel (PHRI) ble fangen sendt til sykehus med livstruende skader i etterkant av hendelsen. Han skal ifølge dem, ha skader i overkroppen og i endetarmen.

Ifølge CNN er flere soldater nå under etterforskning, mistenkt for omfattende overgrep.

Du kan se videoen her:

Avviser kategorisk

Det israelske fengselsvesenet avviser anklagene fra B'Tselem som grunnløse og fastholder overfor nyhetsbyrået AFP at fangenes grunnleggende rettigheter blir oppfylt, skriver NTB.

Den israelske hæren (IDF) understreker at «enhver mishandling av fanger, uansett om det skjer i forbindelse med pågripelse eller avhør, er ulovlig og strider mot militært regelverk».

– IDF avviser kategorisk anklager om systematiske overgrep, inkludert seksuelle overgrep, i sine interneringsfasiliteter, heter det i en uttalelse.

Da VG forsøkte å spørre IDF selv om anklagene, svare de:

– Vi kan ikke kommentere B'Tselem sin rapport, fordi vi ikke klarer å søke opp individene som omtales i rapporten. Vi trenger navnene på individenes foreldre og besteforeldre, for å kunne søke dem opp i våre systemer. Fordi B'Tselem ikke har oppgitt disse opplysningene, kan vi dessverre ikke kommentere anklagene. Beklager.

Read Entire Article