Huskeulykken i Roa barnehage: Trolig årsak klar

3 weeks ago 24



HUSKEN: Denne husken kollapset under lek i Roa barnehage onsdag. Foto: Helge Mikalsen / VG

Huskeulykken i Roa barnehage - der et feste sviktet i huskestativet - bør være en påminner for alle barnehageeiere i landet, mener foreldreleder.

torsdag 30. mai kl. 12:51

Trolig er det en skrue eller bolt som har løsnet i huskens feste, ifølge politiet.

– En av stroppene som husken var festet i har løsnet, det er trolig en bolt/skrue som har løsnet fra en mutter i festet til stroppen, opplyser Heidi Staxrud i politiet til VG.

Leder for foreldreutvalget for barnehagene, Tor Eirik Rasmussen, mener det er viktig at andre barnehager trekker lærdom av ulykken i Roa i Lunner kommune onsdag.

– Det er jo tragisk det som har skjedd. Jeg håper virkelig det går bra med barna som satt i husken da ulykken skjedde. Dette viser virkelig hvor viktig det er å sjekke utstyr og lekeapparater som brukes i barnehagene. Barna er det viktigste vi har. De fortjener en trygg hverdag, sier Rasmussen til VG.

FESTET: Dette festet holdt fast den ene stroppen på husken. Det kan være bolten på bildet som løsnet. Gjenstanden til høyre er en høyttaler. Foto: Helge Mikalsen / VG

To barn ble skadet i ulykken i husken - med hittil ukjent skadeomfang.

Men barna, som er 3 og 4 år gamle, var våkne og ved bevissthet ved ankomst sykehuset, opplyser ordfører Harald Tyrdal i Lunner kommune til VG.

Lunner kommune foretok allerede tirsdag kveld en sjekk av alle husker i de kommunale barnehagene.

– Vi fant ingen tilsvarende feil på noen av de andre huskestativene etter en gjennomgang som ble utført onsdag kveld, sier sjef for eiendomsetaten i Lunner kommune, Eivind Fjellhammer til VG.

På to huskestativer fant imidlertid kommunen såpass stor slitasje - som gjorde at de tok huskene ut av bruk - for sikkerhets skyld, i følge ordfører Harald Tyrdal.

STROPPEN: Deler av kjettingen/stroppen på husken. Foto: Helge Mikalsen / VG

Tyrdal opplyser til VG at det hittil kun er de kommunale barnehagenes huskestativer som er sjekket.

– De private barnehagene har et eget ansvar for å sjekke sine husker. Så har et offentlig, interkommunalt miljørettet helsevern et tilsynsansvar overfor de private barnehagene, sier ordføreren.

Politiet undersøker

Kommunen overlater til politiet å undersøke hva som skjedde da festet for den ene kjettingen i husken i Roa barnehage løsnet onsdag.

Husken var en såkalt fugleredehuske - som det kan sitte flere barn i samtidig.

Disse huskene er vanlige i barnehager og på skoler over hele landet.

– Kommunen ble kontaktet og fortalte at husken ble sist inspisert 28.7.23, at det gjøres en gang i året, og at neste inspeksjon skulle skje i juli 2024. Vi har avhørt et vitne, men han så ikke selve ulykken, han kom rett i etterkant, opplyser Staxrud i politiet til VG.

Foto: Helge Mikalsen / VG

Hun kan heller ikke ennå si noe om skadegraden på barna torsdag formiddag.

– Det er undersøkelser som blir gjort i løpet av dagen. Vi vet per nå ikke hvem som er leverandør av husken. Det er ingen mistenkt per nå. Politiet vil ikke på eget initiativ stenge lignende husker i kommunen, legger hun til.

Read Entire Article