Hungersnød truer i Gaza: Norge ber FN avklare om Israel bryter folkeretten

1 month ago 29



Israel bryter internasjonal lov når Israel utestenger FN-organisasjonen UNRWA, ifølge utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

 MOHAMMED SABER / EPAKNUST: UNRWA leverer nødhjelp og driver skoler i de palestinske områdene. Her er FN-ansatte i ruinene av en skole i Al Nuseirat-leren i Gaza i mai. Seks personer omkom da et israelsk angrep knuste skolebygget. Foto: MOHAMMED SABER / EPA
Tirsdag 29. oktober kl. 17:11

Kortversjonen

  • Norge ønsker en avklaring fra FNs internasjonale domstol om hvorvidt Israel er i brudd med folkeretten, når landet hindrer FN og andre i å hjelpe palestinerne.
  • Regjeringen og utenriksminister Espen Barth Eide vil fremme en FN-resolusjon som anmoder domstolen om en rådgivende uttalelse, og regner med å få flertall for en slik anmodning.
  • Situasjonen i Gaza beskrives som katastrofal med alvorlig mangel på mat og rent vann.

Nå tar regjeringen denne saken til FN og ber om en avklaring fra den internasjonale domstolen.

– Vi ønsker en juridisk avklaring av Israels plikt til å legge til rette for humanitær hjelp til folk som oppholder seg i de okkuperte områdene. Gaza og Vestbredden, sier utenriksministeren til VG.

– FNs generalforsamling kan be om en slik rådgivende uttalelse fra FNs internasjonale domstol. Derfor tar vi denne saken til FN, fortsetter han.

Legger press på Israel

Norge vil nå samle en kjernegruppe av land og skrive en FN-resolusjon som ber FN-domstolen foreta en endelig juridisk avklaring om Israels ansvar, som okkupasjonsmakt, for befolkningen i de palestinske områdene.

 Tore Kristiansen / VGVIL AVKLARE: Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) vil at FN-domstolen skal avklare om Israels hindringer mot internajonal dødhjelp til Gaza bryter med folkeretten. Foto: Tore Kristiansen / VG

Eide sier at hensikten er å legge press på Israel til å la livsnødvendig hjelp slippe inn til Gaza, hvor den humanitære situasjonen nå er ekstremt vanskelig.

Det israelske parlamentet Knesset vedtok mandag kveld å forby alt statlig samarbeid med UNRWA, FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger.

– Det er hjerteskjærende å se hvordan Israel over tid har motarbeidet UNRWA, sier Eide.

– Det internasjonale samfunnet kan ikke akseptere at FN, organisasjoner som Flyktninghjelpen og land som Norge, møter systematiske hindringer mot å yte livsnødvendig hjelp til den palestinske befolkningen, sier utenriksministeren.

Dramatisk

Eide sier at det fortsatt er uklart hvordan statsminister Benjamin Netanyahu’s regjering vil følge opp det ferske vedtaket i Knesset.

Men han frykter det verste:

– Vedtaket kan i praksis gjøre det umulig for UNRWA å arbeide i de palestinske områdene. Det kan få dramatiske konsekvenser for millioner av sivile, som allerede lever under svært vanskelige forhold.

Ekstraordinært katastrofal

Espen Barth Eide var i kontakt med sjefen for UNRWA, Philippe Lazzarini, mandag kveld.

– Situasjonen på Gaza er ekstraordinært katastrofal, oppsummerer utenriksministeren.

– Det er hungersnød på gang i deler av Gaza. Folk dør av andre årsaker enn bombene, det er mangel på mat og rent vann, og mangel på hygienemuligheter. Kvinner må føde uten noen som helt bistand i en veigrøft.

– Det har vært grusomt i Gaza i et helt år, men det er enda verre nå. Det lille som er av hjelp, koordineres via UNRWA som forsøker å holde sine forsyningslinjer åpne, men blir motarbeidet. Om FN-organisasjonen nå blir ytterligere hindret fra å gjøre dette jobben, risikerer man at det lille som fungerer, også bryter sammen. Da blir det enda mer ulevelig for palestinerne, sier Eide.

Rammet Norge

I august trakk Israel tilbake den diplomatiske statusen til de norske utsendingene til Palestina. Dermed måtte UD stenge sitt representasjonskontor i Al Ram, og ble i praksis avskåret fra å fortsette arbeidet i de palestinske områdene.

Den israelske regjeringen gjorde dette etter at Norge hadde anerkjent Palestina. Eide kalte dette for en «ekstrem handling» fra Israels side.

UD er ikke kjent med at andre land har fått en tilsvarende reaksjon mot seg.

Men det var etter denne beslutningen at UD begynte å se på om dette kunne være et folkerettsbrudd.

– Dette er ikke Norge mot Israel, men det internasjonale samfunnet for Palestina. Derfor tar vi saken til FNs generalforsamling for å få klargjort Israels forpliktelser etter internasjonal lov.

– Vi mener å ha en berettiget interesse i å belyse det fordi vi har opplevd dette direkte. Og formodningen er at vi får et solid flertall i FN for en juridisk avklaring, sier utenriuksminsteren.

To års saksbehandling

Han venter at FN-domstolen vil bruke noe tid på avklaringen. Det tok to år fra FNs generalforsamling ba om en tolkning av folkeretten, til svaret forelå i en tilsvarende sak:

I juli kom domstolen til at «Israel er pliktig til å administrere det okkuperte territoriet på en slik måte som er til det beste for lokalbefolkningen».

– Norge ønsker å få fastslått at ingen land kan heve seg over sine folkerettslige forpliktelser, sier Espen Barth Eide.

Read Entire Article