Hun misliker én ting. Det vil trønderen endre på

1 month ago 23



Sunniva Hofstad på plass i OL-landsbyen i Paris. Hun møtte norsk presse lørdag kveld. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

KOMMENTAR: Om et par uker kan hun være blant Trøndelags mest omtalte personer. Sunniva Hofstad vet i så fall hvordan hun skal bruke posisjonen.

Publisert: 28.07.2024 10:27

Birger Løfaldli

Kommenterer OL fra Paris

PARIS: Vi har vært gjennom en sommer med fotball-EM uten norsk deltagelse.

Vi skal gå inn i en høst uten at Rosenborgs herrelag får spille en eneste kamp i Europa.

Les også

Feigt og ansvarsløst av Norge

Sander Sagosens rødkort i seieren mot Argentina viste, om ikke annet, at det finnes trøndere som kan markere seg på den store scenen.

Håndballstjernen er én av de midtnorske utøverne som jakter medaljer i Paris.

Heldigvis er han ikke alene.

Omar Shiha og Sunniva Hofstad er Norges boksehåp i OL. Her ved Seinen i OL-landsbyen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Samtidig som RBK satte i gang uavgjortkampen mot Fredrikstad lørdag kveld, sto sju ulike norske medier langs Seinen og ventet på Sunniva Hofstad.

20-åringen fra Sverresborg skal onsdag ut i sin første kamp i OL, som den første kvinnelige norske bokseren i olympiske leker noensinne.

Se TV-serien om Sunniva Hofstad

Foreløpig får hun nok i stor grad gå i fred når hun er i hjemtraktene, selv om hun allerede har hatt hovedrolle i en TV-serie i Adresseavisen.

Men om dette skulle gå veien, om indiske Lovlina Borgohain blir slått onsdag og Hofstad fortsetter å prestere både i kvart- og semifinalen, har hun potensial til å bli Norges nye Bartosz Piasecki.

Bartosz Piasecki ble hyllet da han ankom Gardemoen med OL-sølv i 2012. Foto: Anette Karlsen / NTB

Om du ikke husker navnet, så er han fekteren som plutselig havnet på alles lepper da han kjempet om medaljer i London-OL.

Og skulle Sunniva lykkes, ser hun for seg å bruke kjendisstatusen aktivt.

Hun ønsker å skape forandring.

Les også

Klarte ikke å rette opp tabben

For mens hun er ettertraktet blant den norske sportspressen i OL-landsbyen noen dager før første kamp, gjør hun det klart at det er én ting hun ikke liker:

Bildet mange rundt om i Norge har av boksesporten.

Trener Ole-Arne Næsgård skyter inn at imaget trolig henger igjen fra gamle dager. Ikke så rart kanskje heller, når han eksemplifiserer:

Trener Ole-Arne Næsgård i OL-landsbyen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

At folk flest forbinder det med Mike Tyson som bet konkurrenten i øret, og av proffboksere som slår hverandre helseløs. Treneren er tydelig på at boksingen Sunniva Hofstad driver med er noe helt annet

Sunniva sier det slik:

– Det er mange som spør: Når er neste gang du skal slåss? Nei, jeg skal bokse en kamp, ikke slåss. Boksing er ikke en så stor idrett i Norge. Jeg tror mange har et litt «Rocky»-syn på hele opplegget.

Før hun slår fast:

– Det er toppidrett.

Mike Tyson bet Evander Holyfield i øret i 1997. Sunniva Hofstad ønsker å endre bildet mange har av boksesporten. Foto: Jack Smith / AP

Det finnes toppidrettsutøvere som kun vil være det, som helst ikke vil bruke energi på annet enn å trene, spise, sove og innimellom konkurrere.

Andre velger å bruke posisjonen til å påvirke. Sunniva ser ut til å havne i den kategorien.

Les også

Treneren etter OL-trekningen: - Egentlig ganske fornøyd

Det er en ekstra grunn til å heie på henne når hun går i ringen onsdag rundt lunsjtider.

– Det er klart det hadde vært fint å være en påvirkende stemme. Det er noe jeg absolutt føler meg komfortabel med. Jeg ønsker å vise folk og forklare at dette er mer enn bare å slåss.

Sunniva Hofstad er klar. Onsdag venter Lovlina Borgohain fra India. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Onsdagens motstander er både verdensmester og bronsevinner fra forrige OL. Treneren vurderer sjansen for trøndersk seier til 60-40.

Sunniva snakker offensivt om det som venter:

– Jeg vil absolutt si at jeg har mulighet til å ta medalje. Vi er ti som er aktuelle for pallen, og jeg er en av dem. Det er bare å gå inn i hver kamp som om det skulle være finale. Jeg tror det skal nå til en medalje.

– Gull?

– Vi tar en ting om gangen her. Først skal jeg slå India, smiler hun, før Discovery tar tak i henne til en prat om det som venter.

Mediene sto i kø for å prate med Norges kvinnelige boksehåp. Her er Sunniva Hofstad i samtale med Discovery. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Foreløpig er hun en ung, lovende trønder som venter på sin OL-debut. Som med teknikk og taktiske egenskaper, vel så mye som rå kraft, skal vinne konkurransene hun deltar i her i Paris.

I midten av august kan hun være Trondheims største idrettskjendis.

I den lavkonjunkturen trøndersk idrett er inne i, ville lite ha vekket større glede.

Read Entire Article