Huskeulykken i barnehagen: Sikkerhetslenken var ikke festet

3 weeks ago 22



Kortversjonen

  • To barn ble sendt til sykehus etter en huskeulykke i Roa barnehage i Lunner onsdag.
  • Opphenget løsnet på den ene stroppen i fugleredehuskens tverrstolpe.
  • Barna som satt i husken da den falt ned, er nå utskrevet fra sykehus, og etter forholdene i god form.
  • Undersøkelser og bilder viser at sikkerhetslenken ikke var korrekt montert.
  • Politiet og kommunen etterforsker ulykken nærmere for å finne årsakene.

To barn på tre og fire år ble sendt til sykehus etter ulykken i Roa barnehage i Lunner i Akershus onsdag.

Ungene satt i en såkalt fugleredehuske da opphenget løsnet.

– Det er trolig en bolt som har løsnet fra en mutter i festet til stroppen, opplyser politioverbetjent Heidi Staxrud til VG.

Etter omstendighetene står det bra til med barna, som er utskrevet fra sykehuset. Kommunen har sjekket andre barnehage-husker, uten å finne feil.

Flere som har forstand på slikt, har overfor VG påpekt at «fugleredet» som barna sitter i, ikke skulle falt ned selv om opphenget sviktet.

PÅ BAKKEN: Sikkerhetslenken er det tynnere kjedet som ligger ved siden av festet som røk. Foto: Helge Mikalsen / VG

Siden 2017 har det vært krav om sikkerhetslenke på slike husker. Den monteres mellom selve innfestingen til opphenget og hovedkjettingen til huskesetet.

Ved et kritisk brudd i den bevegelige delen av huskeopphenget vil sikkerhetslenken holde kjettingen oppe, slik at huskesetet ikke faller ned.

VG har vist bilder av fugleredehusken i barnehagen i Lunner til daglig leder i firmaet Lekeplassinspektøren Ole-Christian Wiig:

  • På nærbildet av festet som sviktet, ligger den tynnere sikkerhetslenken ved siden av opphengsdelen.
  • På bildet av kjettingen som fortsatt henger i festet, henger lenken ned ved siden av hovedkjettingen.

– Det kan se ut som at sikkerhetslenken er montert på opphengskjettingen, men ikke festet på opphenget som er montert på toppstokken, sier Wiig til VG.

– Hva ville skjedd hvis sikkerhetslenken hadde vært forskriftsmessig montert?

– Da ville setet bare falt litt når bolten løsnet, men ikke gått rett i bakken.

Wiig påpeker også at bolten i opphenget ikke skulle løsnet.

– Den skal være festet med låsemutter og skal ikke gå opp av seg selv.

FESTET: Mutteren er borte på bolten som skulle holdt kjettingen på husken. Gjenstanden til høyre er en høyttaler. Foto: Helge Mikalsen / VG

Wiig sier at sikkerhetslenkene ikke er riktig montert, så lenge de ikke er festet i to punkter, men mener det er vanskelig å si hvem som er ansvarlig.

– Feilen skulle vært avdekket ved inspeksjon. Hadde jeg sett en løs lenke på en huske, ville jeg i det minste anmerket at den skulle vært festet, sier Wiig.

SIKKERHETSLENKE: En riktig montert sikkerhetslenke til venstre på bildet - skal sikre et mulig nedfall fra selve hovedfestet til husken. Bildet er fra en fugleredehuske i Heia FUS barnehage i Lier. Foto: Frank Ertesvåg / VG

Norsk standard har siden 2020 stilt krav om at lekeplassutstyr som blir montert nytt eller vesentlig utbedret, skal sjekkes av uavhengig tredjepartskontroll.

– Vi utfører slike kontroller. Bare unntaksvis finner vi lekeplasser med null feil. De fleste feil skjer ved montering av apparatene.

– Hva kan slike feil føre til?

– I verste fall kvelningsfare og fallskader, sier lederen i Lekeplassinspektøren.

ORDFØRER: Harald Tyrdal utenfor barnehagen. Foto: Helge Mikalsen / VG

Eiendomssjef i Lunner kommune Eivinn Fjellhammer opplyser at husken er fra 2011. Da toppstokken ble skiftet i 2021, ble husken montert på nytt av samme leverandør.

– Vi har også sett at sikkerhetslenken henger der, sier Fjellhammer til VG.

Kommunen har torsdag vært i kontakt med leverandøren, som hevder at husken er satt opp i henhold til monteringsanvisningen.

– Vi må sjekke om husken er montert riktig eller om det er skjedd noe etterpå. Feilen ble ikke oppdaget ved inspeksjon. Det var uheldig, sier Fjellhammer.

Inspeksjonene foretas av en kommuneansatt som er sertifisert til å gjennomføre slike observasjoner.

ROA BARNEHAGE: Barnehagen ligger i sentrum av Roa i Lunner kommune i Akershus. Foto: Helge Mikalsen / VG

Kommunen har som barnehageeier ansvaret både for det årlige hovedettersynet og mer regelmessig funksjonsettersyn.

Lunner kommune har opplyst til politiet at den aktuelle husken sist ble inspisert 28. juli 2023. Neste inspeksjon skulle foretas i juli i år.

VG spurte fredag Direktoratet for sivilt beredskap (DSB) om det foreligger krav til sikkerhetslenke ved feste av «fugleredehusker» i barnehager og skoler.

– Det kommer an på når produktet ble produsert og hvilken standard det følger. Det finnes mange krav til lekeplassutstyr. Sikkerhetskravene til de ulike produkttypene er spesifisert i en rekke standarder, svarer seksjonssjef i DSB Mari Austad Grande.

Hun skrive at det er viktig at lekeplassutstyret monteres etter produsentens anvisninger.

– Det er også viktig at lekeplassutstyr vedlikeholdes etter produsentens anvisninger, og at det brukes originale deler der produsenten setter krav til det.

Tilsynsmyndighet

DSB er fag- og tilsynsmyndighet for lekeplassutstyr og skal føre tilsyn med at de som setter opp lekeplassutstyr i det offentlige rom følger reglene og tar det ansvaret de har.

Direktoratet er allerede i dialog med politiet om undersøkelsene av årsaker til huskeulykken i Roa barnehage.

Barnehagen i sentrum av Roa har inntil 45 plasser.

Kommunen sjekket onsdag huskene i de kommunale barnehagene uten å finne tilsvarende feil. Men to huskestativer ble tatt ut av bruk på grunn av slitasje.

Både politiet og kommunen undersøker hva som gikk galt onsdag. Ingen voksne så hva som skjedde, men politiet har avhørt et vitne som kom like etterpå.

Read Entire Article